اندیمشک
اندیمشک شهری لر نشین در شمال استان خوزستان است. اندیمشک مرکز شهرستان اندیمشک میباشد و جمعیت آن برابر با ۱۳۵٬۱۱۶ نفر براساس سرشماری سال 1395 بوده است. این شهر در مجاورت دزفول و 156 کیلومتری شمال اهواز قرار گرفته و فاصله 630 کیلومتری تا تهران دارد.
تاریخچه
در گذشته بر روی خرابههای شهر باستانی "لور" بنا شده بود. لور، شهری آباد و پررونق بود که مورخان نام آن را در کتب و اسناد تاریخی به ثبت رساندهاند. اصطخری، یکی از مورخین نامدار، در نوشتههای خود به شکوه و عظمت لور اشاره کرده و آن را شهری آباد و پررونق میخواند. با گذشت زمان، از رونق و آبادانی لور کاسته شد و این شهر بهمرور رو به ویرانی گذاشت.
در دوره حکومت رضاشاه پهلوی و همزمان با احداث راهآهن سراسری ایران، در مجاورت قلعه لور، ایستگاه راهآهن اندیمشک بنا نهاده شد. این اتفاق نقطه عطفی در تاریخ اندیمشک بود و احداث ایستگاه راهآهن، باعث رونق و توسعه روزافزون این شهر شد.
علاوه بر راهآهن، شرکت جنرال موتورز آمریکا نیز در همین دوره شعبهای از کارخانه اتومبیلسازی نظامی خود را در اندیمشک تأسیس کرد. اهمیت این کارخانه تا حدی بود که در منابع تاریخی ارتش آمریکا از اندیمشک به عنوان "دیترویت کوچولو" نام برده میشد.
در دوره پهلوی دوم، با ورود شرکتهای متعدد داخلی و خارجی، اندیمشک به شهری صنعتی بدل گشت و میزبان هزاران نفر از پزشکان، مهندسان، کارمندان و کارگران داخلی و خارجی شد. در این دوران بود که اندیمشک راه گسترش و پیشرفت را پیمود و به یکی از مهمترین قطبهای صنعتی و اقتصادی کشور تبدیل شد.
اندیمشک از نظر موقعیت جغرافیایی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. این شهر در تقاطع مسیرهای ترانزیت اصلی و مرکزی کشور قرار دارد و تنها شهری است که استانهای خوزستان، لرستان، ایلام و کرمانشاه را به هم مرتبط میکند.
در سمت شمال شرقی شهر، دشتی بایر به نام "لور" وجود دارد که در گذشته محل استقرار شهر باستانی لور بوده است. این دشت از دیرباز به عنوان راه ارتباطی بین اندیمشک و شوش و انشان شناخته میشده و از اهمیت راهبردی بالایی برخوردار بوده است.
گردشگری
اندیمشک، در شمالیترین نقطه استان خوزستان، گذرگاه باستانی بین دشت و کوهستان بوده است. این منطقه، محل تمدنهای بزرگ آوان یا اِوان (ایوان کرخه)، شوشان یا سوزیانا و سیماش در لرستان کنونی بوده است.
آثار و محوطههای باستانی متعددی در این منطقه وجود دارد که گواه بر ارتباط تاریخی اندیمشک با این تمدنها است.
آثار گردشگری اندیمشک شامل آثار طبیعی و تاریخی عبارتند از:
- ویرانههای شهر ساسانی لور
- شهر اریترین
- پل صیحه
- بقعه شاهزاده احمد در مازو
- قلعه رزه
- ویرانههای شهر ایلامی زعفران دشت در منطقه توریستی منگره
- سد کرخه
- سد دز و پلاژ آن
کشتی فرنگی
کشتی فرنگی، ورزش اول و بومی اندیمشک است و این شهر در پرورش استعدادهای درخشان در این رشته ورزشی سابقهای دیرینه دارد. از جمله چهرههای مطرح کشتی فرنگی اندیمشک میتوان به پویا ناصرپور، قهرمان آسیا، امین کاویانینژاد، مدالآور آسیا، سعید عبدولی، دارنده مدال طلا و برنز المپیک و جهان، حبیبالله اخلاقی، قهرمان آسیا و جهان، پرویز زیدوند، دارنده مدال طلا و برنز آسیا و سامان عبدولی، مدالآور آسیا اشاره کرد.