رسول خادم
رسول خادم اَزغَدی (زادهٔ ۲۷ اسفند ۱۳۵۰ در مشهد) یکی از کشتیگیران بازنشسته، مدیران ورزشی و سیاستمداران ایرانیاست. رسول خادم ریاست فدراسیون کشتی ایران را بر عهده داشت و در دورههای دوم و سوم شورای شهر تهران به عنوان عضو شورا فعالیت میکرد. در دومین دورهٔ شورای شهر تهران، او رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی بود و در دوره سوم، ریاست کمیسیون برنامه و بودجه را بر عهده داشت. رسول خادم همچنین مدیریت تیمهای ملی کشتی از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵، سرمربیگری تیم ملی کشتی آزاد در دو دوره از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷ و عضویت در هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ را در کارنامه دارد.
افتخارات ورزشی رسول خادم
رسول خادم یکی از برجستهترین کشتیگیران تاریخ ایران محسوب میشود. او در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا به قهرمانی دست یافت و در المپیک ۱۹۹۲ بارسلون مدال برنز کسب کرد. رسول خادم دو دوره قهرمانی و یک نائب قهرمانی در مسابقات قهرمانی کشتی جهان، مدال طلای بازیهای آسیایی ۱۹۹۴ و پنج مدال طلا در مسابقات قهرمانی آسیا را در کارنامه ورزشی خود دارد. رسول خادم برادر امیررضا خادم و ابراهیم خادم و فرزند محمد خادم است.
تحصیلات رسول خادم
رسول خادم دارای مدرک کارشناسی علوم سیاسی و روابط بینالملل از دانشگاه روابط بینالملل وزارت خارجه (۱۳۷۸–۱۳۷۴) و کارشناسی ارشد علوم اجتماعی با گرایش جامعهشناسی از دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی (۱۳۸۴–۱۳۸۲) است. رسول خادم از سال ۱۳۸۹ تاکنون، مدرک دکتری جامعهشناسی با گرایش گروههای اجتماعی را کسب کرده است. او همچنین به عنوان مدرس و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد (واحد شرق) و مدرس دانشکدهٔ پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران فعالیت میکند.
فعالیت ورزشی رسول خادم
رسول خادم، کشتیگیر برجسته ایرانی، در المپیک تابستانی ۱۹۹۲ بارسلونا موفق به کسب مدال برنز شد و در المپیک تابستانی ۱۹۹۶ آتلانتا با کسب مدال طلا، اولین مدال طلای کاروان المپیک ایران پس از انقلاب ۵۷ را به دست آورد. این مدال طلا نمادی از بازگشت قدرت ایران به عرصه المپیک بود.
او در مسابقات جهانی نیز دستاوردهای زیادی دارد؛ از جمله دو مدال طلا و یک نقره در قهرمانی کشتی جهان، یک مدال طلا و یک نقره در بازیهای آسیایی و پنج نشان طلا در قهرمانی آسیا. این افتخارات، خادم را به یکی از برترین کشتیگیران تاریخ ایران تبدیل کرده است. در سال ۲۰۰۰، فدراسیون جهانی کشتی (فیلا) رسول خادم را به عنوان «هفدهمین کشتیگیر برتر قرن بیستم» معرفی کرد.
در جریان جام جهانی کشتی آزاد تهران ۲۰۱۳، تیم ملی کشتی آزاد ایران با هدایت رسول خادم و همکارانش پس از پیروزی مقابل تیم ملی آمریکا در مرحله نیمهنهایی و غلبه بر روسیه در دیدار پایانی، به قهرمانی جام جهانی کشتی آزاد رسید. با این حال، خادم در مراسم اهدای جام و مدالهای قهرمانی حضور نیافت.
در مرداد ۱۳۹۲، پس از بروز مشکلات مالی برای تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی نوجوانان در مسابقات آسیایی مغولستان ۲۰۱۳، خادم از وضعیت تدارکات تیمهای ملی کشتی در عرصههای بینالمللی انتقاد کرد. او اظهار داشت که حتی در زمان جنگ، تیمهای ملی کشتی ایران بدون دیدارهای تدارکاتی به رقابتهای جهانی اعزام نمیشدند.
رسول خادم علاوه بر افتخارات ورزشی، در همایشهای خیرخواهانه بسیاری شرکت کرده و کمکهای نقدی زیادی برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد و خانوادههای نیازمند انجام داده است. او تعدادی از مدالهای خود را برای فروش در این همایشها اهدا کرده است. مدال طلای جهانی ۱۹۹۴ استانبول و مدال طلای ۱۹۹۵ آتلانتا از جمله مدالهایی هستند که او برای کارهای خیرخواهانه اهدا کرده است.
در مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جهان ۲۰۱۳ که در مجارستان برگزار شد، تیم ملی کشتی آزاد ایران با رهبری رسول خادم و همکارانش ضمن کسب ۲ مدال طلا، ۱ مدال نقره، ۲ مدال برنز و ۴۶ امتیاز، برای پنجمین بار به عنوان قهرمانی جهان دست یافت. در این رقابتها، خادم علی بیات را برای دریافت جام قهرمانی به روی سکو فرستاد.
در اوایل مهر ۱۳۹۲، رسول خادم به عنوان مشاور عالی وزارت ورزش و جوانان منصوب شد و در اواخر مهر ۱۳۹۲ با حکم سید رضا صالحی امیری به سرپرستی فدراسیون کشتی ایران منصوب گردید. رسول خادم در این خصوص اظهار داشت که هرگز گمان نمیکرد شرایط مدیریتی کشتی به گونهای شود که مجبور به پذیرش مسئولیت سرپرستی فدراسیون کشتی شود، اما به هر دلیل این اتفاق افتاد.
در انتخابات فدراسیون کشتی که در ۱۴ دی ۱۳۹۲ برگزار شد، رسول خادم با کسب بیشترین آرا به عنوان رئیس جدید فدراسیون کشتی انتخاب شد. وی در نشست شورای فنی تیمهای ملی کشتی آزاد نیز با پیشنهاد و اصرار اعضای شورای فنی در سمت سرمربی تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالان ابقا شد. خادم اظهار داشت که این انتخاب با تصمیم شورای فنی تیمهای ملی کشتی آزاد صورت گرفت و فشار کاری مضاعفی را به مسئولیتهای وی وارد میکند، اما به دلیل عدم وجود گزینه مناسب برای این سمت، کادر فنی قبلی به کار خود ادامه خواهد داد.
علاوه بر این، در انتخابات کمیتهٔ ملی المپیک که در پایان دی ۱۳۹۲ برگزار شد، رسول خادم به عنوان یکی از اعضای هیئت اجرایی این نهاد انتخاب شد. در جام جهانی کشتی آزاد ۲۰۱۴ که در مارس همان سال در لس آنجلس، ایالات متحده آمریکا برگزار شد، تیم ملی کشتی آزاد ایران با سرمربیگری رسول خادم پس از پشت سر گذاشتن تیم ملی کشتی آزاد آمریکا در یکچهارم نهایی و پیروزی در مصاف نهایی با تیم کشتی آزاد روسیه، برای سومین سال متوالی به مقام قهرمانی دست یافت.
در بازیهای آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون، کره جنوبی، تیم ملی کشتی آزاد ایران به مربیگری رسول خادم به چهار نشان طلا و یک نقره دست یافت. همچنین، در جام جهانی کشتی آزاد ۲۰۱۵ که در آوریل همان سال در لس آنجلس برگزار شد، تیم ایران با سرمربیگری رسول خادم پس از پشت سر گذاشتن تیم آذربایجان در نیمهنهایی و پیروزی در مصاف نهایی با تیم ملی کشتی آزاد آمریکا، برای چهارمین سال متوالی به مقام قهرمانی دست یافت.
فعالیت سیاسی رسول خادم
شورای شهر تهران
در انتخابات ۹ اسفند ۱۳۸۱، رسول خادم به عنوان نفر یازدهم و به عنوان یکی از اعضای فهرست «آبادگران» به شورای شهر تهران راه یافت. او در انتخابات دورهٔ سوم شورای شهر نیز در سال ۱۳۸۵ دوباره انتخاب شد و تا سال ۱۳۹۲ به عنوان عضو شورای شهر تهران فعالیت کرد. در دورهٔ دوم، وی رئیس کمیسیون فرهنگی-اجتماعی شورا بود و در دورهٔ سوم، ریاست کمیسیون برنامه و بودجه را بر عهده داشت.
در دورهٔ چهارم انتخابات شوراها، پس از ثبتنام و تأیید صلاحیت، خادم از نامزدی انصراف داد. او دلیل انصراف خود را نیاز به فرصت بیشتر برای حضور در عرصهٔ ورزش و ادامهٔ تدریس در دانشگاه اعلام کرد.[۱]
شهرداری تهران
در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۶، چهار نامزد برای پست شهرداری تهران رقابت کردند. در دور نخست، رسول خادم و قالیباف هرکدام ۸ رأی کسب کردند و به دور بعدی راه یافتند، در حالی که حسن بیادی با ۷ و نادر شریعتمداری با ۵ رأی از دور رقابت کنار رفتند. در دور نهایی، قالیباف با ۸ رأی در برابر ۶ رأی خادم به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.
در اواخر مرداد ۱۳۹۲، رسول خادم به عنوان یکی از ۱۳ کاندیدای مطرح برای مدیریت شهری تهران مطرح شد، اما در نهایت، محمدباقر قالیباف در سمت شهردار تهران باقی ماند.[۲]
وزارت ورزش و جوانان
رسول خادم، دارندهٔ مدال طلای المپیک آتلانتا، در آبان ۱۳۹۲ به عنوان یکی از کاندیداهای اصلی برای وزارت ورزش و جوانان دولت حسن روحانی مطرح شد.
کمک به سیلزدگان سیستان و بلوچستان
در جریان سیل سیستان و بلوچستان، رسول خادم به کمک مردم این استان رفت و بخاطر این حرک انسان دوستانه او، مردم او را "جهان پهاوان نامیدند" که این عمل او موجب شد تا علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی، واکنشی متناقضی از خود نشان دهد و این حرکت رسول خادم را سرزنش کند و کوچک بشمارد.[۳]
ریاست فدراسیون کشتی
انتخابات
در ۱۴ دی ۱۳۹۰، مجمع فدراسیون کشتی پس از ۳۵ ماه با حضور ۳۸ نفر از اعضا به ریاست نصرالله سجادی برگزار شد. در این مجمع، علی بدیع، محمدرضا توپچی و حمید سیفی به نفع رسول خادم از انتخابات کنار رفتند و سید مجتبی شیرازی هیچ رأیی کسب نکرد. در نهایت، رسول خادم با ۳۷ رأی از ۳۸ رأی به مدت چهار سال به عنوان رئیس فدراسیون کشتی انتخاب شد.
چهار سال بعد، در ۲۸ آذر ۱۳۹۴، انتخابات فدراسیون کشتی برگزار شد و رسول خادم با کسب تمام ۴۰ رأی ممکن، برای ۴ سال دیگر به عنوان رئیس فدراسیون کشتی باقی ماند. این انتخابات با حواشی زیادی همراه بود و پس از انصراف ۵ نامزد و قهر عباس جدیدی، در نهایت خادم و جدیدی برای ریاست رقابت کردند.
استعفا و بازگشت
رسول خادم در ۹ اسفند ۱۳۹۶ پس از انتقاد شدید از سیاست پنهانکاری در مواجهه با ورزشکاران اسرائیلی، از سمت ریاست فدراسیون کشتی ایران استعفا داد. او اظهار داشت که اگر سیاست ایران به رسمیت نشناختن اسرائیل و مواجهه نکردن با ورزشکاران آن است، پس چرا باید ورزشکاران به دروغ به دلیل مصدومیت یا بیماری از رقابت کنار بکشند. پس از استعفای او، اعضای شورای فنی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی ایران و رؤسای تمامی هیئتهای کشتی نیز استعفا دادند.
با تلاش اعضای مجمع فدراسیون کشتی و پادرمیانی بزرگان کشتی، رسول خادم در نهایت به فدراسیون بازگشت. او ضمن تأکید بر نظرات پیشین خود، اعلام کرد که در سمت خود باقی خواهد ماند. همچنین، با بازگشت رسول خادم، اعضای شورای فنی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی نیز استعفای خود را پس گرفتند.
نامه به شورای امنیت ملی
رسول خادم به نمایندگی از خانوادهٔ کشتی ایران با ارسال نامهای به اعضای شورای عالی امنیت ملی درخواست کرد تا تیم دیپلماسی کشور در برابر «مناسبات آمریکایی – صهیونیستی کمیتهٔ بینالمللی المپیک» وارد عمل شود و مانع از محرومیت کشتیگیران و تعلیق کشتی ایران شوند.
استعفای دوباره
در ۹ آبان ۱۳۹۷، پس از عدم دریافت پاسخ از سوی مسئولان سیاسی و ورزشی جمهوری اسلامی درباره مبارزهٔ ورزشکاران ایران با ورزشکاران اسرائیلی، خادم با انتشار نامهای دوباره از ریاست فدراسیون کشتی ایران استعفا داد و تأکید کرد که این بار بازگشتی در کار نخواهد بود. این استعفا در ۱۲ آبان از طرف وزارت ورزش ایران پذیرفته شد و علیرضا دبیر در ۲۶ تیر با پیروزی در انتخابات فدراسیون کشتی، جانشین خادم شد.
منابع
- ↑ <رسول خادم انصراف داد>، برداشت شده در تاریخ 13 مرداد 1403.
- ↑ <دکتر قالیباف و رسول خادم به مرحله دوم احراز پست شهردار تهران راه یافتند>، برداشت شده در تاریخ 13 مرداد 1403.
- ↑ <واکنش روزنامه شرق به گفته های علیرضا دبیر>، برداشت شده در تاریخ 13 مرداد 1403.