سید عباس صالحی
سید عباس صالح شریعتی، متولد سال ۱۳۴۲ در مشهد، یکی از سیاستمداران و فعالان فرهنگی و حوزوی ایران است. او در دولت دوازدهم به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت میکرد و اکنون مدیرمسئول مؤسسه و روزنامه اطلاعات و رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی است.
صالحی سابقه معاونت فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را در کارنامه دارد و از طریق این سمتها وارد عرصه سیاست و رسانه شد. در ۱۷ مرداد ۱۳۹۶، حسن روحانی او را به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد که با کسب رأی اعتماد، به این سمت منصوب شد.
زندگینامه
سید عباس صالحی در سال ۱۳۴۲ در مشهد به دنیا آمد و تحصیلات دکترای فلسفه خود را در یکی از دانشگاهها و پژوهشگاههای وابسته به حوزه علمیه به اتمام رساند. او در سال ۱۳۵۱ وارد حوزه علمیه مشهد شد و دروس مقدماتی و عالی خود را در آنجا فراگرفت. در سال ۱۳۶۰ به حوزه علمیه قم رفت و تا سال ۱۳۶۸ دروس خارج را در قم پی گرفت. سپس به مشهد بازگشت و تحصیلات خود را در دروس خارج استادان مشهد ادامه داد. او در محضر اساتیدی همچون سید عزالدین حسینی زنجانی و سید ابراهیم علمالهدی درس خواند و در سال ۱۳۷۶ دوباره به حوزه علمیه قم بازگشت تا مطالعات و تحصیلات خود را ادامه دهد.
صالحی دروس مقدماتی خود را در مدرسه موسوینژاد و دروس سطح را نزد اساتیدی چون صالحی، مدرسی و محمدتقی فلسفی گذراند. او در حوزه علمیه قم از دروس حسین وحید خراسانی و میرزا جواد تبریزی بهرهمند شد و در مباحث فلسفی نیز از محضر اساتیدی مانند غلامحسین ابراهیمی دینانی، یحیی انصاری شیرازی و حسن حسنزاده آملی استفاده کرد. در آغاز ورود به حوزه، صالحی به تدریس اصول فقه، شرح لمعه، معالم و مکاسب پرداخت.
از سال ۱۳۶۱، صالحی به عنوان یکی از نویسندگان مجله حوزه فعالیت میکرد و همچنین از همکاران پروژه تفسیر راهنما از آغاز تا پایان آن بود. او در مدیریت یا طراحی پروژههای علمی، از جمله کاربرد دانش اصول در فقه نیز نقش داشت. بین سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷ سردبیری مجله حوزه و در سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۶ مسئولیت دفتر تبلیغات اسلامی خراسان را برعهده داشت. از سال ۱۳۷۶ به بعد، او به عنوان عضو هیئت مدیریه دفتر تبلیغات اسلامی و سپس عضو هیئت امنای آن فعالیت کرد.
صالحی همچنین از سال ۱۳۷۶ مدیر مسئول نشریه پژوهشهای قرآنی بود و به عضویت هیئت تحریریه نشریات فقه اهل بیت و کاوش فقه در فقه اهل بیت درآمد. در سال ۱۳۷۸، او مدیر مسئولی و سردبیری نشریه پگاه را برعهده گرفت که تا کنون ۱۷۶ شماره از آن منتشر شدهاست.
سید عباس صالحی همچنین مؤسس سایت دین آنلاین است و هدف خود را از تأسیس آن، تقویت ارتباط و پیوند عمیقتر دین و جامعه عنوان کرده است.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
در دولت یازدهم و بهویژه در دوران وزارت علی جنتی، سید عباس صالحی با هدف کاهش حساسیتهای قم در مورد مسائل مربوط به ممیزی کتاب، به پیشنهاد علی جنتی به سمت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شد. در ۲۸ مهر ۱۳۹۵، علی جنتی از سمت خود استعفا داد و بلافاصله حسن روحانی، سید عباس صالحی را به عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب کرد. او تا زمان اخذ رأی اعتماد از مجلس، به عنوان سرپرست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت داشت. با آغاز به کار دولت دوم حسن روحانی، صالحی به عنوان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی به مجلس معرفی شد و با کسب ۲۴۲ رأی موافق، ۲۵ رأی مخالف و ۲۱ رأی ممتنع از مجموع ۲۸۸ رأی مأخوذه، بهعنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوازدهم انتخاب شد.
ریاست دانشگاه مذاهب اسلامی
در ۲۲ دی ۱۴۰۰، سید عباس صالحی در نشستی که با حضور حمید شهریاری، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی برگزار شد، به عنوان رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی منصوب شد. پیش از او، سید محمد حسینی، معاون پارلمانی وقت رئیسجمهور ایران، این مسئولیت را بر عهده داشت.
مدیرمسئول روزنامه اطلاعات
پس از درگذشت سید محمود دعایی که از سال ۱۳۵۹ به عنوان مدیرمسئول روزنامه اطلاعات فعالیت داشت، در تاریخ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱، سید عباس صالحی با حکمی از سوی رهبر جمهوری اسلامی ایران به عنوان نماینده ولی فقیه و مدیرمسئول جدید روزنامه اطلاعات منصوب شد.
تألیفات
از جمله تألیفات سید عباس صالحی میتوان به کتاب «تفسیر راهنما» اشاره کرد که وی در آن بهعنوان پژوهشگر نقش داشت. دیگر آثار او شامل کتابهای «حوزه و روحانیت» و «دانشگاه و دانشجو» هستند. علاوه بر این، او ۲۲ مقاله نیز نگاشته است که از جمله آنها میتوان به مقالات «ابوذر امام»، «اسوه امام» و «امام و سلوک تفسیری» اشاره کرد.