درخواست اصلاح

قائم‌شهر

از دانشنامه ویکیدا

قائم‌شهر با نام پیشین شاهی، از شهرهای پرجمعیت و بزرگ در استان مازندران و شمال ایران است. این شهر که مرکز شهرستان قائم‌شهر به شمار می‌رود، در ناحیه البرز مرکزی قرار گرفته و از نظر صنعتی، صادراتی، ترابری، کشاورزی، گردشگری، معدنی و صنعتی در مازندران و ایران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. این شهر در فاصله 20 کیلومتری از ساری و 230 کیلومتری از تهران قرار دارد. قائم‌شهر براساس سرشماری سال 1395 جمعیتی نزدیک به 205 هزار داشت.

میدان طالقانی، قائم شهر
میدان طالقانی، قائم شهر
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: مازندران
شهرستان: قائم‌شهر
بخش: مرکزی
نام(های) پیشین: شاهی، علی‌آباد
جمعیت: ۲۰۴٬۹۵۳ نفر
ارتفاع: ۵۱٫۲ متر
شهردار: کاظم علیپور

پیشینه تاریخی

پیشینه زندگی در قائم‌شهر که شامل شهرهای باستانی چمنو و توجی نیز می‌شود، به عصر آهن باز می‌گردد. کاوش‌های باستان‌شناسی در این شهر منجر به کشف سفال‌های 5000 ساله و ابزارهای سنگی شده است.

قائم‌شهر در دوران صفویان مورد توجه بیشتری قرار گرفت و سپس در دوران قاجاریان با نام علی‌آباد بنای اولیه آن نهاده شد. اما شکوفایی و پیشرفت این شهر به دوران پهلوی برمی‌گردد. در این دوران ساخت راه‌آهن سراسری ایران از قائم‌شهر آغاز و کارخانجات و مراکز مختلفی در این شهر احداث شد. در سال 1314 نام این شهر به شاهی تغییر یافت و در دوره پهلوی دوم توسعه آن ادامه یافت و به کانون پذیرش جمعیت تبدیل شد. در جریان انقلاب 57، شاهی به قائم‌شهر تغییر نام پیدا کرد.

طبیعت و اقلیم

قائم‌شهر به دو ناحیه دشتی و کوهپایه‌ای البرز تقسیم می‌شود و با ارتفاعی معادل 51 متر از سطح دریا، از اقلیمی معتدل و مرطوب بهره می‌برد. بارش‌ها در این شهر بیشتر در فصل زمستان انجام می‌شود و تابستان کم‌باران‌ترین فصل است.

قائم‌شهر زیبایی خود را از دو رودخانه‌ خروشان به نام‌های تلار و سیاهرود وام گرفته است. تلار و سیاهرود از ارتفاعات کوه‌های سوادکوه و قائم‌شهر در جنوب این شهر سرچشمه می‌گیرند. این دو رودخانه پس از سیراب کردن دشت‌ها و شالیزارهای سوادکوه، مسیر خود را به سمت شمال ادامه می‌دهند و از شرق و غرب قائم‌شهر عبور می‌کنند تا سرانجام به دریای خزر می‌ریزند.

مردم و فرهنگ

اهالی قائم‌شهر از قومیت طبری هستند و به زبان مازندرانی و گویش قائمشهری صحبت می‌کنند. اکثریت مردم این شهر مسلمان و شیعه دوازده‌امامی هستند.

حمل و نقل

قائم‌شهر به‌عنوان یک شهر استراتژیک جغرافیایی، ارتباط تهران را با شمال و شمال شرقی از طریق جاده فیروزکوه و جاده هراز برقرار می‌کند. سالانه حدود 5 میلیون مسافر از محور جاده فیروزکوه به قائم‌شهر تردد می‌کنند.

راه‌آهن سراسری ایران در مسیر خود به شمال کشور، از قائم‌شهر عبور می‌کند و سپس تا گرگان ادامه می‌یابد. داستان راه‌آهن در شمال ایران به دوران رضاشاه پهلوی باز می‌گردد. در سال 1308، اولین خط راه‌آهن نوین ایران از شاهی (نام پیشین قائم‌شهر) تا بندر شاه (بندر ترکمن امروزی) تکمیل شد.

باشگاه فوتبال نساجی مازندران

باشگاه فوتبال نساجی مازندران، پرچمدار فوتبال شمال کشور، در لیگ برتر فوتبال ایران به رقابت می‌پردازد. این باشگاه در طول تاریخ خود بازیکنان نامداری را پرورش داده و از محبوبیت بی‌نظیری در استان مازندران برخوردار است. لقب این تیم ببر مازندران است و بخشی از هویت قائم‌شهر محسوب می‌شود. نساجی با اقتدار در میان تیم‌های محبوب ایران جای گرفته و پس از پرسپولیس و استقلال، به همراه تراکتور، سپاهان و فولاد از پرمخاطب‌ترین تیم‌های کشور به شمار می‌رود.