درخواست اصلاح

هادی حیدری

از دانشنامه ویکیدا

هادی حیدری (زاده دی ۱۳۵۶، تهران) روزنامه‌نگار، نقاش و کارتونیست مطبوعاتی ایرانی است.

هادی حیدری
هادی حیدری
اطلاعات شخصی
نام(های): هادی حیدری
تاریخ تولد: ۷ دی ۱۳۵۶
محل تولد: تهران
ملیت: ایرانی
پیشه: طراح - کاریکاتوریست - گرافیست
شروع فعالیت: 1377
نام پدر: غلامرضا حیدری
فرزندان: 1 دختر

زندگی شخصی هادی حیدری

هادی حیدری در ۷ دی ۱۳۵۶ در تهران به دنیا آمد. او پس از اخذ دیپلم در رشته ادبیات و علوم انسانی از دبیرستان فرهنگ، با رتبه ۱۱ در رشته نقاشی پذیرفته و وارد دانشگاه شد.

فعالیت مطبوعاتی هادی حیدری

حیدری از دوران دبستان به هنر علاقه‌مند شد. در کلاس اول راهنمایی با دیدن مجله طنز و کاریکاتور در دست یکی از همکلاسی‌هایش به هنر کاریکاتور علاقه‌مند شد. او در سال ۱۳۷۳ پس از چندین بار ارسال آثارش به مجله "گل آقا" به مدیریت کیومرث صابری فومنی، دعوت به همکاری شد و فعالیت مطبوعاتی خود را آغاز کرد.

تا اوایل سال ۱۳۷۷ در "گل آقا" فعالیت داشت و همزمان با نشریات دیگر نیز همکاری می‌کرد. در این سال، رتبه دوم کاریکاتور را در دومین جشنواره نشریات دانشجویی کسب کرد. در دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، با گسترش فضای مطبوعاتی، فعالیت خود را در روزنامه‌هایی مانند جامعه، نشاط، عصر آزادگان و آفتاب امروز آغاز کرد. در ادامه به عنوان مدیر هنری و دبیر طرح و کاریکاتور در روزنامه‌های مختلفی چون مشارکت، نوروز، وقایع اتفاقیه، اقبال، اعتماد ملی، بهار و پول فعالیت کرد. هادی حیدری در فاصله سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۸۹ سردبیری مجله کمیک استریپ "جدید" را برعهده داشت و پس از آن به عنوان دبیر سرویس طرح و کاریکاتور روزنامه شرق مشغول به کار شد.

در سال ۱۳۸۲، حیدری کاریکاتوری از سیدمحمد خاتمی رئیس‌جمهوری وقت کشید و در مراسم روز جوان در تالار حافظیه کاخ سعدآباد به او هدیه داد. این نخستین باری بود که پس از انقلاب ۱۳۵۷، کاریکاتور یک روحانی در مراسمی رسمی به نمایش گذاشته شد.

هادی حیدری در عرصه وب نیز فعال بود. او در سال ۱۳۸۲ وب‌سایت شخصی خود با نام "هادی‌تونز" را راه‌اندازی کرد که به یکی از مهم‌ترین وب‌سایت‌های فارسی‌زبان در زمینه کارتون تبدیل شد. بعداً با پیوستن سه کارتونیست دیگر، حلقه و وب‌سایت "پرشین کارتون" شکل گرفت. این وب‌سایت پس از بازداشت دوم حیدری در پاییز ۱۳۸۹، از دسترس خارج شد.

جوایز و فعالیت‌های حرفه‌ای هادی حیدری

حیدری داور چندین جشنواره مطبوعاتی از جمله یازدهمین و دوازدهمین جشنواره مطبوعات ایران و جشنواره‌های دیگر بوده است. او در سال ۱۳۹۲، برنده ششمین جایزه روزنامه‌نگاری "امید" از طرف بنیاد دکتر مهدی سمسار شد.

دستگیری و محکومیت هادی حیدری

در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۹۴، هادی حیدری در دفتر روزنامه شهروند دستگیر و برای گذراندن دوران محکومیت به مدت یک سال به زندان اوین منتقل شد. اتهام او "تبلیغ علیه نظام از طریق انتشار کارتون و کاریکاتور در مطبوعات" بود. او سرانجام پس از گذراندن ۶ ماه از دوران محکومیت در تاریخ ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ از زندان اوین آزاد شد.

کتاب

  • ادبیات کاریکاتور ایران در عصر اصلاحات، نشر روزنه ۱۳۸۳
  • مجموعه کارتون‌ها و کاریکاتورهای هادی حیدری، نشر نظر ۱۳۹۳
  • زندانی بند هشت: مجموعه کارتون‌ها و کاریکاتورهای هادی حیدری در زندان، نشر نظر ۱۳۹۵

کارنامه هنری هادی حیدری

نشریه فعالیت
مجله گل‌آقا کارتونیست
روزنامه جامعه کارتونیست
روزنامه نشاط کارتونیست
روزنامه عصر آزادگان کارتونیست
روزنامه آفتاب امروز کارتونیست
روزنامه یاس نو کارتونیست
هفته‌نامه عصر ما کارتونیست
روزنامه مشارکت مدیر هنری و دبیر طرح و کاریکاتور
روزنامه نوروز کارتونیست
روزنامه وقایع اتفاقیه کارتونیست
روزنامه اقبال کارتونیست
روزنامه اعتماد ملی کارتونیست
روزنامه بهار کارتونیست
روزنامه پول کارتونیست
روزنامه شرق کارتونیست
مجله خط خطی معاون سردبیر (از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۴)
روزنامه شهروند مدیر هنری و دبیر طنز و کاریکاتور
مجله کمیک‌استریپ جدید سردبیر

چشم‌بندان

کاریکاتور چشم‌بندان از هادی حیدری باعث توقیف چهارمین بار روزنامه شرق شد. در این کاریکاتور، افرادی به تصویر کشیده شده‌اند که در صفی ایستاده و برای یکدیگر چشم‌بند می‌بندند. برخی از اصولگرایان در ایران این اثر را توهین به اقدام رزمندگان ایرانی در جنگ ایران و عراق تعبیر کردند که در آن زمان، سربندهای یکدیگر را می‌بستند.

هادی حیدری در گفتگویی درباره این کاریکاتور گفت:

«منظور من از کشیدن این کاریکاتور به هیچ وجه پیامی نبوده که نمایندگان مجلس برداشت کرده‌اند. من قصد داشتم جهل را از طریق به تصویر کشیدن افرادی که در روز روشن چشم‌بند به صورت خود می‌گذارند، نشان دهم.»

هادی حیدری توضیح داد که کاریکاتور وی فاقد شاخصه‌هایی است که نشان‌دهنده رزمندگان دوران جنگ باشد و تاکید کرد که رزمنده یونیفرم و لباس خاصی دارد و باید در مکان خاصی قرار گیرد.

با این حال، روزنامه شرق توقیف شد و هادی حیدری به همراه مدیرمسئول این روزنامه برای ادای توضیحات به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شدند. پس از این واقعه، افراد و گروه‌های مختلف، از جمله ۲۵ خانواده شهید و رزمنده دوران دفاع مقدس و ۱۶۰ روزنامه‌نگار، در بیانیه‌هایی جداگانه به حمایت از حیدری پرداختند و اتهام توهین به رزمندگان را رد کردند. علاوه بر این، ۵۰ طنزنویس و کاریکاتوریست نیز برداشت توهین از این کاریکاتور را سوءتفاهم جدی دانستند.

در نهایت، هیئت منصفه دادگاه مطبوعات در تاریخ سوم دی‌ماه ۱۳۹۱ روزنامه شرق را از اتهام توهین به رزمندگان از طریق چاپ کارتون "چشم‌بندان" تبرئه کرد. چند روز بعد، با تایید این نظر توسط قاضی مدیرخراسانی، رئیس شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران، روزنامه شرق رفع توقیف شد و از یازدهم دی‌ماه ۱۳۹۱ انتشار خود را از سر گرفت.