درخواست اصلاح

ساعت خوش

از دانشنامه ویکیدا

ساعت خوش نام یک مجموعه تلویزیونی کمدی به کارگردانی مهران مدیری است که در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ به‌ صورت هفتگی از شبکه دو سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش می‌شد. این مجموعه با معرفی چهره‌های جدید به سینما و تلویزیون ایران، سهم قابل توجهی در توسعه ژانر طنز در ایران داشت. بازیگرانی که در ساعت خوش معرفی شدند، اغلب پیش‌تر در تئاتر فعالیت داشتند و پس از این برنامه، به چهره‌های برجسته طنز در سینما و تلویزیون ایران تبدیل شدند.

ساعت خوش
ساعت خوش
اطلاعات
کارگردان(ها): مهران مدیری
نویسنده(ها): داوود اسدی ارژنگ امیرفضلی رضا عطاران مهدی فیروزی علیرضا مسعودی
تهیه‌کننده(ها): رضا نادری علی سمنانی حسن سمنانی
بازیگران: مهران مدیری نادر سلیمانی امیر غفارمنش حسین رفیعی رضا شفیعی‌جم ارژنگ امیرفضلی رضا عطاران حمید لولایی نصرالله رادش داوود اسدی سعید آقاخانی یوسف صیادی فاطمه هاشمی رامین ناصرنصیر معصومه کریمی طیبه ابراهیم نیما فلاح اردشیر منظم محسن حاجیلو امیر زریوند مهرداد نظری
تدوین‌گران: فرهاد حیدری
فیلمبردار(ها): حسین ستوده
کشور(های) سازنده: ایران
زبان اصلی: فارسی
تاریخ انتشار اولیه: ۱۳۷۳ – ۱۳۷۴

عوامل ساعت خوش

مهران مدیری، که در آن زمان چهره‌ای شناخته‌شده در کمدی نبود، کارگردانی این مجموعه را بر عهده داشت. تیم نویسندگان این مجموعه شامل داوود اسدی، ارژنگ امیرفضلی، رضا عطاران، مهدی فیروزی و علیرضا مسعودی بود که بعدها به فعالیت خود در عرصه کمدی ادامه دادند. تهیه‌کنندگی این مجموعه به عهده علی و حسن سمنانی بود و تدوین آن را فرهاد حیدری بر عهده داشت.

بازیگران اصلی مجموعه شامل مهران مدیری، نادر سلیمانی، حسین رفیعی، امیر غفارمنش، رضا شفیعی‌جم، ارژنگ امیرفضلی، رضا عطاران، حمید لولایی، نصرالله رادش، و دیگر بازیگرانی بودند که با ساعت خوش به شهرت رسیدند.

آیتم‌های برنامه ساعت خوش

  • خان‌دایی‌جان: نادر سلیمانی در نقش خان‌دایی‌جان و سعید آقاخانی در نقش سعید، یک زوج طنز در این مجموعه بودند. سعید با شخصیت پرشیطنت خود، کارهایی انجام می‌داد که با واکنش خشمگینانه خان‌دایی مواجه می‌شد. این آیتم شامل یک آهنگ معروف با اجرای آقاخانی و سلیمانی بود که با جمله «سلام، سلام صدتا سلام…» آغاز می‌شد.
  • کارآگاه درک: در این آیتم، رضا شفیعی‌جم نقش کارآگاه درک و داوود اسدی و نیما فلاح به ترتیب نقش دستیاران او را بازی می‌کردند. این بخش با شوخی‌های زیادی درباره موقعیت‌های سریال آلمانی درک و ماجراهای کارآگاهی او و دستیارش، به نمایش در می‌آمد.
  • مسابقه هفته: مهران مدیری در نقش مجری، و رضا عطاران در نقش شرکت‌کننده محبوب در این آیتم حضور داشتند. این بخش به نوعی تقلید طنزآمیز از مسابقه هفته به میزبانی منوچهر نوذری بود و مخاطبان را با دیالوگ‌های طنزآمیز و موقعیت‌های غیرمنتظره جذب می‌کرد.

حواشی ساعت خوش

موفقیت ساعت خوش و تبدیل بازیگران جوان این مجموعه به ستاره‌های تلویزیونی، در آن زمان با واکنش‌های منفی برخی مدیران تلویزیون و نهادهای دیگر مواجه شد. روزنامه کیهان در فروردین ۱۳۷۴ مقاله‌ای انتقادی درباره این برنامه منتشر کرد و سازمان‌هایی چون آموزش و پرورش و حوزه علمیه قم نیز بیانیه‌هایی صادر کردند و به تأثیرات اخلاقی و فرهنگی این برنامه اعتراض داشتند. آنها انتقاد کردند که برنامه فاقد شعائر دینی است و بازیگران آن «محاسن تراشیده» دارند، و این برنامه را به عنوان نمونه‌ای از «تهاجم فرهنگی» قلمداد کردند.

ارژنگ امیرفضلی، از بازیگران این مجموعه، بیان کرده است که بخش قابل توجهی از برنامه به دلیل داشتن موهای بلند توسط وی، حذف شد. در اردیبهشت ۱۳۷۴، مسعود پورمحمد نیز نقدی در خصوص تأثیرگذاری بالای این برنامه بر افکار عمومی نوشت و با اشاره به جمله‌های معروف مجموعه مانند «کف کردم» و «روشن شدی»، به انتقاد از افراط صدا و سیما در تولید چنین برنامه‌هایی پرداخت.

توقف پخش برنامه ساعت خوش

در پی این انتقادات، علی لاریجانی با صدور حکمی ادامه پخش ساعت خوش را متوقف کرد و کلیه عوامل تولید، از جمله بازیگران، نویسندگان و حتی عوامل فنی، تا اطلاع ثانوی از فعالیت در صدا و سیما محروم شدند. این ممنوعیت که سه سال به طول انجامید، شامل فعالیت‌های سینمایی و تئاتری نیز بود و در نهایت باعث شد بسیاری از این هنرمندان به مشاغل دیگری روی بیاورند.