درخواست اصلاح

لوبیا

از دانشنامه ویکیدا

لوبیا، با نام علمی Phaseolus vulgaris، نام نوعی دانه خوراکی است. در سال 1533 میلادی لوبیا به نام مکزیکی اولیه‌اش ایاکوک[۱] از آمریکا به اروپا آورده شد.

گیاه لوبیا به همراه برگ‌های قلبی شکل، گل‌های نارنجی رنگ، پوسته‌ی سبز رنگ و دانه‌های لوبیا
گیاه لوبیا به همراه برگ‌های قلبی شکل، گل‌های نارنجی رنگ، پوسته‌ی سبز رنگ و دانه‌های لوبیا


لوبیا گیاهی است از تیره بقولات، علفی و بالا رونده که به دور درختان و گیاهان دیگر می‌پیچد. لوبیا گیاهی یکساله، دارای یک ریشه اصلی راست و ریشه های فرعی فراوان است. برگ‌های آن سبز رنگ و پهن بوده و شامل سه برگچه به شکل قلب می‌باشد. میوه لوبیا  باریک و غلاف مانند است که دانه‌های لوبیا در آن قرار دارند. از پوست و دانه‌های لوبیا، هنگامی که لوبیا سبز است، استفاده می‌شود که همان لوبیای سبز است. هنگامی که پوست غلاف سفت می‌شود دانه‌های داخل آن که به رنگ قرمز یا سفید شده و مورد استفاده غذایی قرار می‌گیرند.

انواع لوبیا

  • لوبیا چیتی( لوبیای رومی): این لوبیا منبعی غنی از آمینواسید است که درواقع منبع خوبی برای دریافت پروتئینی محسوب می‌گردد. همچنین منبع خوبی از فیبر است. می‌توان از آن در انواع غذاها و حتی سالادها استفاده نمود از جمله‌ی این غذاها میتوان آش رشته، قورمه‌سبزی و خوراک لوبیا را نام برد.
  • لوبیا قرمز( لوبیا کلیوی): این لوبیا دارای طبیعتی گرم می‌باشد و دارای خواصی چون حفظ سلامت پوست و مو، پایین آورنده کلسترول خون، کم نمودن فشارخون و … است. از مصارف لوبیا می‌توان به استفاده از آن در برخی غذاها مانند انواع خورش‌ها، آش‌ها و همچنین سالادها اشاره نمود.
  • لوبیا سفید: این لوبیا محصول بریتانیا و آمریکا است و دارای مقدار زیادی کربوهیدرات است. دارای محتوای پروتئینی زیادی است که می‌تواند گزینه مناسبی برای گیاهخواران باشد. از موارد مصرف آن به سالاد خوشمزه و پرخاصیت لوبیا سفید می‌توان اشاره کرد.
  • لوبیا سیاه: ازجمله فواید مصرف این‌گونه لوبیا می‌توان به پایین بودن کالری دریافتی و دارا بودن انواع ریزمغذی‌ها اشاره نمود. همچنین این‌گونه، محتوی آهن و پروتئین زیادی است و همچنین از لحاظ فیبر، فسفر، کلسیم، زینک، سدیم و ویتامین‌های گروه A، B و K  نیز غنی است. از این لوبیا می‌توان انواعی از خوراک‌ها، سالادها و خورش‌ها تهیه نمود.
  • چشم‌بلبلی: این لوبیا دارای رنگ سفید با نقطه‌های سیاه است و دارای استفاده غذایی و حتی طبی هست. از جمله استفاده آن می‌توان به لوبیا پلو با شوید اشاره نمود. مزاج لوبیا چشم بلبلی گرم و تر می‌باشد. سرشار از آنتی اکسیدان‌ها، ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B12، ویتامین B6، ویتامین C، آهن، مس، کلسیم، منیزیم، فیبر و پروتئین است.
  • سویا: سویا در ایران به نام‌های لوبیا روغنی،‌ لوبیا چینی، سوژا و یا دانه سویا معروف است. سویا گیاهی است یكساله دارای ساقه پرشاخه و برگ‌های بیضی، نوک تیز و سبز رنگ می‌باشد. میوه آن شبیه لوبیا است. رنگ دانه سویا بر حسب انواع مختلف متفاوت است و به رنگ‌های زرد، سفید،‌ سیاه، خاكستری و خالدار دیده می‌شود. مقدار پروتئین سویا 1/5 برابر گوشت گاو می‌باشد و منبعی غنی از پروتئین است.

خواص انواع لوبیا

  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • کنترل قند خون
  • لوبیاها همچنین شامل ویتامین K هستند و برای محافظت از سلول‌های بدن مفید می‌باشند.
  • منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، فیبر محلول و پروتئین هستند و به کاهش فشار خون بالا کمک می‌کنند.
  • آنتی اکسیدان‌های لوبیا، رادیکال‌های آزاد را از بین برده و از سلول‌های بدن محافظت می‌کنند.

منابع

  1. <معنی ایاکوک> برداشت شده در 1402/02/11