درخواست اصلاح

یحیی سنوار

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۹ توسط MohammadReza (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''یحیی ابراهیم حسن السنوار''' (زاده ۲۹ اکتبر ۱۹۶۲)، که با کنیه '''ابو ابراهیم''' نیز شناخته می‌شود، رئیس دفتر سیاسی حماس و رهبر این گروه در نوار غزه است. یحیی سنوار به عنوان یکی از بنیان‌گذاران سرویس امنیت داخلی حماس، به نام «مجد» شناخته می‌ش...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

یحیی ابراهیم حسن السنوار (زاده ۲۹ اکتبر ۱۹۶۲)، که با کنیه ابو ابراهیم نیز شناخته می‌شود، رئیس دفتر سیاسی حماس و رهبر این گروه در نوار غزه است. یحیی سنوار به عنوان یکی از بنیان‌گذاران سرویس امنیت داخلی حماس، به نام «مجد» شناخته می‌شود، که مسئولیت رسیدگی به پرونده‌های امنیتی داخلی را بر عهده دارد. رژیم اسرائیل او را بارها هدف تهدیدهای حذف قرار داده و یحیی سنوار را مسئول بسیاری از ویرانی‌های غزه معرفی کرده است. سنوار در رأس فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل قرار دارد و همواره تأکید کرده است که فلسطین جایگاهی برای یهودیان ندارد و اسرائیل باید نابود شود.

یحیی سنوار
یحیی سنوار
اطلاعات شخصی
نام(های): یحیی ابراهیم حسن سنوار - یحیی سنوار
لقب(ها): ابو ابراهیم - قصاب خان یونس
تاریخ تولد: ۲۹ اکتبر ۱۹۶۲
محل تولد: خان یونس، نوار غزه تحت اشغال مصر
ملیت: فلسطینی
محل زندگی: خان یونس، استان خان یونس، نوار غزه، فلسطین
تحصیلات: دانشگاه اسلامی غزه
پیشه: سیاستمدار - نظامی
پست: رئیس دفتر حماس
رئیس دفتر سیاسی حماس
آغاز به کار: ۶ اوت ۲۰۲۴
پس از: اسماعیل هنیه
رئیس حماس در نوار غزه
آغاز به کار: ۱۳ فوریه ۲۰۱۷
پس از: اسماعیل هنیه

آغاز زندگی یحیی سنوار

سنوار در اردوگاه پناهندگان خان یونس، واقع در جنوب نوار غزه متولد شد. خانواده او اصالتاً از اشکلون بودند، اما پس از جنگ ۱۹۴۸ و واقعه النکبة، به اجبار به نوار غزه مهاجرت کردند. سنوار تحصیلات ابتدایی خود را در خان یونس گذراند و سپس در دانشگاه اسلامی غزه مدرک کارشناسی خود را در رشته زبان عربی دریافت کرد.

ورود یحیی سنوار به حماس

یحیی سنوار برای نخستین بار در سال ۱۹۸۲، در سن ۱۹ سالگی، به دلیل فعالیت‌های اسلامی توسط اسرائیل دستگیر شد. پس از آن، در سال ۱۹۸۵ نیز مجدداً بازداشت شد. یحیی سنوار در این دوران توانست نظر شیخ احمد یاسین، بنیان‌گذار حماس را جلب کند و همین ارتباط باعث شد که جایگاه مهمی در درون حماس پیدا کند.

در سال ۱۹۸۷، دو سال پس از تأسیس حماس، سنوار سرویس امنیت داخلی این گروه، «المجد» را تأسیس کرد. این سازمان به سرکوب مخالفان داخلی، از جمله افرادی که به همکاری با اسرائیل مظنون بودند، می‌پرداخت. سنوار در این زمان شهرتی بی‌رحمانه به‌دست آورد. برخی منابع اسرائیلی ادعا می‌کنند که یحیی سنوار در اعدام بسیاری از مظنونین شخصاً دخیل بوده است.

دوران زندان یحیی سنوار

سنوار در سال ۱۹۸۸ توسط نیروهای اسرائیلی به اتهام تلاش برای ربودن و کشتن سربازان اسرائیلی دستگیر شد. یحیی سنوار به جرم قتل ۱۲ فلسطینی به چهار بار حبس ابد محکوم شد و بیش از ۲۲ سال از عمر خود را در زندان‌های اسرائیل گذراند. در این مدت او به زبان عبری تسلط یافت و به چهره‌ای افراطی‌تر تبدیل شد. سنوار در زندان با استفاده از قدرت و خشونت، نفوذ زیادی در میان زندانیان به‌دست آورد و به عنوان نماینده زندانیان با مسئولان زندان مذاکره می‌کرد.

در سال ۲۰۱۱، سنوار به عنوان بخشی از مبادله زندانیان با اسرائیل و در ازای آزادی گیلعاد شلیط، از زندان آزاد شد. برخی از مقامات اسرائیلی آزاد کردن او را اشتباهی بزرگ توصیف کرده‌اند.

ریاست یحیی سنوار بر حماس

پس از آزادی، سنوار به غزه بازگشت و به سرعت به یکی از رهبران اصلی حماس تبدیل شد. یحیی سنوار به خاطر نقش برجسته‌ای که در گردان‌های عزالدین قسام و نزدیکی با فرماندهان نظامی حماس داشت، جایگاه مهمی در این گروه به‌دست آورد. در سال ۲۰۱۳ به عضویت دفتر سیاسی حماس انتخاب شد و در سال ۲۰۱۷ به ریاست این دفتر رسید.یحیی سنوار به لقب «قصاب خان یونس» معروف شده است.

سنوار در برخی موارد، از جمله در اعتراض به انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس، به صراحت از نفوذ به خاک اسرائیل حمایت کرد. با وجود این مواضع افراطی، او از آتش‌بس‌های موقت با اسرائیل و تبادل زندانیان نیز حمایت کرده است.

رهبری یحیی سنوار
رهبری یحیی سنوار

حملات و تلاش برای ترور یحیی سنوار

در مه ۲۰۲۱، خانه و دفتر سنوار در جریان حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه مورد هدف قرار گرفت. همچنین، در آوریل ۲۰۲۲، او طی یک سخنرانی تلویزیونی از مردم خواست که با هر وسیله ممکن به اسرائیل حمله کنند.

حمله ۷ اکتبر (عملیات طوفان الاقصی)

اسرائیل سنوار را به همراه دیگر رهبران حماس مسئول حمله‌های گسترده این گروه در ۷ اکتبر معرفی کرده است.

خانواده یحیی سنوار

برادر کوچکتر سنوار، محمد، نیز در حماس نقش فعالی داشت. با وجود سوءقصدهای مکرر به جان او، در سال ۲۰۱۴ خبر مرگش اعلام شد. اما برخی گزارش‌ها حاکی از زنده بودن او و فعالیت‌هایش در شاخه نظامی حماس هستند.

تحریم‌های آمریکا علیه یحیی سنوار

در سپتامبر ۲۰۱۵، ایالات متحده آمریکا سنوار را در فهرست تروریست‌های بین‌المللی قرار داد.

روابط یحیی سنوار با ایران

سنوار روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران دارد و در سال ۱۳۹۰ در دیداری با رهبر ایران نیز حضور داشت.