درخواست اصلاح

فیلم کوتاه

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۳:۱۴ توسط Raha (بحث | مشارکت‌ها) (مقاله)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

فیلم کوتاه یکی از گونه‌های فیلم و اثری است که زمان آن حداکثر می‌تواند 40 دقیقه باشد. مدت زمان فیلم‌های کوتاه از 1 دقیقه تا 4 دقیقه متغیر است.

دستگاه آپارات؛ وسیله‌ای که در گذشته برای نمایش فیلم کوتاه و انواع دیگر فیلم استفاده می‌شد.
دستگاه آپارات؛ وسیله‌ای که در گذشته برای نمایش فیلم کوتاه و انواع دیگر فیلم استفاده می‌شد.

امروزه فیلم کوتاه یکی از سبک‌های محبوب فیلم‌سازی است و جشنواره‌های متعددی در سراسر جهان برای نمایش و بررسی این آثار برگزار می‌شود.

در جشنواره‌های معتبری همچون اسکار، جشنواره فیلم برلین و جشنواره فیلم کن نیز بخشی مخصوص فیلم‌های کوتاه درنظر گرفته شده است.

درواقع، می‌توان اولین فیلم‌های تولید شده توسط بشر را از نظر مدت زمان، در دسته فیلم‌های کوتاه قرار داد.

ازجمله فیلم‌سازان معروف دنیا، که فعالیت هنری خود را با ساخت فیلم کوتاه آغاز کرده‌اند می‌توان به جوزپه تورناتوره، پیر پائولو پازولینی، کن لوچ و آلن رنه اشاره کرد.

بهرام بیضایی، ناصر تقوایی و عباس کیارستمی نیز فیلم‌سازان معروف ایرانی هستند که تجربه ساخت فیلم کوتاه را هم دارند.

انواع فیلم کوتاه

تقسیم‌بندی‌های فیلم کوتاه معمولا برای راحتی شناسایی فیلم‌ها و ویژگی‌های آن‌ها ایجاد شده است. در ادامه به این تقسیم‌بندی‌ اشاره می‌کنیم.

فیلم کوتاه معمول

این دسته از فیلم‌های کوتاه زمانی بین 7 تا 12 دقیقه دارند و شامل 5 تا 8 صحنه هستند. در فیلم‌های کوتاه معمول یک کنش ساده به همراه یک یا دو بحران روایت می‌شود.

فیلم کوتاه متوسط

این دسته از فیلم‌های کوتاه زمانی بین 20 تا 25 دقیقه دارند و شامل 12 تا 15 صحنه اصلی هستند. فیلم‌های کوتاه متوسط، یک کنش پیچیده صورت می‌گیرد که ممکن است با چند بحران مختلف همراه باشد.

فیلم کوتاه بلند

این دسته از فیلم‌های کوتاه بیش از 30 دقیقه هستند و تعداد صحنه‌های آن بسته به فیلم‌نامه ممکن است حدود 20 تا 30 صحنه اصلی باشد. این دسته از فیلم‌های کوتاه علاوه بر یک کنش پیچیده و چنیدین بحران، ممکن است دارای موضوعات فرعی نیز باشند.

فیلم کوتاه در ایران

اولین بار در ایران بصیر نصیبی سینمای کوتاه را با عنوان سینمای آزاد راه‌اندازی کرد و کوشید که نمایندگی‌های مختلفی در ایران ایجاد کند.

سینمای آزاد، زمینه ورود فیلم‌سازان زیادی را به سینمای حرفه‌ای فراهم آورد. از این جمله می‌توان به افرادی همچون کیانوش عیاری، مهدی صباغ‌زاده، داریوش ارجمند، فریدون جیرانی و... اشاره کرد.

انجمن صنفی فیلم کوتاه ایران در سال 1382 در در خانه سینما تاسیس شد. و به این ترتیب سینماگران فیلم کوتاه ایران به عنوان یک صنف مستقل مطرح شدند.

ازجمله افراد فعال در ساخت فیلم کوتاه نیز می‌توان موارد زیر را نام برد:

بهمن قبادی

تورج اصلانی

آرش رصافی

داریوش غریب‌زاده

امید وفایی

امیرشهاب رضویان

ابوالفضل عطار

محمدرضا فرطوسی

شهرام مکری

امیرعلی اعلایی

ایرج سالاروند

وحید موسائیان

داریوش یاری

مسعود امینی تیرانی