کرواسی
کرواسی (به کروات: Hrvatska) با نام رسمی جمهوری کرواسی کشوری است که در اروپا در منطقه بالکان واقع شده است. کرواسی از شمال با اسلوونی و مجارستان، از شمال شرقی با صربستان، از شرق با بوسنی و هرزگوین و از جنوب با مونتهنگرو هممرز است. از غرب تا جنوب کرواسی، شامل سواحل آن در کنار دریای آریاتیک میشود که از آن طریق با ایتالیا مرز دریایی مشترک دارد.
پایتخت و بزرگترین شهر کرواسی، زاگرب نام دارد. دیگر مراکز مهم شهری عبارتند از اسپلیت، رییکا و اوسییک. این کشور 56,594 کیلومتر مربع وسعت و نزدیک به 3.9 میلیون نفر جمعیت دارد.
تاریخ
کرواتها در اواخر قرن ششم به کرواسی امروزی وارد شدند که در آن زمان بخشی از ایلیریای روم بود. در قرن هفتم، آنها این قلمرو را به دو دوکنشین سازماندهی کردند. کرواسی اولین بار در 7 ژوئن 879 در زمان سلطنت دوک برانیمیر بهصورت بین المللی مستقل شناخته شد. تومیسلاو در سال 925 اولین پادشاه شد و کرواسی را به یک پادشاهی ارتقا داد. در طول بحران جانشینی پس از پایان سلسله ترپیمیروویچ، کرواسی در سال 1102 وارد اتحاد شخصی با پادشاهی مجارستان شد. در اواخر قرن 16، گسترش امپراتوری عثمانی در اروپا در مقابل سد محکم کروتها و متحدان اتریشی متوقف شد، اما منجر به جنگ صد ساله کرواسی و عثمانی شد.
در اکتبر 1918، دولت اسلوونی، کروات و صرب، مستقل از اتریش-مجارستان، در زاگرب اعلام شد و در دسامبر 1918، به پادشاهی یوگسلاوی ادغام شد. پس از تهاجم به یوگسلاوی توسط آلمان نازی در آوریل 1941، بیشتر کرواسی در یک کشور دست نشانده توسط نازیها به نام دولت مستقل کرواسی ادغام شد. یک جنبش مقاومت منجر به ایجاد جمهوری سوسیالیستی کرواسی شد که پس از جنگ به یکی از اعضای مؤسس جمهوری سوسیالیستی فدرال یوگسلاوی تبدیل شد. در 25 ژوئن 1991، کرواسی اعلام استقلال کرد و جنگ استقلال طی چهار سال بعد با موفقیت انجام شد.
سیاست
کرواسی یک جمهوری و یک لیبرال دموکراسی پارلمانی است. این کشور عضو اتحادیه اروپا، منطقه یورو، منطقه شنگن، ناتو، سازمان ملل متحد، شورای اروپا، سازمان امنیت و همکاری اروپا، سازمان تجارت جهانی، یکی از اعضای موسس اتحادیه مدیترانه و در حال حاضر در روند پیوستن به سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) است.
اقتصاد
کرواسی کشوری توسعه یافته با اقتصاد پیشرفته و پردرآمد است و در شاخص توسعه انسانی رتبه بالایی دارد. بخشهای خدماتی، صنعتی و کشاورزی بر اقتصاد مسلط هستند. گردشگری منبع درآمد قابل توجهی برای کشور محسوب میشود. از دهه 2000، دولت کرواسی سرمایهگذاری زیادی در زیرساختها، بهویژه مسیرهای حمل و نقل و تسهیلات در امتداد کریدورهای پان-اروپایی انجام داده است. کرواسی همچنین خود را بهعنوان یک رهبر منطقهای انرژی در اوایل دهه 2020 معرفی کرده است و از طریق پایانه شناور استخراج گاز طبیعی مایع در جزیره کرک، به تنوع بخشیدن در تامین انرژی اروپا کمک میکند. کرواسی امنیت اجتماعی، مراقبت های بهداشتی همگانی و آموزش ابتدایی و متوسطه را بدون شهریه ارائه میکند و در عین حال از فرهنگ از طریق مؤسسات عمومی و سرمایهگذاریهای شرکتی در رسانهها و انتشارات حمایت میکند.