کاتولیک
کلیسای کاتولیک، که به کلیسای کاتولیک رومی نیز معروف است، بزرگترین کلیسای مسیحی است و تا سال 2024، بین 1.28 تا 1.39 میلیارد نفر پیرو در سراسر جهان دارد. این کلیسا یکی از قدیمیترین و بزرگترین نهادهای بینالمللی است و نقش برجستهای در تاریخ و توسعه تمدن غرب داشته است. کلیسای کاتولیک از 24 کلیسا تشکیل شده است، از جمله کلیسای لاتین و 23 کلیسای کاتولیک شرقی، که شامل تقریباً 3500 اسقفنشین در سراسر جهان میشود. پاپ، که اسقف رم است، رئیس کلیسا است. اسقف نشین رم، معروف به سریر مقدس، مرجع مرکزی حاکم بر کلیسا است و در واتیکان، یک دولت-شهر کوچک مستقل و محصور در رم، پایتخت ایتالیا، مستقر است.
هسته اصلی اعتقادات کاتولیک در اعتقادنامه نیقیه یافت میشود. کلیسای کاتولیک معتقد است که این کلیسا همان کلیسای واحد، مقدس، کاتولیک و رسول است که توسط عیسی مسیح در مأموریت بزرگ خود تأسیس شده است، اسقفهای آن جانشینان حواریون مسیح هستند و پاپ جانشین سنت پیتر است، که برتری به او توسط عیسی مسیح اعطا شده است. این کلیسا معتقد است که اصل مسیحیت اصلی را که توسط حواریون آموزش داده شده است، حفظ میکند و ایمان را از طریق کتاب مقدس و سنت مقدس به طور صحیح از طریق مرجع آموزشی کلیسا تفسیر میکند، حفظ میکند. آیین رومی و سایر آیینهای کلیسای لاتین، آیینهای کاتولیک شرقی و مؤسسات مانند دستورهای مندیکانت، دستورهای بسته صومعه و دستورهای سوم، تنوعی از تأکیدات الهیاتی و معنوی را در کلیسا منعکس میکنند.
از هفت مراسم مقدس آن، مراسم عشای ربانی اصلی ترین آن است که در مراسم عشای ربانی برگزار می شود. کلیسا تعلیم میدهد که از طریق تقدیس توسط یک کشیش، نان و شراب قربانی به بدن و خون مسیح تبدیل میشود. مریم به عنوان باکره همیشگی گرامی داشته میشود. او در تعالیم و وقفها گرامی داشته میشود. آموزههای اجتماعی کاتولیک بر حمایت داوطلبانه از بیماران، فقرا و مصیبتزدگان از طریق کارهای جسمانی و معنوی رحمت تأکید دارد. کلیسای کاتولیک دهها هزار مدرسه کاتولیک، دانشگاهها و کالجها، بیمارستانها و پرورشگاهها در سراسر جهان اداره میکند و بزرگترین ارائه دهنده غیردولتی آموزش و مراقبتهای بهداشتی در جهان است. از دیگر خدمات اجتماعی آن میتوان به سازمانهای خیریه و بشردوستانه متعدد اشاره کرد.
کلیسای کاتولیک تأثیر عمیقی بر فلسفه، فرهنگ، هنر، ادبیات، موسیقی، قانون و علم غرب داشته است. کاتولیکها از طریق مأموریتها، مهاجرت، پراکندگی و گرویدن به دین در سراسر جهان زندگی میکنند. از قرن بیستم، تا حدی به دلیل سکولاریزاسیون در اروپا و آمریکای شمالی، اکثریت آنها در جنوب جهانی سکونت دارند. کلیسای کاتولیک تا زمان شکاف شرقی-غربی در سال 1054، با کلیسای ارتدکس شرقی ارتباط داشت و به ویژه بر اقتدار پاپ اختلاف داشت. قبل از شورای افسوس در سال 431 پس از میلاد، کلیسای شرق نیز در این ارتباط سهیم بود، همانطور که کلیساهای ارتدکس شرقی قبل از شورای کالکدن در سال 451 پس از میلاد؛ همه به دلیل اختلافات در مسیحشناسی جدا شدند. کلیساهای کاتولیک شرقی، که مجموعاً حدود 18 میلیون عضو دارند، یک گروه از مسیحیان شرقی هستند که به دلایل مختلف تاریخی، در طول یا پس از این انشعابها با پاپ در ارتباط بودند یا باقی ماندند. در قرن شانزدهم، اصلاحات منجر به تشکیل گروههای جداگانه پروتستان شد. از اواخر قرن بیستم، کلیسای کاتولیک به دلیل تعالیم خود در مورد جنسیت، دکترین خود علیه تقدیس زنان و نحوه رسیدگی به پروندههای سوء استفاده جنسی شامل روحانیون مورد انتقاد قرار گرفته است.