درخواست اصلاح

نماز جمعه

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۶ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۵:۱۹ توسط AlIA (بحث | مشارکت‌ها) (ایجاد مقاله)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نماز جمعه، نمازی است که در روز جمعه هر هفته توسط مسلمانان به صورت جماعت برگذار می‌شود. نماز جمعه دو خطبه و دو رکعت است که در ظهر روز جمعه به جای نماز ظهر خوانده می‌شود. نماز جمعه با حضور دست کم پنج نفر برپا می‌شود که یکی از آن‌ها امام جمعه است. دو خطبه نماز جمعه که بخشی از آن به حساب می‌آید توسط امام جمعه پیش از شروع دو رکعت نماز ایراد می‌شود و نمازگذاران به آن گوش می‌دهند، یک خطبه درباره موضوعات سیاسی روز جامعه و دیگری درباره مسائل دینی و ایمانی است.

برگذاری نماز جمعه در مسجد جامع دهلی
برگذاری نماز جمعه در مسجد جامع دهلی

در قرآن کریم و سوره جمعه حکم فقهی برگزاری این نماز بیان شده است. در روایات اسلامی، نماز جمعه را حج مستمندان و موجب آمرزش گناهان شمرده‌اند و برخی روایات، ترک آن را مایه نفاق و فقر دانسته‌اند. نماز جمعه در زمان حضور امامان معصوم واجب و در زمان غیبت بنابر نظر بیشتر مراجع تقلید واجب تخییری است.

نماز جمعه توسط مسلمانان در سراسر کشورهای جهان برگزار می‌شود. در ایران نیز شاه اسماعیل صفوی در دوران حکومت خود نماز جمعه را رواج داد و پس از آن در شهرهای بسیاری برگزار می‌شود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران این نماز در همه شهرهای کشور برپا می‌شود. چهار اجتماع بزرگ و مهم در اسلام وجود دارد: اجتماعات روزانه‌ای که در نمازهای جماعت‌ حاصل می‌شود؛ اجتماعات هفتگی مسلمانان در مراسم نماز جمعه بدست می‌آید؛ اجتماع مسلمانان در نماز عید فطر و قربان؛ و اجتماع حج واجب که در مکه و کنار خانه خدا هر سال یکبار برگذار می‌شود.

آگاهی بخشی در زمینه معارف اسلامی و رویدادهای مهم اجتماعی و سیاسی و ایجاد همبستگی و انسجام بیشتر مسلمانان و تجدید روح دینی و نشاط معنوی و جلب همکاری برای حل مشکلات اجتماع از آثار برگزاری نماز جمعه است.