آلبینیسم
آلبینیسم که به آن زالی نیز می گویند یک نوع بیماری ژنتیکی است که از نوع اتوزوم مغلوب می باشد که به دلیل نقص همراه تولد یک آنزیم، تیروزین به ملانین تبدیل نمی گردد و در پسران شایع تر می باشد.
نداشتن توانایی در تولید رنگدانه ملانین باعث سفیدی رنگ پوست فرد مبتلا می شود. تا به حال حدود هفت نوع زالی شناسایی گردیده است که شایع ترین نوع آن بیماری است با رنگ پوست روشن، موهایی با رنگ طلایی تا قرمز تیره، چشمایی به رنگ روشن مانند: آبی، سبز، خاکستری و...
به فرد یا جانداری که مبتلا به آلبینیسم باشد، زال یا آلبینو گفته می شود. زالی در پرندگان و جانوران نیز دیده می شود. افرادی که به آلبینیسم دچار هستند، رنگ چشمشان به صورت قرمز، صورتی و یا حتی بنفش به نظر می رسد.
ریشه شناسی
کلمه زالی از واژه زال گرفته شده است که معنای آن سفیدی سفید، سفید زیاد و یا سفیدی پوست می باشد. زال در زبان فارسی به معنی سپید مو می باشد. او پسر سام و پدر رستم بوده است. زال دارای موی سپید بود که از همین رو پدرش، سام از تولد او نگران بود و به همین دلیل فرزندش را در پای البرز کوه که سیمرغ بر آن آشیانه ای داشت رها نمود.
سیمرغ نوزاد را پیدا کرد و به آشیانه خویش برد و بزرگ کرد. سیمرغ تا آخر عمر، دوست و یاور زال و فرزند او یعنی رستم بود. کلمه آلبینیسم هم از کلمه لاتین albus که به معنای سفید است گرفته شده.
علائم آلبینیسم
علائم این بیماری اغلب و نه همیشه در پوست، چشم ها و مو افراد بروز می کند. همه افرادی که به این بیماری دچار می شوند برخی اختلال های بینایی را تجربه می نمایند.
پوست
قابل تشخیص ترین صورت بیماری آلبینیسم به شکل موهایی به رنگ سفید، پوست صورتی رنگ می باشد. رنگ پوست ممکن است از سفید تا قهوه ای متغیر باشد و حتی می تواند به همان صورتی باشد که والدین و خانواده فرد بیمار دارند. برخی از افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، رنگ پوستشان هیچگونه تغییری نمی کند.
برای افراد دیگر، تولید ملانین ممکن است در مدت زمان دوران کودکی و یا نوجوانی شروع و افزایش پیدا کند، در نهایت یک تغییر رنگ جزئی در پوست ایجاد می گردد. با قرار گیری در معرض نور آفتاب، این امکان وجود دارد که برخی افراد علائم زیر را تجربه نمایند:
- کک و مک
- برنزه شدن پوست
- نقاط شبیه خال و بزرگ
- مول، با و یا بدون رنگدانه. مول های فاقد رنگدانه معمولا به رنگ صورتی می باشند.
مو
رنگ مو این افراد ممکن است از خیلی سفید تا قهوه ای متغیر باشد. افرادی که نژاد آسیایی یا آفریقایی دارند و مبتلا به این بیماری می باشند ممکن است رنگ موهایشان زرد، قرمز یا قهوه ای باشد. این امکان وجود دارد که رنگ مو در آغاز دوران بلوغ تیره تر گردد.
رنگ چشم
رنگ چشم ممکن است آبی بسیار روشن تا قهوه ای متغیر باشد و حتی با افزایش سن، تغییر نماید. فقدان رنگدانه در قسمت رنگی چشم یا همان عنبیه سبب می شود که آنان تا حدودی شفاف باشند. این موضوع به معنای آن می باشد که عنبیه به شکل کامل قادر نیست از ورود نور به درون چشم پیشگیری نماید. از همین رو، چشم هایی با رنگ بسیار روشن ممکن است در برابر نور به شکل قرمز در آیند. این اتفاق مشابه زمانی است که چشم در برابر فلش زدن دوربین به رنگ در قرمز در می آید.