درخواست اصلاح

آنژین

از دانشنامه ویکیدا

آنژین صدری یا آنژین قلبی اصطلاح پزشکی برای درد قفسه سینه یا ناراحتی ناشی از اختلال موقت در جریان خون و اکسیژن به قلب است. مردم ناراحتی آنژین را به صورت احساس فشردگی، خفگی یا سوزش، معمولاً در مرکز قفسه سینه و پشت استخوان سینه، توصیف‌ می‌کنند.

مقایسه‌ی جریان خون طبیعی، آنژین پایدار و آنژین ناپایدار
مقایسه‌ی جریان خون طبیعی، آنژین پایدار و آنژین ناپایدار
اطلاعات بیماری
نشانه ها: فشار، درد و فشردگی در مرکز قفسه سینه، از هوش رفتن، افزایش تدریجی درد قفسه سینه، حالت تهوع و استفراغ، تنگی نفس، تعریق
علت(ها): انسداد یا انقباض‌ سرخرگ‌هایی‌ که‌ به‌ قلب‌ خونرسانی‌ می‌کنند.
روش تشخیص: نوار قلب (ECG یا EKG)، تصویر اشعه ایکس از سینه، آزمایش خون، تست ورزش، اکوی قلب، تست ورزش هسته‌ای، سی تی اسکن قلب (CT)، ام آر آی (MRI) قلب، آنژیوگرافی قلب


آنژین معمولاً یک رویداد کوتاه مدت است و تنها چند دقیقه طول‌ می‌کشد. این یک هشدار است که بدون درمان، شما در معرض خطر حمله قلبی، ضربان قلب نامنظم (آریتمی قلب) و ایست قلبی (ایست قلبی ریوی) قرار خواهید گرفت.

علائم

  • درد یا ناراحتی که‌ می‌تواند به قفسه سینه، فک، شانه ها، بازوها (بیشتر بازوی چپ) و پشت سرایت کند.
  • سفتی قفسه سینه، سوزش، سنگینی، احساس فشردن یا ناتوانی در نفس کشیدن.
  • آنژین گاهی اوقات سبب سرگیجه، رنگ پریدگی و ضعف‌ می‌شود.

علت

آنژین زمانی اتفاق می‌افتد که ورزش، ناراحتی‌های عاطفی یا رویدادهای دیگر، عضله قلب را تحت فشار قرار دهند. قلب برای پاسخگویی به خواسته‌ها به اکسیژن اضافی نیاز دارد. اگر عضله قلب به دلیل انسداد در جریان خون نتواند اکسیژن کافی دریافت کند، فشار سبب درد آنژین‌ می‌شود. درد با متوقف کردن رویدادی که سبب فشار‌ می‌شود، یا با مصرف نیتروگلیسیرین، تسکین‌ می‌یابد. نیتروگلیسیرین عروق کرونر را گشاد‌ می‌کند تا خون غنی از اکسیژن بیشتری به قلب جریان یابد. حمله قلبی به دلیل کمبود اکسیژن به قلب ایجاد‌ می‌شود که سبب آسیب به عضله قلب‌ می‌گردد.

انواع

آنژین ناپایدار (وضعیت اورژانسی)

آنژین ناپایدار غیرقابل پیش بینی است و در هر زمانی، از جمله حالت استراحت، رخ می‌دهد. این نوع آنژین معمولاً شدید است و ممکن است ۲۰ دقیقه یا بیشتر نیز طول بکشد. درد ناشی از آنژین ناپایدار با استراحت یا داروهای معمول از بین نمی‌رود. اگر جریان خون به حالت اولیه باز نگردد، قلب دچار کمبود اکسیژن می‌شود و سکته قلبی رخ خواهد داد. آنژین ناپایدار خطرناک است و نیاز به درمان اورژانسی دارد.

پرینزمتال

آنژین پرینزمتال به دلیل اسپاسم در شریان‌های قلب به وجود می‌آید و به طور موقت جریان خون را کاهش می‌دهد. درد شدید قفسه سینه علامت اصلی آنژین پرینزمتال است. علائم آنژین متغیر است و اغلب به صورت دوره‌ای و به طور معمول در حالت استراحت و در طول شب احساس می‌شوند.

آنژین مقاوم به درمان

در این نوع آنژین اپیزودهای درد و فشار قفسه سینه با اصلاح سبک زندگی و یا مصرف دارو قابل کنترل نیست.

آنژین پایدار

آنژین پایدار شایع‌ترین شکل آنژین است و معمولاً در حین فعالیت بدنی ظاهر می‌شود. علائم این نوع آنژین با استراحت و مصرف دارو برطرف می‌شود. به عنوان مثال، درد قفسه سینه هنگام پیمودن سربالایی یا دردی که در هوای سرد بروز می‌کند، ممکن است آنژین صدری باشد. درد آنژین پایدار قابل پیش‌بینی است و معمولاً در یک الگو و شرایط مشخصی رخ می‌دهد. این درد معمولاً مدت کوتاهی و شاید کمتر از پنج دقیقه احساس می‌شود.

تشخیص

نوار قلب (ECG یا EKG)

از این آزمایش بدون درد و سریع برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی قلب استفاده می‌شود. برچسب (الکترود) هایی بر روی سینه و بعضا بر روی بازو و رانتان چسبانده می‌شود. سر دیگر سیم های متصل به الکترود، به کامپیوتری متصل است که نتایج آزمایش را نشان می‌دهد. نوارقلب می‌تواند سریع بودن، کند بودن و یا وضعیت های مختلف ضربان قلب را نشان دهد. پزشکتان با نگاه به الگوی ضربان قلبتان می‌تواند تفسیر آن را از وضعیت جریان خون در قلبتان بیان کند.

تصویر اشعه ایکس از سینه

تصویر اشعه ایکس، نشان دهنده‌ی مشکلات ریه ها و قلب است و از تصویر اشعه ایکس می‌توان برای بررسی بزرگ شدگی قلب یا تعیین وجود مشکلات دیگری که بتواند عامل ایجاد درد سینه باشد، استفاده کرد.

آزمایش خون

با آسیب دیدگی عضلات قلب، برای مثال در نتیجه حمله قلبی، آنزیم های بخصوصی از قلب وارد جریان خون می‌شود؛ آزمایش خون آنزیم های قلبی به تشخیص این مواد کمک می‌کند.

تست ورزش

گاهی اوقات اگر قلب تحت فشار باشد، تشخیص آنژین ساده‌تر می‌شود. تست ورزش معمولا شامل راه رفتن بر روی تردمیل یا نشستن روی دوچرخه ثابت و اندازه‌گیری ضربان قلب بیمار است. می‌توان همزمان با تست ورزش، آزمایشات دیگری را نیز انجام داد. اگر توان انجام ورزش را ندارید، می‌توان تاثیر ورزش بر قلب را با داروهایی شبیه سازی کرد.

اکوی قلب

اکوی قلب از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از حرکات قلب استفاده می‌کند. این تصاویر، نحوه گردش جریان خون در قلب را نشان می‌دهند و می‌توان این آزمایش را در حین تست ورزش نیز انجام داد.

تست ورزش هسته‌ای

تست ورزش هسته‌ای به اندازه‌گیری جریان خون به درون قلب در مدت زمان استراحت و در طول تست ورزش کمک می‌کند. این فرآیند شبیه به تست ورزش معمولی است، اما یک ماده رادیواکتیو ردیاب در طول تست ورزش هسته‌ای به داخل خون تزریق می‌شود. یک اسکنر خاص می‌تواند نحوه حرکت این ردیاب هسته‌ای در حرکت به سمت قلب را نشان دهد. درصد پایین ماده رادیواکتیو در عروق، نشان دهنده‌ی جریان خون ضعیف در این نقاط است.

سی تی اسکن قلب (CT)

معمولا در این آزمایش بر روی میز دستگاهی به شکل دونات دراز می‌کشید و وارد دونات می‌شوید. یک لوله مجهز به دستگاه اشعه ایکس در اطراف بدنتان قرار دارد و تصاویری از سینه و قلب می‌گیرد. سی تی اسکن قلب می‌تواند بزرگ شدن یا تنگ شدگی عروق قلب را نشان دهد.

ام آر آی (MRI) قلب

این آزمایش از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای گرفتن تصاویری جزئی از قلبتان استفاده می‌کند. معمولا روی یک میز در درون یک لوله دراز می‌کشید و این دستگاه لوله مانند، تصاویری جزئی از ساختار قلب و عروق خونی تهیه می‌کند.

آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی قلب از تصاویر اشعه ایکس برای بررسی درون عروق قلب استفاده می‌کند. این روش بخشی از مجموعه روش‌هایی به نام کاتتریزاسیون قلب است. پزشک یک لوله نازک (کاتتر) را وارد یک ورید بازو یا ران می‌کند و آن را تا رسیدن به قلب هدایت می‌کند و سپس یک ماده رنگی را به درون کاتتر تزریق می‌کند. این ماده رنگی سبب می‌شود که عروق قلب با وضوح بیشتری در تصویر اشعه ایکس دیده شود؛ پزشکان به این تصاویر اشعه ایکس، آنژیوگرام می‌گویند.

درمان

سبک زندگی

  • در صورت بالا بودن وزن، کاهش آن و رسیدن به محدوده وزنی سالم
  • ترک مصرف سیگار
  • انجام فعالیت و حرکات بدنی که بهتر است قبل از شروع ورزش و این فعالیت‌ها با پزشک خود مشورت کنید.
  • بهبود روش‌های تغذیه، اجتناب از مصرف غذا‌های مضر و جایگزینی غذا‌های سالم برای قلب

داروهای ضد آنژین

متخصصین قلب و عروق معمولا برای کاهش این گونه دردهای قلبی، نیترات ها مانند نیتروگلیسیرین را تجویز می‌کنند. نیترات ها با گشاد و بزرگ کردن رگ های خونی از شدت آن پیشگیری کرده یا میزان درد را کاهش می‌دهند. سایر داروهای موثر عبارتند از:

  • مسدود کننده‌های بتا
  • مسدود کننده‌های کانال کلسیم
  • داروهای خوراکی ضد پلاکت
  • ضد انعقاد
  • استاتین ها، که داروهایی برای کاهش کلسترول هستند.