درخواست اصلاح

ازدواج

از دانشنامه ویکیدا

ازدواج یا نکاح پیوند زناشویی است که به وسیله جاری شدن صیغه عقد نکاح ایجاد می‌شود. ازدواج یک پیوند حقوقی و شرعی و عرفی است که در میان یک زن و یک مرد بسته می‌شود و این تعهد قانونی تعهداتی را برای طرفین در بر دارد. ازدواج یک فرهنگ جهانی است که در فرهنگ های مختلف و کشور های متخلف با آداب و رسوم مختلفی اجرا می‌شود.

ازدواج
ازدواج

ازدواج در اسلام

قرآن ازدواج و قرار گرفتن مردان در کنار همسرانشان را مایه آرامش دانسته و به مسلمانان توصیه کرده که مردان و زنان بی‌همسر را همسر دهند. بر طبق روایات، ازدواج بزرگ‌ترین نعمت پس از نعمت اسلام‌، نگه‌دارنده نصف یا دو سوم دین و سنّت پیامبر اسلام(ص) است.

دین‌داری، اخلاق خوش و خانواده خوب از معیارها و ملاک‌های توصیه‌شده در روایات برای انتخاب همسر است. از دیدگاه فقها ازدواج به‌خودی‌خود مستحب مؤکد است، اما برای کسی که با ازدواج نکردن به گناه می‌افتد، واجب است.

ازدواج در مسیحیت

مسیحیان از ابتدا ازدواج مقدس را گرامی می‌داشتند. ازدواج مقدس به عنوان پیوندی با برکت الهی، مادام العمر، تک‌همسری بین یک مرد و یک زن، بر اساس کتاب نمازنامه عام (۱۹۷۹) که منعکس کننده این دیدگاه و تعابیر است، ازدواج مسیحی یک عهد و پیمان رسمی و عمومی بین زن و مرد در پیشگاه خداوند است.

ازدواج در شیعه

در مذهب شیعه ازدواج دارای دو نوع دائم و موقتی است. در ازدواج موقت مدت و زمان معینی در نظر گرفته می‌شود و بعد از آن بدون طلاق زن و شوهر از هم جدا می‌شوند. مهم‌ترین تفاوت ازدواج موقت با ازدواج دائم، مدت‌دار بودن آن است؛ به گونه‌ای که تعیین مدت در صیغه عقد موقت لازم و ضروری است.

تفاوت‌های ازدواج دائم و موقت

ازدواج دائم و ازدواج موقت احکام مشترک بسیاری دارند؛ از جمله خواندن صیغه عقد در هر دو لازم است. این دو ازدواج تفاوت‌هایی نیز با هم دارند که به شرح زیر است:

  • در ازدواج دائم، بر خلاف ازدواج موقت، مرد باید نفقه زن را بپردازد.
  • در ازدواج دائم زن بدون اجازه شوهر نمی‌تواند از خانه بیرون رود؛ اما در ازدواج موقت اجازه مرد لازم نیست.
  • در ازدواج دائم بر خلاف ازدواج موقت، زن و مرد از یکدیگر ارث می‌برند.
  • اگر در صیغه عقدِ ازدواج موقت، مهریه ذکر نشود، عقد باطل می‌شود؛ اما در ازدواج دائم، عقد صحیح است و در صورت نزدیکی مهر المثل به زن تعلق می‌گیرد.