درخواست اصلاح

سرطان دهان

از دانشنامه ویکیدا

سرطان دهان که در زبان انگلیسی به آن oral cancer می‌گویند یک نوع سرطان است که بر روی نواحی تشکیل دهنده حفره دهان تاثیر میگذارد. سرطان دهان می‌تواند نواحی همچون لب، گلو، لثه، سقف دهان و... را درگیر نماید و به همین دلیل ممکن است نام‌های دیگری از جمله سرطان دهان و لثه، سرطان زبان و... نیز بر این بیماری گذاشته شود.

سرطان دهان
سرطان دهان
اطلاعات بیماری
نام های دیگر: سرطان دهان و لثه، سرطان زبان و...
نشانه ها: توده در دهان، لقی دندان، گوش‌ درد، احساس درد در نواحی مختلف دهان و...
علت(ها): سابقه خانوادگی و ژنتیک، مصرف سیگار و مواد مخدر و...
روش تشخیص: آندوسکوپی، تصویربرداری و...
روش های درمان: دارو درمانی، پرتو درمانی، شیمی درمانی، جراحی و...

سرطان دهان به شکل زخم و یا توده‌ای درون دهان به وجود می‌آید که از بین نخواهد رفت. طبق آمار به دست آمده، سالانه حدود پنجاه هزار نفر در ایالات متحده درگیر سرطان دهان میشوند که تقریبا هفتاد درصد این افراد را مردان تشکیل می‌دهند.

علائم سرطان دهان

سرطان دهان، لثه و یا زبان علائم متعددی دارد که برخی از آنان عبارتند از:

  • بروز زخم در دهان و یا لب که با گذشت زمان بهبود نمی‌یابد.
  • بروز لکه‌هایی سفید یا قرمز رنگ درون دهان
  • لق شدن دندان‌های فرد بیمار بدون هیچ دلیل خاصی
  • بروز توده‌ای درون دهان
  • احساس درد در نقاط متفاوت دهان
  • احساس درد در گوش
  • بلع به صورت دشوار که با درد همراه است.

علت سرطان دهان

ابتلا به سرطان دهان با دلایل متعددی همراه است که برخی از آنان عبارتند از: مصرف سیگار، استفاده از الکل و مواد مخدر، ژنتیک و سوابق خانوادگی، قرار گیری در برابر نور خورشید در سن کم و...

ابتلا به سرطان دهان به سن خاصی مربوط نمی‌شود. سرطان دهان ممکن است سال‌ها به طول انجامد تا به اندازه کافی رشد نماید و مورد تشخیص واقع شود. معمولا اشخاص پس از گذشت از سن پنجاه و پنج سالگی به این بیماری پی می‌برند. طبق مطالعات انجام شده، آقایان تقریبا دو برابر خانم‌ها به این سرطان دچار می‌گردند.

پیشگیری از ابتلا به سرطان دهان

برای پیشگیری از ابتلا به سرطان دهان باید مواردی همچون سبک درست زندگی، خودداری از مصرف سیگار و مواد مخدر، عدم استفاده از الکل، دوری از رفتارهای پرخطری که موجب بروز ویروس اچ آی وی یا اچ پی وی می‌شود، مصرف سبزیجات و میوه‌های تازه، رژیم غذایی مناسب و... را رعایت نمود. این موارد به کاهش احتمال ابتلا به این سرطان بسیار کمک می‌کنند.

با همه این موارد اگر فرد دچار سرطان دهان گردد باید در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نماید تا درمان را هرچه زودتر آغاز کند‌.

تشخیص سرطان دهان

برای تشخیص این سرطان، ابتدا پزشک بیمار را معاینه می‌کند تا وجود هرگونه توده یا نشانه‌ها را در او بررسی نماید. اگر در فرد، نشانه‌ای از این سرطان به چشم بخورد به منظور تشخیص متاستاز سرطان دهان، پزشک انجام برخی آزمایش‌ها و بعضی روش‌ها مانند تصویربرداری، آندوسکوپی و... را تجویز می‌نماید.

درمان سرطان دهان

درمان این سرطان به میزان پیشرفت آن وابسته است. از روش‌هایی که به منظور درمان این بیماری انجام می‌گیرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: