درخواست اصلاح

سونوگرافی NT

از دانشنامه ویکیدا

سونوگرافی NT یکی از سونوگرافی هایی است که مادر در دوران بارداری انجام می دهد. این سونوگرافی بین هفته‌های یازده الی چهارده بارداری انجام می گیرد. در این سونوگرافی، پزشک متخصص ابعاد و اندازه‌های جنین را مورد بررسی قرار می دهد و ابتلای او به سندروم داون، ناهنجاری‌های کروموزومی و برخی مشکلات قلبی مادرزادی را بررسی می نماید.

سونوگرافی NT
سونوگرافی NT و اندازه گیری مایع پشت گردن جنین

در زمان گذشته، مادر پس از تولد فرزندش به مشکلات و نقص های ژنتیکی یا مادرزادی او پی می برد اما امروزه با پیشرفت علم و با استفاده از سونوگرافی ان تی می توان قبل از رسیدن جنین به ماه چهارم از ابتلای او به برخی بیماری ها آگاهی یافت.

در سونوگرافی NT ضخامت پشت گردن جنین به منظور احتمال اختلال های کروموزومی همچون سندروم داون و یا تیزومی سیزده و هجده مورد اندازه گیری قرار می گیرد. اگر در این سونوگرافی افزایش ضخامت نشان داده نشود به صورت قطعی به معنای آن نیست که جنین بدون مشکل می باشد. اما اگر افزایش ضخامت تشخیص داده شود به مادر توصیه می شود که آمنیوسنتز و کاریوتایپ را به منظور بررسی کروموزومی جنین انجام دهد و اگر کاریوتایپ جنین نرمال بود، در هفته هجدهم بارداری اکوی قلب را انجام دهد.

سونوگرافی NT چگونه انجام می گیرد؟

سونوگرافی ان تی به استفاده از تجهیزات سونوگرافی و از روی شکم انجام می شود. فرد رادیولوژیست در ابتدا یک ژل مخصوص را بر روی شکم مادر میزند و دستگاه پراب را روی شکم به حرکت در می آورد تا تصویر مورد نظر را روی مانیتور ببیند. در سونوگرافی NT، اندازه سر تا قسمت انتهایی ستون فقرات و بعد میزان مایع پشت گردن جنین مورد بررسی قرار می گیرد.

پوست در موقع اسکن به شکل خطوط سفید و مایع زیر پوست به رنگ سیاه به چشم می خورد. بعد از انجام این سونوگرافی، مادر باید مثانه خود را خالی نماید. برای انجام این سونوگرافی به حدود ده الی بیست دقیقه زمان نیاز است.

سونوگرافی NT در هفته‌های یازده الی چهارده بارداری انجام می گیرد زیرا قبل از این زمان جنین بسیار کوچک است و پس از هفته چهارده نیز مایع اضافه گردن با رشد سیستم لنفاوی جنین جذب می شود و نمی توان اسکن را با دقت بالا انجام داد.

کاربردهای سونوگرافی NT

  • بررسی و تعیین سن دقیق جنین
  • تعیین زمان زایمان طبیعی
  • تعیین سن زایمان طبیعی
  • بررسی ناهنجاری‌های ژنتیکی و مادرزادی
  • وجود و یا عدم وجود استخوان بینی: در ناهنجاری‌های مادرازدی همچون سندروم داون، تیغه استخوان بینی جنین تشکیل نمی گردد.
  • غربالگری نارسایی قلبی جنین
  • تایید سلامت جنین به وسیله اندازه گیری نقاط متفاوت بدن او همچون: دور سر، طول بدن، استخوان ران و استخوان بازو

اندازه نرمال در سونوگرافی NT چقدر است؟

وقتی اندازه جنین حدود چهل پنج الی هشتاد و چهار میلی متر می باشد، ضخامت ان تی که همان تراکم مایع زجاجی پشت گردن است اگر پایین تر از 3.5 میلی متر باشد به معنای نرمال و طبیعی بودن آن است. میزان ان تی معمولا طبق رشد جنین افزایش میابد.

اگر میزان ان تی جنین 6 باشد ممکن است که او در معرض بیماری سندروم داون و دیگر ناهنجاری‌های کروموزومی باشد. از میان هر ده جنین حدود نه نفر از آن ها دارای ان تی بین 5.2 الی 5.3 هستند که این میزان مناسبی می باشد.

بهترین زمان برای انجام سونوگرافی NT

این سونوگرافی باید بین هفته‌های یازده الی چهارده بارداری انجام گیرد زیرا در همین زمان از بارداری می توان مایع پشت گردن جنین را مورد بررسی قرار داد. قبل از رسیدن به هفته یازده انجام سونوگرافی ان تی امکان پذیر نمی باشد زیرا جنین در این زمان کوچک است.

پس از هفته چهاردم نیز مایع شفاف پشت گردن جنین دیده نمی شود پس زمان مناسب برای انجام سونوگرافی ان تی از هفته یازده تا سیزده هفته و شش روز می باشد.

تعیین جنسیت با سونوگرافی NT

همه مادران از ابتدا بارداری علاقه دارند که جنسیت جنین خود را بدانند. تعیین جنسیت معمولا در هفته چهارده بارداری انجام می گیرد و نتیجه آن با درصد بالایی درست می باشد. در برخی موارد که پزشک در هفته‌های پایین تر، تعیین جنسیت را انجام می دهد حدود پنج الی ده درصد احتمال خطا وجود دارد.

در سونوگرافی ان تی تعیین جنسیت جنین نیز انجام میگرد اما باید دقت داشت که سونوگرافی NT در سه ماه نخست بارداری انجام می شود و احتمال خطا در آن وجود دارد.

دقت سونوگرافی NT

میزان دقت این سونوگرافی بسیار بالا است و اغلب از آن برای بررسی و تشخیص بیماری‌های خاص استفاده می شود. بیماری‌هایی همچون سندروم داون و یا دیگر بیماری‌های خاص که به وسیله این سونوگرافی تشخیص داده می شوند. میزان خطا در این نوع از تصویربرداری بسیار پایین می باشد. طبق تحقیقات انجام شده، درصد خطا در سونوگرافی ان تی حدود 5 درصد است.