درخواست اصلاح

سیرالئون

از دانشنامه ویکیدا

سیرالئون (به انگلیسی: Sierra Leone) با نام رسمی جمهوری سیرالئون (به انگلیسی: Republic of Sierra Leone) کشوری واقع در ساحل غربی آفریقا است. این کشور از جنوب شرقی با لیبریا و از شرق، شمال و شمال‌غرب با گینه مرز مشترک دارد و از جنوب و غرب به اقیانوس اطلس می‌رسد. مساحت آن ۷۱،۷۴۰ کیلومتر مربع است. طبق سرشماری سال ۲۰۲۳، جمعیت سیرالئون ۸،۹۰۸،۰۴۰ نفر است. فری‌تاون پایتخت و بزرگترین شهر این کشور است.

پرچم سیرالئون
پرچم سیرالئون
موقعیت جغرافیایی سیرالئون
موقعیت جغرافیایی سیرالئون
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری سیرالئون
پایتخت: فری‌تاون
زبان(های) رسمی: انگلیسی
دین(ها): اسلام 78%، مسیحیت 21%
حکومت: جمهوری
مساحت: 71,740 کیلومتر مربع
جمعیت: 8,908,040 نفر (2023)
شاخص توسعه انسانی: 0.458
واحد پول: لئون سیرالئون (SLL)
منطقه زمانی: ساعت گرینویچ
پیش‌شماره تلفنی: 232+
کد ایزو ۳۱۶۶: SL
دامنه سطح‌بالا: sl.

سیرالئون دارای آب و هوای گرمسیری و محیط‌هایی از ساوانا تا جنگل‌های بارانی است. این کشور به پنج منطقه اداری تقسیم شده است که به ۱۶ منطقه فرعی تقسیم می‌شوند.

تاریخ

شکل سرزمینی کنونی سیرالئون توسط امپراتوری بریتانیا در دو مرحله تاریخی ایجاد شد: در سال ۱۸۰۸، مستعمره سیرالئون ساحلی به عنوان مکانی برای بازگرداندن آفریقایی‌های بازگشته پس از لغو تجارت برده تأسیس شد؛ سپس در سال ۱۸۹۶، سرزمین تحت‌الحمایه داخلی به عنوان نتیجه کنفرانس برلین ۱۸۸۴-۱۸۸۵ ایجاد شد. این منجر به رسمیت شناختن رسمی این سرزمین به عنوان مستعمره و تحت‌الحمایه سیرالئون یا سیرالئون بریتانیا شد. هنگامی که سیرالئون در سال ۱۹۶۱ تحت رهبری نخست وزیر سر میلون مارگی از حزب مردم سیرالئون (SLPP)، استقلال خود را از بریتانیا به دست آورد، این کشور به یک قلمروی مشترک‌المنافع تبدیل شد و به عنوان حوزه سیرالئون تعیین شد.

سیاست

در سال ۱۹۷۱، نخست وزیر سیاکا استیونز از حزب کنگره همه مردم (APC)، یک قانون اساسی جدید تصویب کرد که سیرالئون را به یک جمهوری ریاست جمهوری تبدیل کرد و استیونز به عنوان رئیس جمهور تعیین شد. در سال ۱۹۷۸، استیونز حزب APC را به عنوان تنها حزب قانونی شناخته شده اعلام کرد. در سال ۱۹۸۵، جوزف سایدو موهو جانشین وی شد. تصویب قانون اساسی جدید توسط موهو در سال ۱۹۹۱، یک سیستم چند حزبی را دوباره معرفی کرد. همان سال، یک جنگ داخلی طولانی بین دولت و گروه شورشی جبهه متحد انقلابی (RUF) آغاز شد. این درگیری، که با چندین کودتای نظامی همراه شد، ۱۱ سال ادامه داشت. مداخله نیروهای گروه نظارتی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOMOG) و بعداً بریتانیا منجر به شکست RUF در سال ۲۰۰۲ شد و دوره‌ای از ثبات نسبی و تلاش برای بهبود از خرابی‌های جنگ را آغاز کرد. دو حزب سیاسی اصلی که باقی مانده‌اند APC و SLPP هستند.

سیرالئون یک جمهوری، با یک پارلمان تک مجلسی و یک رئیس جمهور مستقیماً انتخاب شده است. این یک کشور سکولار است. قانون اساسی آن جدایی دولت و دین و آزادی وجدان (که شامل آزادی اندیشه و دین نیز می‌شود) را پیش‌بینی می‌کند.

جمعیت‌شناسی

سیرالئون یک کشور متنوع فرهنگی است و دارای حدود ۱۸ گروه قومی است، اما مردم تمنه و منده غالب هستند. مردم کریول، فرزندان بردگان آفریقایی-آمریکایی، آفرو-کارائیبی و آفریقایی‌های آزاد شده، حدود ۱.۲ درصد جمعیت را تشکیل می‌دهند. انگلیسی زبان رسمی است، در حالی که کریو (کریول سیرالئون) زبان عامیانه است که توسط ۹۷ درصد جمعیت صحبت می‌شود.

مسلمانان سه چهارم جمعیت را تشکیل می‌دهند و یک اقلیت مسیحی قابل توجه نیز وجود دارد. نکته قابل توجه این است که تحمل مذهبی و پذیرش مذهب دیگران در این کشور، بسیار بالا است که علت را می‌توان در هنجار اجتماعی و هویت فرهنگی ملت جستجو کرد.

اقتصاد

این کشور دارای منابع طبیعی غنی، به ویژه الماس، طلا، بوکسیت و آلومینیوم است. طبق آخرین نظرسنجی در سال ۲۰۱۹، ۵۹.۲ درصد جمعیت تحت تأثیر فقر چند بعدی و ۲۱.۳ درصد دیگر نیز در معرض آن هستند. سیرالئون عضویت خود را در چندین سازمان بین‌المللی، از جمله سازمان ملل متحد، اتحادیه آفریقا، جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) و کشورهای مشترک المنافع حفظ می‌کند.