درخواست اصلاح

شربت سکنجبین

از دانشنامه ویکیدا

شربت سکنجبین یکی از قدیمی‌ترین نوشیدنی‌های سنتی ایران است. سکنجبین از ترکیب سرکه و انگبین تهیه می‌شود و بسیار پرفایده است. در طب سنتی به نوشیدن این شربت در فصول گرم سال بسیار تاکید شده ‌است. شربت سکنجبین نوشیدنی اصیل شیراز می‌باشد.

شربت سکنجبین
شربت سکنجبین
اطلاعات
مواد اصلی: سرکه و اَنگَبین
طبع در طب سنتی: طبع شربت سکنجبین گرم و خشک است.
دمای سرو: سرد
انرژی مواد خوراکی: انرژی شربت سکنجبین 252.79 کیلو کالری در 100 گرم است.
چربی: چربی شربت سکنجبین 0 گرم در 100 گرم است.

طبع شربت سکنجبین

طبع شربت سکنجبین گرم و خشک است.

بنابراین شربت سکنجبین برای سرد مزاجان مناسب بوده و گرم مزاجان می‌بایست در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.  

خواص شربت سکنجبین

  • تسکین عطش: از نوشیدنی‌های خوش طعم، که از قدیم الایام مورد استفاده بوده، شربت سکنجبین می‌باشد. مصرف آن در تابستان و روزهای گرم و آفتابی سبب رفع عطش شده و کم آبی بدن را رفع می‌کند.
  • باز کردن انسداد عروق: انسداد عروق منجر به عمل قلب باز شده و برای رفع رسوب و گرفتگی رگ‌ها، می‌توانید از شربت تهیه شده از سکنجبین استفاده نمایید. نوشیدن شربت سکنجبین انسداد عروق را باز کرده و خون با سرعت بیشتری در رگ ها جریان می‌یابد.
  • تقویت معده: شربت تهیه شده از سکنجبین توانایی خرد کردن مواد لزج بدن، که به سطح و جدار مجاری چسبیده و سبب انسداد مجاری می‌شوند، را دارا می‌باشد. همچنین شربت سکنجبین سردرد را رفع کرده و مصرف منظم آن سبب تقویت معده و کبد می‌گردد.
  • رفع صفرا: این شربت انواع ویتامین‌های A ،C ،E و ویتامین‌های گروه B را داراست. شربت سکنجبین تاثیر زیادی در پاکسازی کبد و دستگاه گوارش دارد؛ همچنین این شربت باز کننده‌ی عروق بوده و برای افراد صفراوی[۱] بسیار موثر می‌باشد.
  • رفع تب: مصرف مخلوط آب پخته کاسنی با سکنجبین تب‌های طولانی مدت را درمان می‌کند. تب در اثر بیماری‌های مختلف در بدن ایجاد می‌شود و برای رفع آن روش‌های دارویی و طبیعی بسیاری وجود دارد؛ مصرف منظم آب کاسنی پخته با سکنجبین تب را رفع می‌کند.
  • جلوگیری از سکته مغزی: شربت سکنجبین بدن را ضدعفونی کرده و سبب از بین رفتن باکتری‌ها و قارچ‌ها می‌شود. همچنین شربت سکنجبین از فشار خون کاسته و از بروز سکته‌های مغزی جلوگیری می‌کند. نوشیدن شربت سکنجبین سلامتی بدن را تضمین می‌کند.

مضرات شربت سکنجبین

  • معده‌های سرد و ضعیف: سلامت بدن به سلامت معده وابسته می‌باشد و سرد شدن معده بسیاری از افراد را دچار کرده و دارای علائمی همچون ورم معده، سوء هاضمه، زخم معده، ترش کردن و … می‌باشد. مصرف سکنجبین برای افرادی که به عارضه معده‌ی سرد و ضعیف مبتلا هستند، مضر می‌باشد.
  • مبتلایان به ضعف اعصاب: ضعف اعصاب یا نوروپاتید مجموعه‌ای از اختلالات عصبی بوده که سبب ضعف یا بی‌حرکتی برخی از قسمت‌های بدن می‌شود که ممکن است دائمی یا موقت باشد. مصرف سکنجبین برای افرادی که دچار ضعف اعصاب هستند، مضر بوده و این عارضه را تشدید می‌کند.
  • مشکلات و دردهای رحمی: مصرف سکنجبین برای اعصاب، ریه و رحم خوب نبوده و مصرف آن برای بعضی مزاج‌ها بسیار مضر است و باید از آن اجتناب کنند. دردهای رحمی دلایل متعددی می‌تواند داشته باشند ولی برخی مواد این درد را تشدید می‌کنند و سکنجبین نیز از آن موارد به شمار می‌رود.
  • مبتلایان به زخم‌های گوارشی: زخم‌های گوارشی در پوشش داخلی معده، مری یا روده کوچک رشد می‌کنند و از مشکلات بهداشتی شایع می‌باشند. مبتلایان به زخم‌های گوارشی باید از مصرف برخی مواد پرهیز کنند. سکنجبین سبب توسعه زخم‌های گوارشی در این بیماران می‌شود.

مصلحات شربت سکنجبین

سکنجبین معمولا همراه با کاهو مصرف می‌شود.

از دیگر موادی که همراه با سکنجبین مصرف می‌شوند می‌توان به سیب زمینی ترشی، شلغم، توت، گوشت مرغ محلی، انگور و انجیر اشاره کرد.

بطور کلی مصلح سکنجبین در خود آن است. افراد با توجه به مزاجی که دارند، باید میزان گرمی یا سردی طبع سکنجبین را تنظیم کنند تا بهترین بهره را از خواص آن ببرند.

منابع

  1. <مزاج صفراوی چیست؟> برداشت شده در 1402/01/24