درخواست اصلاح

قاسم سلیمانی

از دانشنامه ویکیدا

شهید قاسم سلیمانی معروف به حاج قاسم فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که در 13 تیر ماه 1398 به دست ارتش آمریکا در جنایت فرودگاه بغداد به وسلیه حمله راکتی به شهادت رسید. او در دوران دفاع مقدس از فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله و از فرماندهان عملیات‌های والفجر هشت، کربلای چهار و کربلای پنج بود.[۱]

قاسم سلیمانی
اطلاعات شخصی
نام(های): حاج قاسم
وضعیت حیات: شهید شده
تاریخ تولد: 20 اسفند 1335
محل تولد: قنات ملک، کرمان، ایران
تاریخ فوت: 13 دی 1398 (تاریخ شهادت)
محل دفن: کرمان، ایران
ملیت: ایرانی
پیشه: فرمانده سپاه
شروع فعالیت: 1358
پایان فعالیت: 1398
نام پدر: حسن سلیمانی
نام مادر: فاطمه سلیمانی
فرزندان: نرجس، حسین، فاطمه، زینب و رضا

زندگی‌نامه

شهید قاسم سلیمانی در ۱۸ سالگی به استخدام اداره آب کرمان درآمد. او در حوادث انقلاب اسلامی ایران با روحانی مشهدی به نام رضا کامیاب آشنا شد و او را وارد جریانات انقلاب کرد. به نقل از سهراب سلیمانی، برادرش یکی از گردانندگان اصلی راهپیمایی‌ها و اعتصابات کرمان در زمان انقلاب بود.

حضور در دفاع مقدس

حاج قاسم سلیمانی پس از انقلاب اسلامی ایران، در سال ۱۳۵۹ خورشیدی به عضویت سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی درآمد و هم‌زمان با شروع جنگ تحمیلی، چند گردان را در کرمان آموزش داده و به جبهه‌ها فرستاد. وی در دوره‌ای فرماندهی سپاه آذربایجان غربی را بر عهده داشت. حاج قاسم در سال ۱۳۶۰ با حکم محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسدارن، به عنوان فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله منصوب شد.[۲]

وی در جنگ عراق علیه ایران، از فرماندهان عملیات‌های والفجر ۸، کربلای ۴ و کربلای ۵ بود. عملیات کربلای ۵ از مهم‌ترین عملیات‌های ایران در دوران جنگ دانسته شده که تضعیف موقعیت سیاسی و نظامی ارتش بعث عراق و تثبیت اوضاع به سود قوای نظامی ایران از نتایج آن ارزیابی شده است.

پس از دفاع مقدس

سلیمانی پس از پایان جنگ ایران و عراق در سال ۱۳۶۷، به کرمان بازگشت و درگیر جنگ با اشراری شد که از مرز‌های شرقی ایران هدایت می‌شدند. شهید سلیمانی تا قبل از انتصاب به فرماندهی نیرو قدس سپاه، با باند‌های قاچاق مواد مخدر در مرز‌های ایران و افغانستان می‌جنگید. او در بهمن سال ۱۳۸۹ از سوی آیت الله خامنه‌ای، فرمانده کل قوای نظامی ایران درجه سرلشکری (بالاترین درجه نظامی در ایران) را دریافت کرد.

فرماندهی سپاه قدس

قاسم سلیمانی در سال ۱۳۷۹ش از سوی آیت‌الله خامنه‌ای به فرماندهی سپاه قدس منصوب شد. بر اساس گزارش نقل شده از مرکز ویژه اطلاعات اسرائیل، سپاه قدس در سال ۱۹۹۰م جهت افزایش فعالیت برون‌مرزی ایران شکل گرفت و سلیمانی پس از احمد وحیدی دومین فرمانده سپاه قدس ایران شد.

طبق این گزارش، قاسم سلیمانی نقش کلیدی در تقویت نفوذ ایران در غرب آسیا به ویژه در ناآرامی‌های منطقه‌ای معروف به بیداری اسلامی (بهار عربی) ایفا کرده است.

مبارزه با داعش

شهید حاج قاسم سلیمانی از فرماندهان مبارزه علیه داعش در عراق و سوریه است. در سال ۲۰۱۱ میلادی نیرو‌های تحت فرمان سلیمانی از جمله لشکر فاطمیون و تیپ زینبیون جهت مبارزه با داعش و نیرو‌های شورشی راهی سوریه شدند. همچنین در سال ۲۰۱۴ شهر موصل به تصرف داعش درآمد و بغداد، پایتخت عراق نیز تا مرز سقوط پیش رفت؛ قاسم سلیمانی با سازماندهی بخشی از نیرو‌های حشد شعبی نقش مؤثری در اخراج داعش از عراق داشت. حیدر العبادی نخست‌وزیر وقت عراق، از قاسم سلیمانی به عنوان یکی از اصلی‌ترین متحدان عراق در مبارزه با داعش نام برد.

حاج قاسم سلیمانی در نامه‌ای خطاب به آیت الله خامنه‌ای که ۳۰ آبان ۱۳۹۶ خورشیدی در رسانه‌های ایران منتشر شد، پایان داعش را اعلام کرد و از برافراشته شدن پرچم سوریه در البوکمال از شهر‌های سوریه در نزدیکی مرز عراق خبر داد.

فعالیت های سپاه قدس ایران در کنار دیگر مبارزان ضد گروه های تروریستی در نهایت سبب شد تا داعش در کشورهای عراق و سوریه نابود شود.


بخشی از پاسخ آیت‌الله خامنه‌ای به نامه قاسم سلیمانی درباره پایان سیطره داعش:

شما با متلاشی ساختن توده سرطانی و مهلک داعش نه‌فقط به کشور‌های منطقه و به جهان اسلام بلکه به همۀ ملت‌ها و به بشریت خدمتی بزرگ کردید.

شهادت

شهید قاسم سلیمانی در ۱۳ دی ۱۳۹۸، در هنگام خروج از فرودگاه بین‌المللی بغداد طی عملیات آذرخش کبود به دستور مستقیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده آمریکا، مورد حمله موشک پهپادی نظامیان ارتش ایالات متحده آمریکا قرار گرفت و به شهادت رسید. با توجه به گزارشات از ساعتی قبل از حمله پهپادها و هواپیماهای آمریکایی در حوالی فرودگاه بغداد منتظر رسیدن هواپیمای مسافربری حامل حاج قاسم سلیمانی بودند.

منابع

  1. <درباره حاج قاسم سلیمانی> برداشت شده در 1401/12/01
  2. <درباره حاج قاسم سلیمانی> برداشت شده در 1401/12/01