درخواست اصلاح

نان پیتا

از دانشنامه ویکیدا

نان پیتا یک نوع نان است که در انگلیسی به آن pita یا pitta می گویند. ظاهر این نان به صورت گرد و صاف می‌باشد که قطر آن به حدود بیست سانتی متر می‌رسد. نان پیتا در مناطق مختلفی همچون مدیترانه، خاورمیانه و همچنین شمال آفریقا بسیار مصرف می‌گردد. برای تهیه نان پیتا از مواردی از جمله آرد، شکر، آب، خمیر ترش، نمک و... استفاده می‌شود.

نان پیتا
نان پیتا
اطلاعات
مواد اصلی: آرد، خمیر مایه، شکر، آب، نمک، روغن و...
دمای سرو: معمولی

وقتی خمیر نان پیتا پهن می‌گردد، مدت زمان زیادی را به آن زمان می‌دهند تا خمیر به خوبی ور بیاید سپس خمیر را درون فر قرار می‌دهند تا باد کند و به صورت پاکت در‌آید و از همین رو است که به این نان در زبان انگلیسی pocket bread نیز می‌گویند.

درون این نان را با خوراکی‌های مختلفی مانند حمص، فلافل، کباب و... پر می‌کنند و همچون ساندویچ سرو می‌نمایند. نان پیتا در خاورمیانه دارای تاریخی چند هزار ساله می‌باشد که منشأ آن هم از پیتزا می‌دانند.

طرز تهیه نان پیتا

مواد لازم برای تهیه نان پیتا:

  • آرد گندم: چهار قاشق سوپخوری
  • مایه خمیر: یک قاشق سوپخوری
  • نمک: یک قاشق سوپخوری
  • شکر: دو قاشق سوپخوری
  • روغن زیتون:دو قاشق سوپخوری
  • آب ولرم: یک پیمانه
  • آرد نان: به میزان لازم

طرز تهیه نان پیتا:

برای تهیه نان پیتا ابتدا یک کاسه مناسب انتخاب کنید و یک قاشق سوپخوری خمیر مایه، دو قاشق سوپخوری شکر و همچنین یک پیمانه آب ولرم درون آن بریزید و مخلوط نمایید. درب ظرف را بگذارید و آن را در یک جای گرم بگذارید تا مواد حدود ده دقیقه استراحت نمایند و خمیر مایه به عمل آید.

پس از گذشت ده دقیقه، روی مواد پف می‌کند که این به معنای آن می‌باشد که خمیر مایه به عمل آمده. در ادامه کار، چهار قاشق سوپخوری آرد گندم را درون یک ظرف بریزید و آن را دو الی سه مرتبه الک نمایید. یک قاشق سوپخوری نمک، دو قاشق سوپخوری روغن زیتون و خمیر مایه‌ای که از قبل آماده کرده بودید را به آردم گندم اضافه نمایید و مخلوط کنید تا مواد به صورت یکدست در‌آیند.

برای مرحله بعد، مقداری آرد نان را در یک ظرف دو الی سه مرتبه الک نمایید و آن را طی چند مرتبه روی مواد الک کنید و مخلوط نمایید سپس ورز دهید. افزودن آرد را تا جایی باید ادامه دهید که خمیر به صورت نرم درآید و به دست نچسبد. اگر خمیر همچنان چسبنده بود باید مقداری دیگر آرد به آن اضافه نمایید. اگر خمیر نان شما سفت شد می‌توانید مقداری آب درون آن بریزید و ورز دهید تا نرم شود.

سطح کار خود را کاملا تمیز کنید و آن را آرد پاشی نمایید. خمیر نان را روی سطح کار قرار دهید و را حدود یک ربع به خوبی ورز دهید. کاسه ای را به کمک روغن چرب کنید و خمیر را به صورت توپ در وسط آن قرار دهید. روی کاسه را با سلفون بپوشانید و خمیر را حدود دو ساعت در دمای آشپزخانه استراحت دهید تا حجم آن تقریبا دو برابر گردد.

پس از گذشت دو ساعت، فر را روشن کنید و دمای آن را روی دویست درجه سانتیگراد تنظیم کنید تا گرم شود. سینی فر را نیز درون فر بگذارید تا کاملا گرم گردد. خمیر را از کاسه خارج کنید و روی سطح کار آرد پاشی شده قرار دهید.

خمیر را کمی ورز دهید تا پف اضافی آن گرفته شود سپس خمیر را به هشت الی ده قسمت مساوی تقسیم نمایید و هر قسمت را  کمی ورز دهید و به صورت چانه در آورید. چانه ها را روی سطح کار بگذارید و روی آنان را با یک دستمال بپوشانید تا سطحشان خشک نشود. حال هر چانه را بردارید و روی سطح کار به کمک وردنه باز نمایید به طوری که قطر آن حدود سه میلی متر شود.

خمیر آماده شده را به سینی فر انتقال دهید و سپس درب فر را سریع ببندید تا خمیر نان پف نمایند و به صورت طلایی در‌آید. وقتی خمیر پف کرد و سطح آن کاملا طلایی شد، آن را از فر خارج کنید و کنار بگذارید تا خنک شود. خمیر‌ها را به همین ترتیب آماده کنید و درون فر بگذارید تا نان‌های پیتا حاضر شوند.

اگر فر در دسترس ندارید می‌توانید از یک تابه سنگی یا چدنی برای پخت نان‌ها استفاده کنید. برای این کار، تابه را روی حرارت بالا بگذارید تا کاملا گرم شود سپس خمیر آماده شده را درون تابه بگذارید و زمانی که یک سمت آن پف کرد و طلایی شد، آن را برگردانید تا طرف دیگر خمیر نیز آماده شود. همه خمیرها را به همین ترتیب حاضر کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند.

نان پیتا را می‌توانید به دلخواه با فلافل، جعفری و‌ پیاز خرد شده، سس و... پر کنید و سرو نمایید‌