کمال خرازی
سید علینقی خرازی، که با نام کمال خرازی شناخته میشود، متولد ۱۰ آذر ۱۳۲۳ در تهران، یک دیپلمات، سیاستمدار و مدرس دانشگاه اهل ایران است. او ریاست شورای راهبردی روابط خارجی ایران را بر عهده دارد و همچنین بهعنوان عضو حقیقی در مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت میکند. افزون بر این، کمال خرازی از اعضای هیئت علمی بازنشسته دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران است و در حال حاضر بهعنوان دبیر پژوهشکده علوم شناختی مشغول به کار است.
کمال خرازی از سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۵۹ بهعنوان معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران فعالیت داشت و در سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۸ مدیرعامل خبرگزاری ایرنا بود. پس از آن، او بهعنوان سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل خدمت کرد و از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴، در دوران دولتهای هفتم و هشتم، عهدهدار وزارت امور خارجه بود. دوره وزارت او مصادف با حمله طالبان به کنسولگری ایران در مزار شریف بود. برادر او، سید محسن خرازی، و برادرزادهاش، صادق خرازی، نیز از چهرههای شناختهشده سیاسی هستند.
تحصیلات کمال خرازی
کمال خرازی تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در مدرسه علوی به پایان رساند. سپس مدرک کارشناسی زبان عربی را در سال ۱۳۴۷ و کارشناسی ارشد علوم تربیتی را در سال ۱۳۵۱ از دانشگاه تهران دریافت کرد. او در ادامه به دانشگاه هوستون رفت و در سال ۱۹۷۶ دکتری خود را در رشته مدیریت آموزشی به اتمام رساند.
فعالیتهای حرفهای کمال خرازی
کمال خرازی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با درجه استاد تمامی در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی است و همچنین ریاست هیئت امنای پژوهشکده علوم شناختی را بر عهده دارد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، او سمتهای مهمی از جمله مدیریت برنامههای سیمای جمهوری اسلامی ایران و معاونت سیاسی وزارت امور خارجه را بر عهده گرفت. همچنین در دوران جنگ ایران و عراق، مدیریت خبرگزاری جمهوری اسلامی و مسئولیت ستاد تبلیغات جنگ را نیز بر عهده داشت. پس از جنگ، خرازی بهعنوان نماینده دائم ایران در سازمان ملل منصوب شد و پیش از آنکه به سمت وزیر امور خارجه برسد، هشت سال در سازمان ملل بهعنوان سفیر ایران فعالیت کرد.
ماجرای ادعای جعل امضا
عباس امیرانتظام، یکی از سیاستمداران ایرانی که به اتهام جاسوسی برای آمریکا مدتی طولانی در زندان بود، در مصاحبهای ادعا کرد که پس از دریافت تلگرافی از صادق قطبزاده، وزیر امور خارجه وقت، به ایران بازگشته است. او عنوان کرد که در زمان ورودش با کمال خرازی تماس داشته و بعداً دریافته که خرازی امضای قطبزاده را جعل کرده است. این ادعا از سوی خرازی تکذیب شد و او توضیح داد که بهعنوان معاون سیاسی وزارت خارجه، خود حق امضا داشته و احضار امیرانتظام بنا بر درخواست دادستان وقت انقلاب بوده است.
دیدار کمال خرازی با جان کری
در ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۷، جیسیون ازبورن، خبرنگار آمریکایی، تصاویری منتشر کرد و مدعی شد که کمال خرازی در پاریس با جان کری، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا، دیدار کرده است. این موضوع توجهات زیادی را به خود جلب کرد و بحثهایی پیرامون آن در رسانهها مطرح شد.
کتابها و تألیفات کمال خرازی
کمال خرازی تاکنون آثار متعددی را ترجمه و تالیف کرده است که شامل موضوعات مختلف روانشناسی و سیاست خارجی میشود. برخی از آثار او عبارتاند از:
- روانشناسی تربیتی: اصول و کاربرد آن - ترجمه
- سیاست خارجی ما - گردآوری مجموعه سخنرانیهای او
- تغییر ذهنها - ترجمه
- مقدمهای بر روانشناسی سیاسی - ترجمه مشترک با جواد علاقبند راد
- مغز یادگیرنده - ترجمه
- علوم اعصاب، علوم تربیتی و مغز: از بستر تا عمل - ترجمه
- درآمدی بر آگاهی - ترجمه
نشان افتخار کمال خرازی
در سال ۱۳۹۳، به دلیل تلاشهای فرهنگی او در دوران انقلاب و در طول جنگ ایران و عراق، نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر به کمال خرازی اعطا شد.