درخواست اصلاح

علوم انسانی

از دانشنامه ویکیدا

علوم انسانی، مجموعه‌ای از رشته‌های دانشگاهی هستند که جنبه‌های مرتبط با ویژگی‌های تمدنی، جامعه‌ای، فرهنگی تاریخی و باستانی، ادبی و جغرافیایی بشر را از ابتدا تاکنون مطالعه و درنهایت آموزش و تدریس می‌کند.

علوم انسانی، شامل زبان‌های باستانی و مدرن، ادبیات، فلسفه، مذهب، هنر و موسیقی‌شناسی، جامعه‌شناسی، روان‌شناسی، زبان‌شناسی، مدیریت، اقتصاد، حقوق، علوم سیاسی و تاریخ و رشته‌های مرتبط دیگر می‌شود.

علوم انسانی
علوم انسانی و رشته های مختلف آن

زمینه‌ها

مردم‌شناسی

علم جامع شناخت انسان هاست. علمی که کلیت وجود انسان را تحلیل و بررسی می‌کند. در قرن بیستم رشته‌های دانشگاهی به صورت عمده به سه حوزه اصلی تقسیم‌بندی شدند. علوم طبیعی که براساس قوانین عمومی و کاملا به صورت عینی، اصل تکرار پذیری مشاهدات به دنیا اثبات وقایع و رخدادها بودند. علوم انسانی که به شکل سنتی حوزه‌های مانند تاریخ، ادبیات، موسیقی و هنر را با تأکید بر ادراک افراد و رویدادهای خاصی و دسته‌بندی زمانی .. مورد مطالعه قرار می‌دهند؛ و علوم اجتماعی که عموماً سعی در ایجاد روش‌های علمی برای فهم پدیده‌های اجتماعی به صورت کلی را دارند؛ ولی این روش‌ها با آنچه که در مطالعات علوم طبیعی استفاده می‌شود، متفاوت است.

باستان‌شناسی

در این وجه با مطالعه فعالیت‌های انسانی از طریق بازیابی و تجزیه و تحلیل فرهنگ مادی جوامع، انسان‌شناسی مورد مطالعه و ارزیابی قرار می‌گیرد. از مهم‌ترین شاخصه‌ها و سوابق مورد استناد در این زمینه می‌توان به آثار تاریخی، معماری، آثار زیستی و محیط زیستی و چشم‌اندازهای فرهنگی جوامع نام برد. البته باستان‌شناسی را هم می‌توان زیر شاخه ای از علوم انسانی و هم علوم اجتماعی دانست. باستان‌شناسی به عنوان شاخه ای از علوم انسان‌شناسی در اکثر کشورها دسته‌بندی می‌شود هر چند هم‌زمان در گروه مطالعات تاریخ نیز رکن اساسی دارد.

کلاسیک

کلاسیک، در سنت دانشگاهی غربی، به مطالعات فرهنگ باستان کلاسیک، یعنی یونان باستان و لاتین و فرهنگ یونان باستان و روم اشاره دارد. مطالعات کلاسیک یکی از سنگ بنای علوم انسانی به حساب می‌آید. اما محبوبیت آن در قرن بیستم کاهش یافته است. با این وجود، تأثیر ایده‌های کلاسیک در بسیاری از رشته‌های علوم انسانی، مانند فلسفه و ادبیات، همچنان قدرتمند است.

تاریخ

تاریخ به‌طور منظم اطلاعاتی را درباره پیشینه بشرگردآوری می‌کند. به‌طور سنتی، مطالعه تاریخ بخشی از علوم انسانی در نظر گرفته شده است.

زبان‌شناسی و زبان

مطالعه زبان یا زبان‌شناسی، به عنوان یکی از زیر شاخه‌های علوم انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در قرن بیستم و بیست و یکم بخش قابل توجه ای از فعالیت‌های فلسفی به مبحث تحلیل زبان و این سؤال مبنایی که ویتگنشتاین مطرح کرد که بسیاری از سر درگمی‌های فلسفی ما ناشی نوع کاربرد ما از واژگان است؛ پرداخته شده است.

معرفی رشته‌های علوم انسانی

معرفی رشته های علوم انسانی
رشته باستان شناسی رشته زبان و ادبیات فارسی رشته علوم اقتصادی
رشته دانشگاهی علوم اقتصادی رشته اقتصاد حمل و نقل رشته علوم اجتماعی
رشته الهیات و معارف اسلامی رشته علوم و ارتباط اجتماعی رشته فلسفه
رشته فقه و حقوق اسلامی رشته فقه و اصول اسلامی رشته حسابداری حسابرسی
رشته حسابداری مالیاتی رشته حسابداری رشته حقوق کنسولی
رشته مدیریت جهانگردی و هتلداری رشته جغرافیای انسانی رشته جغرافی
رشته کاردانی حسابداری رشته کارشناسی معارف اسلامی رشته کتابداری
رشته مدد کاری اجتماعی رشته مدیریت رشته مدیریت بازرگانی
رشته کاردانی بیمه رشته مدیریت دولتی رشته کاردانی مدیریت بازرگانی
رشته کاردانی مدیریت صنعتی رشته مدیریت خاص رشته مدیریت صنعتی
رشته مطالعات خانواده رشته علوم قضایی رشته علوم قرآن و حدیث
رشته علوم اقتصادی اقتصاد کشاورزی رشته علوم انتظامی رشته کودکان استثنایی
رشته امور دفتری منشیگری رشته کاردانی امور مالی و مالیاتی رشته مدیریت امور بانکی
رشته راهنمایی و مشاوره رشته روابط سیاسی رشته روانشناسی
رشته علوم سیاسی رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی رشته تربیت معلم قرآن مجید
رشته علوم تربیتی رشته تاریخ رشته زبان و ادبیات عربی