درخواست اصلاح

نوقا: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
جزبدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - '،گ' به '، گ')
 
(۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''نوقا''' یک نوع [[شیرینی]] است که برای تهیه آن از مواردی همچون [[شکر]] و یا [[عسل]]، [[تخم مرغ]]، [[آجیل]] و... استفاده می گردد. نوقا از واژه pan nogat که از زبان اکسیتان می باشد برگرفته شده است. احتمال دارد که این واژه از کلمه لاتین panis nucatus که معنای آن نان آجیلی می باشد گرفته شده باشد.
'''نوقا''' یک نوع [[شیرینی]] است که برای تهیه آن از مواردی همچون [[شکر]] و یا [[عسل]]، [[تخم مرغ]]، [[آجیل]] و... استفاده می گردد. نوقا از واژه pan nogat که از زبان اکسیتان می باشد برگرفته شده است. احتمال دارد که این واژه از کلمه لاتین panis nucatus که معنای آن نان آجیلی می باشد گرفته شده باشد.
 
[[پرونده:نوقا.jpg|جایگزین=نوقا|بندانگشتی|نوقا تبریزی{{غذا|مواد اصلی=شکر، عسل، گلوکز، سفیده تخم مرغ، گردو، پسته و...|دمای سرو=سرد}}]]
نوقا سه نوع دارد که برای تهیه یک نوع آن سفیده تخم مرغ را به خوبی می زنند و آن را با عسل مخلوط می نمایند. این نوع از نوقا در شهر [[کرمونا]] از کشور [[ایتالیا]] در اوایل سده پانزدهم به وجود آمد.
نوقا سه نوع دارد که برای تهیه یک نوع آن سفیده تخم مرغ را به خوبی می زنند و آن را با عسل مخلوط می نمایند. این نوع از نوقا در شهر [[کرمونا]] از کشور [[ایتالیا]] در اوایل سده پانزدهم به وجود آمد.


== تاریخچه ==
== تاریخچه ==
داستان های زیادی از ریشه نوقا شنیده شده است. طرز تهیه نوقا برای اولین بار در یک کتاب که زبان آن [[عربی]] بود در [[بغداد]] در سده دهم دیده شده است که در زبان عربی به آن ناطف می گویند. در یکی از دستور ها این موضوع نشان داده شده است که ناطف از شهری به نام حران که امروزه در قسمت جنوب شرقی کشور [[ترکیه]] و یک قسمت در میان بغداد، [[حلب]] و شانلی اورفه می باشد به دست آمده است. در پایان سده دهم، فردی به نام ابن حوقل اشاره می نماید که در منبج کشور [[سوریه]] و بخارا که در [[آسیا]]<nowiki/>ی میانه قرار دارد، ناطف خورده است.
داستان‌های زیادی از ریشه نوقا شنیده شده است. طرز تهیه نوقا برای اولین بار در یک کتاب که زبان آن [[عربی]] بود در [[بغداد]] در سده دهم دیده شده است که در زبان عربی به آن ناطف می گویند. در یکی از دستور ها این موضوع نشان داده شده است که ناطف از شهری به نام حران که امروزه در قسمت جنوب شرقی کشور [[ترکیه]] و یک قسمت در میان بغداد، [[حلب]] و شانلی اورفه می باشد به دست آمده است. در پایان سده دهم، فردی به نام ابن حوقل اشاره می نماید که در منبج کشور [[سوریه]] و بخارا که در [[آسیا]]<nowiki/>ی میانه قرار دارد، ناطف خورده است.


== نوقا در تبریز ==
== نوقا در تبریز ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۵۷

نوقا یک نوع شیرینی است که برای تهیه آن از مواردی همچون شکر و یا عسل، تخم مرغ، آجیل و... استفاده می گردد. نوقا از واژه pan nogat که از زبان اکسیتان می باشد برگرفته شده است. احتمال دارد که این واژه از کلمه لاتین panis nucatus که معنای آن نان آجیلی می باشد گرفته شده باشد.

نوقا
نوقا تبریزی
اطلاعات
مواد اصلی: شکر، عسل، گلوکز، سفیده تخم مرغ، گردو، پسته و...
دمای سرو: سرد

نوقا سه نوع دارد که برای تهیه یک نوع آن سفیده تخم مرغ را به خوبی می زنند و آن را با عسل مخلوط می نمایند. این نوع از نوقا در شهر کرمونا از کشور ایتالیا در اوایل سده پانزدهم به وجود آمد.

تاریخچه

داستان‌های زیادی از ریشه نوقا شنیده شده است. طرز تهیه نوقا برای اولین بار در یک کتاب که زبان آن عربی بود در بغداد در سده دهم دیده شده است که در زبان عربی به آن ناطف می گویند. در یکی از دستور ها این موضوع نشان داده شده است که ناطف از شهری به نام حران که امروزه در قسمت جنوب شرقی کشور ترکیه و یک قسمت در میان بغداد، حلب و شانلی اورفه می باشد به دست آمده است. در پایان سده دهم، فردی به نام ابن حوقل اشاره می نماید که در منبج کشور سوریه و بخارا که در آسیای میانه قرار دارد، ناطف خورده است.

نوقا در تبریز

نوقا که به آن لوکا نیز می گویند یکی از سوغات شهر تبریز به شمار می‌رود. نوقا انواع متفاوتی دارد که برخی از آن ها عبارتند از: وانیلی، پسته ای، گردویی، شکلاتی و...

نوقای گردویی در تبریز بسیار معروف می باشد. این شیرینی در میان مردم تبریز جایگاه ویژه ای دارد به طوری که آن را در اغلب جشن ها و عید ها تهیه و مورد مصرف قرار می دهند. نوقا دارای کیفیت بالا، قیمت مناسب و ماندگاری زیادی است و از همین رو، مردم تبریز از آن بسیار استقبال می نمایند.

طرز تهیه نوقا

مواد لازم برای تهیه نوقای گردویی:

  • شکر: چهارصد و پنجاه گرم
  • نان میکادو: دو‌ ورق
  • عسل: صد و بیست و پنج میلی لیتر
  • گردو: دویست و پنجاه گرم
  • گلوکز مایع: دویست و پنجاه میلی لیتر
  • وانیل: یک هشتم قاشق چایخوری
  • کره: هفتاد و پنج گرم
  • سفیده تخم مرغ: دو عدد

طرز تهیه نوقا گردویی تبریزی:

برای تهیه نوقا ابتدا یک قالب به شکل مستطیل که ابعاد آن بیست در سی می باشد را تهیه نمایید و یک ورق میکادو را در کف آن پهن نمایید و کنار بگذارید. یک ظرف مناسب انتخاب کنید، ۴۵۰ گرم شکر، ۱۲۵ میلی لیتر عسل و ۲۵۰ میلی لیتر گلوکز مایع را درون آن بریزید. ظرف را روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر به صورت کامل حل گردد سپس حرارت را افزایش دهید تا مواد به جوش آیند. دقت کنید که مواد را نباید هم بزنید تا پنج دقیقه روی حرارت بجوشد. این مواد باید بجوشند تا دماسنج، دمای ۱۳۰ درجه سانتیگراد را نشان دهد.

دو تخم‌ مرغ را بشکنید و سفیده و زرده را از یکدیگر جدا نمایید. سفیده های تخم مرغ را به وسیله همزن برقی بزنید تا به خوبی فرم بگیرند. شیره ای که روی حرارت است را بردارید و به آرامی و کم کم درون سفیده های فرم گرفته بریزید و به مرور به همزن برقی مخلوط کنید. مخلوط کردن را تا جایی ادامه دهید که شیره به خوبی جذب گردد و مواد غلیظ شوند.

وقتی مواد غلیظ شدند، ۷۵ گرم کره را که به دمای محیط رسیده است درون مواد بریزید و مخلوط نمایید. دویست و پنجاه گرم مغز گردو را نیز خرد نمایید و درون مواد بریزید و مخلوط کنید.

می‌توانید به دلخواه از فندق، پسته یا بادام نیز در تهیه این شیرینی استفاده کنید. مواد را روی ورق میکادو که درون قالب می باشد بریزید و به وسیله یک کاردک که چرب شده است، کاملا صاف نمایید. ورق دیگر میکادو را نیز روی مواد قرار دهید و کمی فشار دهید تا به مواد بچسبد. نوقا آماده شده را در دمای محیط بگذارید تا خشک گردد سپس آن را از قالب خارج کنید و با یک چاقو چرب به ابعاد دلخواه برش بزنید و درون ظرف مورد نظر بریزید و سرو نمایید.