درخواست اصلاح

مغولستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:مغولستان.jpg|بندانگشتی|{{کشور
مغولستان یکی از کشورهای آسیای‌ شرقی است که به خاطر فرهنگ کوچ‌نشینی‌اش شهرت دارد. دو کشوری که با مغولستان مرز  دارند، روسیه در شمال و چین در جنوب، شرق و غرب است. <ref>[https://go2tr.co/mongolia <مغولستان>] برداشت شده در تاریخ 25 سال 1402</ref>[[پرونده:مغولستان.jpg|بندانگشتی|{{کشور
| نام کامل = مغولستان
| نام کامل = مغولستان
| پایتخت = اولادن باتور
| پایتخت = اولادن باتور
خط ۷: خط ۷:
| جمعیت = ۳٫۳۵۳٫۴۷۰
| جمعیت = ۳٫۳۵۳٫۴۷۰
| واحد پول = تو گروگ
| واحد پول = تو گروگ
}}مغولستان]]
}}مغولستان]]حکومت : جمهوری پارلمانی
مغولستان یکی از کشورهای آسیای‌ شرقی است که به خاطر فرهنگ کوچ‌نشینی‌اش شهرت دارد. دو کشوری که با مغولستان مرز  دارند، روسیه در شمال و چین در جنوب، شرق و غرب است. <ref>[https://go2tr.co/mongolia <مغولستان>] برداشت شده در تاریخ 25 سال 1402</ref>
 
حکومت : جمهوری پارلمانی


مساحت کل : ۱٬۵۶۴٬۱۱۶ کیلومتر مربع
مساحت کل : ۱٬۵۶۴٬۱۱۶ کیلومتر مربع

نسخهٔ ‏۱۶ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۱:۵۰

مغولستان یکی از کشورهای آسیای‌ شرقی است که به خاطر فرهنگ کوچ‌نشینی‌اش شهرت دارد. دو کشوری که با مغولستان مرز  دارند، روسیه در شمال و چین در جنوب، شرق و غرب است. [۱]

اطلاعات کشور
نام کامل: مغولستان
پایتخت: اولادن باتور
زبان(های) رسمی: مغولی
حکومت: جمهوری پارلمانی
مساحت: ۱٬۵۶۴٬۱۱۶ کیلومتر مربع
جمعیت: ۳٫۳۵۳٫۴۷۰
واحد پول: تو گروگ
مغولستان

حکومت : جمهوری پارلمانی

مساحت کل : ۱٬۵۶۴٬۱۱۶ کیلومتر مربع

واحد پول : توگروگ (MNT)

پایتخت : اولان ‌باتور

زبان رسمی: مغولی

پیش‌شماره کشور : 00976

نام انگلیسی : Mongolia

قاره : آسیا

واحد پولی:توگروگ مغولستان و هر توگروگ مغولستان در ژانویه ۲۰۲۴ برابر با ۰.۰۰۰۲ دلار آمریکا

پسوند دامنه وب‌سایت‌ها:mn

زبان‌های رایج:لهجه‌ها و گویش‌های محلی

منطقه زمانی:UTC+7/+8

نوع حکومت:جمهوری

زبان اصلی مردم مغولستان، مغولی‌است و جمعیت این کشور در سال ۲۰۱۷، ۳,۳۵۰,۰۰۰ میلیون نفر تخمین زده شده‌است.

مغولستان سرزمینی است که نخستین دایناسور در آن دیده شد؛ در سال ۱۹۲۰ فسیل دایناسور به همراه نخستین تخم دایناسور در صحرای گوبیِ مغولستان یافت شد.

در گذشته، مغولستان تحت حکومت چنگیزخان، بزرگ‌ترین امپراطوری و بزرگ‌ترین کشور جهان را در اختیار داشت. چرا که چنگیز خان قبل از مرگ خود موفق به فتح بیش از 31 میلیون متر مربع از جهان شده بود.

حدود یک چهارم جمعیت مغولستان چادر نشین هستند؛ طبق آخرین سرشماری‌ها، جمعیت مغولستان بالغ بر سه میلیون و دویست هزار نفر برآورد شد که از این رقم چیزی حدود 25 تا 40 درصد ساکنینش‌ چادرنشین هستند.

زمانی که نام مغولستان می‌آید بهتر است بدانید ممکن است صحبت درباره دو سرزمینِ متفاوت باشد. مغولستان داخلی و مغولستان خارجی دو سرزمین مجزا از هم هستند که بخش داخلی آن تحت عنوان استانی از چین محسوب می‌شود و مغولستان خارجی که با نام مغولستان هم‌ خوانده می‌شود، کشوری مستقل از چین است.

مغولستان یکی از جوان‌ترین کشورهای جهان محسوب می‌شود و بیش از نیمی از جمعیت کشور را افراد زیر ۳۰ سال تشکیل می‌دهند. یکی از دلایل این موضوع، نرخ بالای زاد و ولد است. به طور میانگین هر خانواده مغولستانی صاحب چهار فرزند است.

مغول‌ها به موسیقی اهمیت زیادی می‌دهند و در طول تاریخ وصف ستایش مواردی چون طبیعت، اسب‌ها و آزادگی ترانه‌ های بسیاری سروده‌اند. یکی از منحصر به فردترین موسیقی‌های محلی این کشور، نوعی ترانه‌سرایی است که خواننده تنها به وسیله بینی و گلوی خود صدا در می‌آورد و آواز می‌خواند.

مغولستان یکی از جوان‌ترین کشورهای جهان محسوب می‌شود و بیش از نیمی از جمعیت کشور را افراد زیر ۳۰ سال تشکیل می‌دهند. یکی از دلایل این موضوع، نرخ بالای زاد و ولد است. به طور میانگین هر خانواده مغولستانی صاحب چهار فرزند است.

مغولستان کشوری است که زادگاه قوم مغول‌ است و جزو کم‌تراکم‌ترین کشورهای جهان به حساب می‌آید. اولان‌باتور، پایتخت این کشور‌ است‌ و یکی از سردترین پایتخت‌ها در میان کشورهای جهان است.

این شهر نزدیک به ۳۸ درصد از جمعیت مغولستان را در خود جای داده است. نخستین مردمانی که از مغولستان برخاستند و کشورهای دیگر را به ویرانی کشیدند هون‌ها به رهبری آتیلا بودند. مغول‌ها بیش از هر کشوری به چین دست درازی می‌کردند و امپراتوران چین برای آسایش از دست آنها بود که دیوار‌‌چین را ساختند.

بزرگ‌ترین رهبر تاریخی مغول‌ها چنگیزخان بود که توانست قبیله‌های مغول را یکپارچه کند. اکثر مناطق در این کشور تابستان‌ها هوای گرم و در زمستان‌ها هوای بسیار سرد دارد.

از جمله ذخایر زیرزمینی مغولستان نم میتوان به نفت، سنگ‌آهن‌ طلا، مس و روی اشاره کرد.

اولین مخترع بستی

کشور مغولستان می‌تواند بی‌اندازه سرد شود، به اندازه‌ای که بستنی فروش‌هایی که در بعضی از مناطق آن زندگی می‌کنند گفته می‌شود که نیازی به فریزر ندارند! البته این یک تئوری‌است که ممکن‌است اسب‌رانان مغول بستنی را اختراع کرده باشند.

  از این قرار است که می‌گویند اسب‌رانان مغول خامه‌ای را که از شیر حیوانات تولید شده بود را به مناطق سرد مغولستان برای خوردن برده بودند. به خاطر سرمای بیش از اندازه‌ی هوا قسمت هایی از این خامه یخ بسته بود و وقتی آن ها این خامه‌ی یخ زده را خوردند از طعم آن شگفت‌زده شدند. این‌گونه بود که بستنی اختراع شد.

آیین‌های عجیب در ازدواج

در کشور مغولستان زمانی که می خواهند مراسم عروسی را برگزار کنند و برای آن برنامه بریزند؛ یک جوجه را می کشند؛ سپس کبد او را بیرون می‌ آورند. اگر کبد سالم باشد، عروس و داماد می توانند تاریخ مراسم عروسی خود را تعیین کنند؛ در غیر این صورت آنقدر این کار را تکرار می‌ کنند تا به کبد سالم یک جوجه برسند.

فرهنگ

در فرهنگ و رسوم مغولی، وقتی گوسفندی را می‌کشند، قوزک پایش را تمیز و به عنوان مهره‌ بازی استفاده می‌کنند. در برخی از فروشگاه‌های خرید سوغاتی می‌توانید این مهره‌ها را خریداری کنید. بازی‌های زیادی با مهره‌ قوزک گوسفند در مغولستان انجام می‌شود. یکی از آن‌ها «شاقا» نام دارد که مشابه یک قل دو قل ماست.

در بازی شاقا، تمام مهره‌ها در وسط زمین ریخته می‌شود. سپس هر فرد یک مهره را بالا می‌اندازد و تعدادی مهره را به سمت خود می‌کشد. در قدم دوم باید دوباره مهره را بالا بیندازد، مهره‌های برداشته شده را جمع کند و مهره‌ بالا انداخته شده را روی هوا بگیرد. تفاوت این بازی با یک قل دو قل ما این‌ است که در دو مرحله انجام می‌شود و محدودیتی برای برداشتن تعداد مهره‌ها وجود ندارد.

هر چند مهره که در مرحله اول بردارید، می‌توانید در مرحله‌ دوم جمع کنید. هر فرد یک بار این کار را کرده و صبر می‌کند تا همه انجام دهند. دوباره نوبت به نفر اول می‌رسد و در نهایت کسی که بیشترین مهره‌ را بردارد، برنده است.

اقتصاد

به گزارش اسپوتنیک، شاخص MSE Top 20 که عملکرد 20 شرکت بزرگ مغولستان کم‌‌جمعیت ترین کشور جهان را رصد می‌کند، از ابتدای سال تا‌کنون نزدیک به 130 درصد افزایش یافته‌است. این بهترین شاخص در میان شاخص‌های اصلی سهام در جهان‌است. بلومبرگ چنین جهشی را با رشد انفجاری سهام ارزهای رمزنگاری شده و سهام  GameStop در طول دوره همه گیری ویروس کرونا همطراز می‌داند.

تحلیلگران معتقدند که بورس مغولستان  چشم اندازهای بزرگ و آینده خوبی دارد. بیلگون آنخبویار (Bilguun Ankhbayar)، معاون توسعه تجارت Erdene Resource Development ، یک شرکت کانادایی که به اکتشاف طلا و مس در این کشور اشتغال دارد، گفت: "بازار سهام مغولستان دارای پتانسیل صعودی است زیرا از سطح بسیار پایینی در حال رشد است."

بهترین جاهای دیدنی مغولستان

به طور کلی کشورهای تاریخی علاوه بر فرهنگ غنی که دارند از نظر گردشگری نیز جاذبه‎‌های فراوانی دارند. مغولستان جاذبه‌های فراوانی دارد که طبیعت‌ ، تاریخ و مدرنتیه را در کنار هم شامل می‎شود. در واقع با سفر به مغولستان پس از بازدید از طبیعت بکر ، اسب‌های وحشی ، تماشای صومعه و بناهای تاریخی می‌توانید در یک رستوان مدرنیته خستگی خود را درآورید.

دریاچه خووسگل

دریاچه خووسگل دومین دریاچه بزرگ در کشور مغولستان است. این دریاچه در جایی قرار گرفته است که در واقع مرز کشور روسیه‌ است. دریاچه خووسگول در یک منطقه سرسبز قرار گرفته است که با درختان کاج پوشیده شده‌ است. دریاچه خووسگول علاوه بر جنبه طبیعی، مرزی و گردشگری از نظر تاریخی و جغرافیایی نیز بسیار حائز‌‌ اهمیت است.

پارک های ملی مغولستان

همانطور که می‌دانید یکی از اصلی‌ترین جاهای دیدنی مغولستان، طبیعت بکر و آرام آن است، طبیعتی که بیشتر با نام مناطق حفاظت شده نامیده می‌شود و در 4 بخش مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند. به طور دقیق‌تر، 99 منطقه حفاظت شده در مغولستان وجود دارد که با نام‌های پارک ملی، مناطق فوق حفاظت شده، پارک جنگلی و بناهای تاریخی طبیعی شناخته می‌شوند. یکی از ویژگی‌هایی که پارک‌های ملی مغولستان با غالب پارک‌های ملی دیگر کشورها دارند، پیوند قوی بومیان مغولستان با این اماکن است. زیرا علاوه بر اینکه بومیان زیادی در پارک‌های ملی زندگی می‌کنند، اهمیت بالایی به پایداری و حفاظت آن می‌دهند. متاسفانه برای گردشگران دسترسی به تمامی این پارک‌های ملی، کار آسان و کم هزینه‌ای نیست.

بازدید از صحرای گُبی

صحرای گُبی با مساحت یک میلیون و سی‌صد هزار متر مربعی‌اش ششمین صحرای بزرگ در جهان محسوب می‌شود. صحرایی که قدمت حیات در آن دست‌کم به 100.000 میلیون سال قبل بازمی‌گردد و روزگاری میزبان جانوران منقرض شده‌ای چون دایناسورها بوده است. صحرای‌گبی در جنوب مغولستان واقع شده و یکی از سردترین صحراهای جهان است، چرا که در فصل زمستان دمای آن ممکن است تا منفی 32 درجه سانتی‌گراد کاهش پیدا کند. البته در فصل تابستان وضعیت تا حد‌ زیادی  عکس می‌شود و دمای این صحرا بسیار بالا می‌رود، بنابراین به غیر از فصل بهار زمان دیگری مناسب بازدید از این صحرا نیست؛ همچنین میانگین بارش در صحرای گُبی تا ۱۹۰ میلی متر می‌رسد. در آخر ممکن است فکر کنید باوجود چنین وضعیتی صحرای گبی یک مکان غیرقابل زیستن باشد، اما هم‌اکنون زیستگاه حیواناتی چون شتر دوکوهانه و گور مغولی‌ است.

اولگی یا فستیوال عقاب‌های مغولستان

اولگی یا فستیوال عقاب‌ها از مشهورترین جاهای دیدنی مغولستان است. این فستیوال هر ساله چندین بار در اولگی یا همان غرب کشور مغولستان برگزار می‌شود. در این فستیوال افراد با تجربه با عقاب‌های دست‌ آموز خود به شکار حیوانات و نشان دادن حرکات نمادین می‌پردازند. فستیوال‌های عقاب کشور مغولستان تفریبا همزمان با فستیوال‌ یخ برگزار می‌شود که آن هم یکی از بهترین برنامه‌های کشور مغولستان است. جالب است بدانید این فستیوال‌ها قدمتی بیش از 6000 سال دارد و بسیار تماشایی هستند.

شتر های دوکوهانه

یکی از دانستنی‌های بامزه که فهمیدن آن خالی از لطف نیست این است که شترهای مغولستان دو کوهان دارند و شتر بومی این کشور، Bactrian نام دارد. این شتر دو کوهان دارد و به همین دلیل بسیار از دوست خود یعنی شتر یک کوهانه کمیاب‌تر است!

از این شترها بیشتر در بیابان Gobi دیده می‌شود و البته قبایل کوچ‌نشین مغول هم از این شترها دارند.

بازدید از معابد بودایی

آیین یا سبک زندگی بودائیسم 2 هزار سال پیش، از هند وارد مغولستان شد و از آن زمان تا کنون به مذهب اصلی ساکنین این کشور تبدیل شد. طبق آخرین آمار بیش از 50 درصد از مغول‌ها بودایی هستند، بنابراین تعجبی ندارد که در نقاط مختلف این کشور صومعه و معابد و مجسمه‌های مرتبط با آیین بودائیسم را مشاهده کنیم. از معبد خامریین خیید، مرکز انرژی معنوی بوداییان جهان گرفته تا مجسمه غول پیکر  و طلایی بودا در اولان‌ باتور، پایتخت این کشور.

منابع

  1. <مغولستان> برداشت شده در تاریخ 25 سال 1402