درخواست اصلاح

چابهار

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۵ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۰۶ توسط Yekta (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''شهر چابهار'''، '''چاه‌بهار''' یا '''چه‌بار''' (بلوچی)، یکی از شهرستان<nowiki/>های استان سیستان و بلوچستان است. بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران است که متشکل از دو اسکله مجهز با ظرفیت 8.5 میلیون تن کالا در سال است که کشتی‌های اقیانوس<nowiki...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

شهر چابهار، چاه‌بهار یا چه‌بار (بلوچی)، یکی از شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان است. بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران است که متشکل از دو اسکله مجهز با ظرفیت 8.5 میلیون تن کالا در سال است که کشتی‌های اقیانوسپیما در آن‌جا پهلوگیری می‌کنند.

ساحل شب‌تاب؛ چابهار
ساحل شب‌تاب؛ چابهار
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: سیستان و بلوچستان
شهرستان: چابهار
بخش: مرکزی
نام(های) پیشین: کهن بالا
سال شهر شدن: ۱۳۲۸
جمعیت: ۱۰۶٬۷۳۹ نفر (۱۳۹۵)
رشد جمعیت: ۲۴٫۶۵ درصد
تراکم جمعیت: ۷۵۰۰۰ نفر بر کیلومتر مربع
مساحت: ۲۴٬۷۲۹ کیلومتر مربع
ارتفاع: ۷ متر
شهردار: درویش بلوچ نیا
پیش‌شمارهٔ تلفن: ۰۵۴
شناسهٔ ملی خودرو: ایران ۹۵ ق
کد آماری: ۱۴۴۶
میانگین دما: ۲۵
میانگین بارش: ۲۳
روزهای یخبندان: ۰


هم اکنون 60% کال‌های اساسی ایران به آنجا وارد می‌شو، و تنها بندری است که هیچ گونه تحریمی در آن اعمال نمی‌شود. زبان اکثر مردم در این منطقه، زبان بلوچی است و اکثریت آن‌ها، اهل سنت هستند.

تاریخچه

بندر چابهار از گذشته بسیار مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است. در سال 1270 هجری قمری، یعنی در دوران حکومت قاجار، زمانی که شخصی به نام ابراهیم خان بهزادی بمی، به حکومت بمپور منصوب شد، موفق شد تا بلوچستان را جزئی از خاک ایران کند.

در سال 1281، ابراهیم خان بهزادی بمی، مرز این کشور را تا چابهار و گواتر پیش برد، ولی چابهار همچنان زیر سلطه اعراب بود. هشت سال بعد یعنی در سال 1289، با کمک دولت مرکزی ایران، چابهار از سلطه اعراب درآمد و جزء خاک ایران شد.

در سال 1352 هجری شمسی، ایران تصمیم گرفت تا طرحی تحت عنوان راه‌اندازی بندر چابهار را اعمال کند و در پی آن، با پیمانکاران قراردادهایی بسته شد.

پس از انقلاب، به دلایل مختلف، این طرح برای مدتی متوقف شد، و در سال 1362 دوباره از سر گرفته شد و به بهره‌برداری رسید و چند سال زمان برد تا این پروژه به طور کامل به اجرا برسد.

آب و هوا و موقعیت چابهار

چابهار در نزدیکی مدار رأس‌السرطان قرارگرفته و همین موضوع سبب تفاوت آب‌وهوای آن با سایر مناطق جنوبی شده است. آب‌وهوای چابهار را باید گرمسیری، معتدل با رطوبت نسبی دانست. درواقع این بندر در زمستان گرم‌ترین و در تابستان خنک‌ترین شهر جنوبی است.

اقتصاد چابهار

شغل اصلی اهالی چابهار، صید ماهی و فعالیت در کارخانه‌های کشتی‌سازی است. همچنین زنان بلوچ با دستان هنرمندی که دارند، صنایع‌دستی ویژه این منطقه را تولید می‌کنند که در چند سال اخیر محبوبیت آن‌ها بین مردم کشور بیشتر شده است.

موقعیت راهبردی بندر چابهار، سبب شده که این شهر نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهایی مانند افغانستان، قرقیزستان، تاجیکستان و قزاقستان به آب‌های آزاد باشد. همین موضوع سبب رشد سرمایه‌گذاری در حوزه‌هایی مثل ساخت اسکله و احداث فرودگاه در چابهار شده است. علاوه بر این اکوسیستم طبیعی چابهار و وجود مناطق دیدنی بسیار، سبب شده که بندر چابهار یکی از قطب‌های گردشگری در ایران باشد که به رونق اقتصاد این شهر کمک زیادی کرده است.

جاذبه‌های گردشگری

موج‌‌فشان جابهار

پدیده موج‏‌فشان از برخورد موج‏‌های پرسرعت به صخره‏‌های کنار ساحل شکل می‏‌گیرد. در اصطلاح به آن فواره طبیعی آب هم گفته ‏می‌‏شود چون گاهی که سرعت موج زیاد باشد، ممکن است آب دریا در برخورد با صخره تا بیست متر هم بالا برود و درست مثل یک فواره به پایین سقوط کند.

ساحل نورانی تنگ

طبیعت چابهار پر از شگفتی است. گاهی در این طبیعت با پدیده‏‌هایی‌ روبه‌‏رو می‏‌شویم که شبیه آن را تنها در فیلم‏‌های فانتزی می‌‏توان دید. یکی از این عجایب حیرت‌‎ا‌نگیز، ساحل نورانی روستای تنگ است. این ساحل زیبا در بعضی شب‏‌های پاییز و زمستان به رنگ آبی درخشان درمی‌‏آید و چشم‌اندازی باورنکردنی به‌وجود می‌‎آورد.

دلیل این پدیده، فیتوپلانکتون‌‏هایی هستند که در آب‏‌های این ساحل وجود دارند. این فیتوپلانکتون‏‌ها چند ساعتی پس از تاریک شدن هوا شروع به درخشش درون آب می‌‏کنند و سبب می‌شوند تا ساحل تنگ، نورانی و خیره‏‌کننده شود.