چابهار
شهر چابهار، چاهبهار یا چهبار (بلوچی)، یکی از شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان است. بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران است که متشکل از دو اسکله مجهز با ظرفیت 8.5 میلیون تن کالا در سال است که کشتیهای اقیانوسپیما در آنجا پهلوگیری میکنند.
هم اکنون 60% کالهای اساسی ایران به آنجا وارد میشو، و تنها بندری است که هیچ گونه تحریمی در آن اعمال نمیشود. زبان اکثر مردم در این منطقه، زبان بلوچی است و اکثریت آنها، اهل سنت هستند.
تاریخچه
بندر چابهار از گذشته بسیار مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است. در سال 1270 هجری قمری، یعنی در دوران حکومت قاجار، زمانی که شخصی به نام ابراهیم خان بهزادی بمی، به حکومت بمپور منصوب شد، موفق شد تا بلوچستان را جزئی از خاک ایران کند.
در سال 1281، ابراهیم خان بهزادی بمی، مرز این کشور را تا چابهار و گواتر پیش برد، ولی چابهار همچنان زیر سلطه اعراب بود. هشت سال بعد یعنی در سال 1289، با کمک دولت مرکزی ایران، چابهار از سلطه اعراب درآمد و جزء خاک ایران شد.
در سال 1352 هجری شمسی، ایران تصمیم گرفت تا طرحی تحت عنوان راهاندازی بندر چابهار را اعمال کند و در پی آن، با پیمانکاران قراردادهایی بسته شد.
پس از انقلاب، به دلایل مختلف، این طرح برای مدتی متوقف شد، و در سال 1362 دوباره از سر گرفته شد و به بهرهبرداری رسید و چند سال زمان برد تا این پروژه به طور کامل به اجرا برسد.
آب و هوا و موقعیت چابهار
چابهار در نزدیکی مدار رأسالسرطان قرارگرفته و همین موضوع سبب تفاوت آبوهوای آن با سایر مناطق جنوبی شده است. آبوهوای چابهار را باید گرمسیری، معتدل با رطوبت نسبی دانست. درواقع این بندر در زمستان گرمترین و در تابستان خنکترین شهر جنوبی است.
اقتصاد چابهار
شغل اصلی اهالی چابهار، صید ماهی و فعالیت در کارخانههای کشتیسازی است. همچنین زنان بلوچ با دستان هنرمندی که دارند، صنایعدستی ویژه این منطقه را تولید میکنند که در چند سال اخیر محبوبیت آنها بین مردم کشور بیشتر شده است.
موقعیت راهبردی بندر چابهار، سبب شده که این شهر نزدیکترین راه دسترسی کشورهایی مانند افغانستان، قرقیزستان، تاجیکستان و قزاقستان به آبهای آزاد باشد. همین موضوع سبب رشد سرمایهگذاری در حوزههایی مثل ساخت اسکله و احداث فرودگاه در چابهار شده است. علاوه بر این اکوسیستم طبیعی چابهار و وجود مناطق دیدنی بسیار، سبب شده که بندر چابهار یکی از قطبهای گردشگری در ایران باشد که به رونق اقتصاد این شهر کمک زیادی کرده است.
جاذبههای گردشگری
موجفشان جابهار
پدیده موجفشان از برخورد موجهای پرسرعت به صخرههای کنار ساحل شکل میگیرد. در اصطلاح به آن فواره طبیعی آب هم گفته میشود چون گاهی که سرعت موج زیاد باشد، ممکن است آب دریا در برخورد با صخره تا بیست متر هم بالا برود و درست مثل یک فواره به پایین سقوط کند.
ساحل نورانی تنگ
طبیعت چابهار پر از شگفتی است. گاهی در این طبیعت با پدیدههایی روبهرو میشویم که شبیه آن را تنها در فیلمهای فانتزی میتوان دید. یکی از این عجایب حیرتانگیز، ساحل نورانی روستای تنگ است. این ساحل زیبا در بعضی شبهای پاییز و زمستان به رنگ آبی درخشان درمیآید و چشماندازی باورنکردنی بهوجود میآورد.
دلیل این پدیده، فیتوپلانکتونهایی هستند که در آبهای این ساحل وجود دارند. این فیتوپلانکتونها چند ساعتی پس از تاریک شدن هوا شروع به درخشش درون آب میکنند و سبب میشوند تا ساحل تنگ، نورانی و خیرهکننده شود.