شکلات
شکلات که در فرانسوی به آن Chocolat می گویند یک نوع خوراکی است که از کاکائو تهیه شده است. شکلات یک نوع ماده غذایی است که انرژی زا می باشد و برای تهیه آن از مواردی مانند شکر، شیر، کره کاکائو و همچنین پودر کاکائو استفاده می گردد.
خاستگاه شکلات
کاکائو بومی آمریکای مرکزی و جنوبی می باشد و حدود ۵ هزار سال در این نواحی به کشت می رسیده است. از آثاری که در سفال های باستانی به جا مانده است می توان فهمید افراد بومی منطقه ای که امروزه در حوالی اکوادور می باشد، از کاکائو در موارد مختلفی همچون خاک، نوشیدنی، دارو و... استفاده می نمودند.
طبق گفته باستان شناس ها، این مایه را در هندوراس کشت و به صورت خوراکی استفاده می کردند که زمان آن به حدود هزار و صد سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. شکلات را در آمریکا مرکزی یک نوع کالای لوکس به حساب می آوردند و از دانه های کاکائو به عنوان پول استفاده می کردند. در زمان قدیم، شکلات را اغلب برای تهیه نوشیدنیهای شکلاتی به کار می بردند.
روز جهانی شکلات
در تقویم، هفت ژوئیه را روز جهانی شکلات می دانند که این روز را در سراسر دنیا جشن می گیرند. طبق گفته ها، اولین بار در سال ۱۵۵۰ در هفت ژوئیه، شکلات در اروپا با دنیا معرفی گردید و به همین دلیل این روز را به نام روز جهانی شکلات می شناسند. البته در ایالات متحده آمریکا روز جهانی شکلات را در روز سیزدهم جشن می گیرند.
انواع شکلات
بر پایه صد
شکلات ها اغلب با شیر ترکیب می گردند. هرچقدر که میزان شکلات در تهیه شکلات بیشتر باشد رنگ آن سیاه تر و مزه آن تلخ تر می باشد. شکلات را از ده الی نود و نه درصد طبقه بندی می نمایند. در برخی موارد برای طعم دار کردن شکلات از اسانس هایی همچون توت فرنگی، پرتقال، موز، نعناع و... استفاده می نمایند.
بر پایه افزودنی ها
برای تهیه شکلات های تخته از مواردی مانند گردو، بادام، فندق و... استفاده می کنند. در برخی موارد برای ساخت این شکلات ها از عسل، کارامل، مربا و دیگر گزینه ها نیز استفاده می گردد.
موم پارافین جزو افزودنیهای نامطلوبی است که موجب پایین آمدن ارزش شکلات می گردد. شکلات هایی که این افزودنی را دارند، دیرتر در دمای بدن انسان آل می شوند و آنان را می توان از این راه شناسایی نمود.
بر پایه شرکت سازنده
شکلات مارس: این شکلات نخستین بار توسط فردی که فرانکلین کلارنس مارس نام داشت در مینه سوتا حدود سال ۱۹۲۰ تولید گردید. در گذشته به این شکلات، شکلات میلکی وی می گفتند. بسته بندی امروزی این شکلات به سال ۱۹۳۲ در انگلستان مربوط می شود که به وسیله فارست مارس که پسر فرانک بود هدایت میشد.
اسمارتیز: اسمارتیز رنگ های مختلفی دارد و در بسته های گوناگونی گذاشته می شود و همین عوامل سبب جهانی شدن شهرت اینگونه از شکلات شدند.
کیت کت: شرکت نستله، کیت کت را در سال ۱۹۱۱ عرضه نمود. اما اضافه نمودن بادام زمینی از سال ۱۹۲۳ آغاز شد.
اسنیکرز و توئیکس: اسنیکرز جزو تولیدات جانبی مارس اینکورپوریتد می باشد که نخستین بار در سال ۱۹۳۰ عرضه شد. این نوع از شکلات دارای انرژی بسیار بالایی است و در مدت کمی توانست جهانی شود. طبق گزارش های به دست آمده، فروش سالیانه این شکلات حدود دو میلیون دلار می باشد. توئیکس نیز یکی دیگر از فراورده های مارس اینکورپوریتد می باشد که برای اولین بار در ۱۹۷۹ تولید شد.
توبلرون: فردی به نام تئودور توبلرون (۱۸۷۶–۱۹۴۱) شکلات توبلرون را برای نخستین بار در سال ۱۹۰۸ در سوئیس تولید کرد. طبق گفته ها، شکل کوههای آلپ الهامبخش شکل مثلثی تولید توبلرون بوده است.
شکلات در ایران
قدیمی ترین کارخانه ای که در کشور ایران در زمینه شکلات سازی فعالیت می کرد را می توان به کاظم کوزه کنانی نسبت داد. این فرد کارخانه خود را که گلزار نام داشت در سال ۱۳۱۱ ه.خ در شهر مشهد افتتاح نمود. این کارخانه توانست در سال ۱۳۱۳ چیزی حدود پنجاه مَن شکلات را تولید نماید.
اولین کارخانه شکلات سازی در شهر تبریز را دو برادر در سال ۱۳۲۴ افتتاح کردند. محصول این کارخانه تا مدتی فقط آبنبات و تافی بود اما به مرور زمان آیلین تولید شد.
حدود ۱۰۰۰ واحد صنعتی که ظرفیت تولید سالانه آنان حدود ده میلیون تن می باشد در ایران در زمینه شکلات پ شیرینی کار می کنند، اما حجم تولیداتشان حدود پنجاه درصد ظرفیتشان می باشد و حدود بیست درصد از تولیدات به خارج از ایران صادر می گردد. صادرات شکلات در کشور ایران در دهه ۱۳۸۹ با افزایش زیادی همراه بوده است.