درخواست اصلاح

تالار وحدت

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۲۵ توسط MohammadReza (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''تالار وحدت''' که پیش از انقلاب ۱۳۵۷ به نام "'''تالار رودکی'''" شناخته می‌شد، در تاریخ ۳ آبان ۱۳۴۶ توسط محمدرضا پهلوی و فرح پهلوی افتتاح شد. این تالار در تهران، خیابان حافظ، خیابان محمد حسین شهریار (دکتر ارفع سابق) قرا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تالار وحدت که پیش از انقلاب ۱۳۵۷ به نام "تالار رودکی" شناخته می‌شد، در تاریخ ۳ آبان ۱۳۴۶ توسط محمدرضا پهلوی و فرح پهلوی افتتاح شد. این تالار در تهران، خیابان حافظ، خیابان محمد حسین شهریار (دکتر ارفع سابق) قرار دارد. این مجموعه چندمنظوره به ابتکار فرح پهلوی برای اجرای نمایش‌های باله، اپرا و کنسرت‌های موسیقی ایرانی و اروپایی ساخته شد.

تالار وحدت
تالار وحدت
تالار وحدت
نام: تالار وحدت
شهر: تهران
شهرستان: تهران
استان: تهران
کشور: ایرانی
نوع بنا: تالار نمایش و موسیقی
دورهٔ ساخت اثر: ۱۳۳۶

تالار وحدت به افتخار شاعر پرآوازه قرن سوم هجری، رودکی، نامگذاری شده بود و در سطح بین‌المللی به عنوان Tehran Roudaki Hall Opera House شناخته می‌شد. سازمان باله ملی ایران نیز تا پیش از برچیده شدن در سال ۱۳۵۸ در همین مجموعه فعالیت داشت.

پس از انقلاب ۱۳۵۷، نام تالار بزرگ به تالار وحدت و تالار کوچک‌تر به تالار رودکی تغییر یافت. از آن زمان به بعد، این مجموعه بیشتر میزبان کنسرت‌های موسیقی و نمایش‌های تئاتری بوده است.

اداره و مدیریت تالار وحدت

تالار وحدت یکی از بزرگ‌ترین تالارهای اجرای نمایش و کنسرت در ایران است که تحت مدیریت بنیاد فرهنگی هنری رودکی قرار دارد. این بنیاد همچنین مجموعه‌هایی همچون برج آزادی، تالار حافظ و تالار فردوسی را تحت پوشش خود دارد. پس از انقلاب اسلامی، تالار وحدت زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به فعالیت خود ادامه داد و مدیرعامل این بنیاد توسط وزیر ارشاد منصوب می‌شود.

ساختمان و امکانات تالار وحدت

تالار رودکی (تالار وحدت کنونی) یکی از مجهزترین و بزرگ‌ترین تالارهای اپرا، موسیقی و تئاتر ایران است که توسط اوژن آفتاندلیانس، با الگوبرداری از تالار اپرای وین، طراحی و ساخته شد. ساخت این بنا در خیابان دکتر ارفع (استاد شهریار کنونی) در سال ۱۳۳۶ آغاز و پس از ۱۰ سال در آبان‌ماه ۱۳۴۶ به بهره‌برداری رسید.

این مجموعه شامل دو سالن اجرا بود که پس از انقلاب اسلامی، تالار بزرگ‌تر به وحدت و سالن کوچک به تالار رودکی تغییر نام دادند. زیربنای تالار وحدت نزدیک به ۱۵٫۷۰۰ مترمربع است و سالن اصلی آن دارای گنجایش ۷۴۰ تماشاگر است. این سالن به صورت نعل‌اسبی طراحی شده و شامل یک سالن همکف و سه طبقه بالکن می‌باشد. کل ساختمان شامل ۷ طبقه و دو زیرزمین، برای تجهیزات الکتروموتوری و نورپردازی است که مساحت آن به ۲۱٫۰۰۰ متر مربع می‌رسد.

صحنه و امکانات تالار وحدت

آوانسن (صحنه پیش‌آمده)

آوانسن یا همان صحنه‌ی پیش‌آمده در تالار وحدت دارای ارتفاع ۸۰ سانتی‌متر است و به صورت قوسی با شعاع ۱۴ متر طراحی شده است. عرض این بخش ۱۴٫۳۰ متر بوده و شامل شکاف‌های نورپردازی در دو طرف چپ و راست است. عمق آوانسن از مرکز قوس تا ابتدای سن اصلی ۵٫۳۰ متر است. بر روی این بخش، سن ارکستر قرار دارد که با ابعاد ۱۲ متر طول و ۳ متر عمق در کناره‌ها و ۴ متر عمق در مرکز قوس طراحی شده است. این بخش مخصوص ارکسترهای بزرگ برای اجرای اپرا، موسیقی و نمایش‌های موسیقایی است و می‌تواند تا عمق ۲٫۳۰ متر به زیرزمین منتقل شود، که این امکان اجازه می‌دهد ارکستر و نوازندگان از دید تماشاگران پنهان شوند. حرکت سن ارکستر توسط سیستم‌های مکانیکی و الکترونیکی پیشرفته تحت نظارت تیم فنی ماشینری کنترل می‌شود.

صحنه اصلی

صحنه اصلی تالار وحدت با عرض ۱۲ متر و عمق بیش از ۱۰ متر، مجهز به سه سیستم سن متحرک است که با نام‌های P1، P2 و P3 شناخته می‌شوند. دو بخش P1 و P2 دارای ابعاد ۱۲ متر در ۴ متر هستند و بخش P3 با مساحت ۱۲۰ مترمربع در مرکز صحنه قرار دارد. این سه بخش می‌توانند تا عمق ۱٫۶۵ متر به زیر زمین فرو روند و تا ۴٫۶۰ متر به سمت بالا حرکت کنند. همچنین، P1 و P2 قادر به ایجاد سطح شیب‌دار تا زاویه ۳۰ درجه هستند، اما این تغییرات تنها یک‌بار و به‌صورت دستی انجام می‌شود و پس از آن امکان اجرای عملیات ماشینری دیگر وجود ندارد. آسانسور تک محوری که به آن "غیب‌کن" گفته می‌شود، امکان انتقال بازیگر یا اجسام تا وزن ۱۵۰ کیلوگرم به زیر صحنه یا نمایان کردن آن‌ها از زیر صحنه را فراهم می‌کند.

صحنه‌گردان

صحنه‌گردان تالار وحدت دارای ۱۲ متر عرض و ۱۰٫۳۰ متر عمق است. در مرکز این بخش، یک سن‌گردان با قطر ۱۰ متر قرار دارد که برای چرخاندن صحنه‌های مختلف و تغییر سریع دکور استفاده می‌شود.

سالن اصلی

سالن اصلی تالار وحدت در کنار سالن انتظار قرار گرفته و از طریق پیش‌فضای منحنی‌شکل به ورودی‌های خود هدایت می‌شود. این سالن در سه طبقه طراحی شده و ورودی‌های آن در دو طرف شرقی و غربی قرار دارند که متناسب با ظرفیت هر طبقه سازماندهی شده‌اند. سالن اصلی دارای یک سن اصلی و چهار سن متحرک است. پشت صحنه، اتاق‌های گریم، اتاق‌های تمرین و فضای اپراتور قرار گرفته‌اند. علاوه بر این، یک سن جانبی در سمت شرق صحنه قرار دارد که با محوطه بیرونی در ارتباط است و به منظور تسهیل در حمل و نقل دکور و تجهیزات به صحنه طراحی شده است.

ورودی تالار وحدت

ورود به تالار وحدت از دو ورودی مجزا امکان‌پذیر است: ورودی عمومی در شمال (نمای شیشه‌ای) و ورودی مخصوص اشخاص در شرق. تالار شامل بخش‌های متنوعی از جمله سالن انتظار، بخش‌های خدماتی، اداری و فضاهای مربوط به اجراکنندگان است.

سردر اصلی تالار در وسط بلوار شهریار واقع شده و بلوار مسیر اصلی برای دسترسی به بنا محسوب می‌شود. به دلیل عقب‌نشینی تالار از خیابان حافظ و جدا شدن آن توسط فضای سبز، بنا از مسیر حرکتی اصلی دور شده و دسترسی به آن از طریق بلوار شهریار انجام می‌گیرد.

سالن‌ها و معماری داخلی تالار

پس از ورود به بلوار، سردر ورودی قابل مشاهده است و بهره‌وران پس از عبور از آن به سرعت وارد بنا می‌شوند. مکان‌یابی سردر نسبت به خود بنا و طراحی فضای سبز اطراف، تأثیر کمی بر تجربه بهره‌ور داشته و بناهای مجاور در ضلع جنوبی، شامل یک مجموعه ورزشی و دانشگاه، به دلیل وسعت سایت و فضای سبز اطراف، تأثیر منفی بر تالار ندارند.

ساختمان تالار رودکی نیز در همین سایت قرار دارد که از نظر کاربری و طراحی هماهنگ با تالار وحدت است. دید بصری به بنا به علت وجود فضای سبز و عقب‌نشینی از خیابان حافظ کاهش یافته است و هدایت بهره‌وران بیشتر با استفاده از علائم نوشتاری انجام می‌شود. حتی پس از ورود به بلوار شهریار، سردر ورودی به واسطه درختان وسط بلوار به‌خوبی دیده نمی‌شود.

پس از ورود از سردر، بهره‌ور وارد یک فضای میانی می‌شود که رو به ورودی مخصوص افراد ویژه است. برای ورود به تالار، فرد باید به سمت دیواره شیشه‌ای شمالی چرخش کند. این طراحی باعث سردرگمی بهره‌ور می‌شود، به‌خصوص که تقسیم‌بندی نما در ضلع ورودی، جهت ورود را مبهم می‌کند و موجب مکث و تردید بهره‌وران می‌شود.

سالن انتظار

پس از ورود به بنا، سالن انتظار در نزدیک‌ترین مکان به ورودی قرار دارد که شامل جامه‌دان است. در انتهای همین سالن، یک کافی‌شاپ و سرویس‌های بهداشتی قرار دارند که با قرارگیری پشت جامه‌دان، از دید مستقیم پنهان شده‌اند.

یکی از ویژگی‌های مهم تالار وحدت، تعامل بین فضاهای مختلف است. بخش‌های مرتبط به هم با حریم‌های مشخص به یکدیگر متصل‌اند و ورود به آن‌ها به‌صورت تدریجی صورت می‌گیرد. دسترسی از سالن انتظار به سالن اصلی با هدایت بهره‌وران به فضاهای کناری صورت می‌گیرد و فضاهای حرکتی و مکث با استفاده از عناصر معماری مشخص شده‌اند.

اطلاع‌رسانی مناسب در تمامی بخش‌های تالار، از سردرگمی بهره‌وران جلوگیری کرده و سرعت هدایت آن‌ها را افزایش می‌دهد. در طراحی بخش‌های مختلف تلاش شده است که شفافیت در معرفی فضاها حفظ شود و نیازهای بهره‌وران به خوبی پاسخ داده شود. این امر به‌ویژه در طراحی فضاهای استراحت و خدماتی، از جمله سالن‌های انتظار جانبی در طبقات اول و سوم، مشاهده می‌شود. این فضاها علاوه بر کنترل جمعیت سالن انتظار همکف، در زمان استراحت بین برنامه‌ها نیز به بهره‌وران فضای مناسبی ارائه می‌دهند.

برنامه‌ها و رویدادهای تالار وحدت

تالار وحدت میزبان هنرمندان مشهور ایرانی و بین‌المللی بوده و در آن کنسرت‌ها، نمایش‌ها و اجراهای باله برگزار شده است. هنرمندان برجسته ایرانی همچون هایده چنگیزیان، فاخره صبا، بهرام بیضایی، مرضیه، مهستی، غلامحسین بنان، محمدرضا شجریان، ستار، گوگوش، حشمت سنجری و پری زنگنه در این تالار به اجرای برنامه پرداخته‌اند. همچنین منیر وکیلی در اپراهایی نظیر "ارفه و اریدیس"، "مادام باترفلای"، "لا بوهم"، "لا تراویاتا" و "توراندخت" نقش‌آفرینی کرده است.

از آغاز کار تالار رودکی (تالار وحدت کنونی)، حسین سرشار و فاخره صبا به عنوان سولیست اول در کنسرت‌هایی با رهبری حشمت سنجری و فرهاد مشکات حضور داشتند. همچنین ویولونیست‌ها، پیانیست‌ها و رهبران ارکستر جهانی مانند روجرو ریچی، هنریک شرینگ و کلودیو آرائو در این تالار به اجرای کنسرت پرداخته‌اند.

موریس بژار، رقص معروف خود را با همکاری هنرمندان ایرانی طراحی کرد که در جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران در تخت جمشید به اجرا درآمد. همچنین رهبران برجسته موسیقی مانند هربرت فون کارایان و ارکسترهای مشهور از جمله فیلارمونیک برلین در تالار رودکی کنسرت اجرا کرده‌اند.

هنرمندان برجسته باله مانند رودلف نوریف، مارگوت فونتین، الوین ایلی و برژیت کالبرگ نیز در تولیدات سازمان باله ملی ایران قبل از انقلاب نقش داشتند.

مدیران تالار وحدت

از زمان تأسیس تالار وحدت تاکنون، مدیران متعددی مسئولیت مدیریت این مجموعه را بر عهده داشته‌اند، از جمله:

  • سعدی حسنی (نخستین مدیر عامل تالار رودکی)
  • زین العابدین زنگنه (آخرین مدیر عامل بنیاد رودکی پیش از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷)
  • مهدی مسعود شاهی (۱۳۸۶–۱۳۸۲)
  • اصغر امیرنیا (۱۳۸۹–۱۳۸۷)
  • حسین پارسایی (۱۳۹۰–۱۳۸۹)
  • سید علیرضا حسینی (۱۳۹۲–۱۳۹۰)
  • حسین سیفی (۱۳۹۳–۱۳۹۲)
  • بهرام جمالی (۱۳۹۵–۱۳۹۳)
  • علی اکبر صفی پور (۱۳۹۸–۱۳۹۵)
  • مهدی افضلی (۱۴۰۱–۱۳۹۸)
  • مجید زین‌العابدین (۱۴۰۱)
  • مهدی سالم (۱۴۰۲–۱۴۰۱)
  • محمد الهیاری فومنی (اکنون–۱۴۰۲)

نمایشگاه‌های برگزار شده

تالار وحدت علاوه بر برنامه‌های موسیقی و تئاتر، میزبان نمایشگاه‌های متنوعی نیز بوده است، از جمله:

  • نمایشگاه عکس تا شقایق هست زندگی باید کرد (هنرمند افغان هادی محسنی) با حمایت سفارت افغانستان
  • نمایشگاه خوشنویسی و لوازم استادان برجسته