درخواست اصلاح

آستارا

از دانشنامه ویکیدا

آستارا از شهرهای بزرگ استان گیلان و مرکز شهرستان آستارا است. آستارا در شمالی‌ترین نقطه استان گیلان و در مرز ایران با جمهوری آذربایجان می‌باشد و از نظر جغرافیایی در مرکز منطقه تالش قرار گرفته‌است.

آبشار لاتون؛ آستارا
آبشار لاتون؛ آستارا
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: گیلان
شهرستان: آستارا
بخش: مرکزی
جمعیت: ۵۱٬۵۷۹ نفر (۱۳۹۵)
ارتفاع: ۲۱٫۱- متر
شهردار: میثم الوان‌پور
پیش‌شمارهٔ تلفن: ۰۱۳
شناسهٔ ملی خودرو: ایران د ۵۶
میانگین دما: ۱۵٫۴ درجهٔ سانتی‌گراد
میانگین بارش: ۱۳۴۵ میلی‌متر

آستارا از شرق به دریای خزر، از شمال به آستارای جمهوری آذربایجان، از غرب به استان اردبیل و از جنوب به شهرستان تالش محدود شده‌است. آستاراچای، آستارای ایران را از آستارای جمهوری آذربایجان جدا می‌سازد. بخش اصلی راه شوسهٔ اردبیل —آستارا تقریباً به موازات همین رود و خط مرزی کشیده شده‌است. این شهر از نظر ارتباطی بر سر یک سه‌راهی مهم قرار گرفته‌است؛ راه جنوبی آن به بندر انزلی و رشت، راه شمالی آن به آستارای جمهوری آذربایجان و باکو و راه غربی آن نیز که از گردنهٔ حیران می‌گذرد، به اردبیل و تبریز منتهی می‌شود.

جغرافیا

آستارا در شمال غربی استان گیلان در فاصله ۷۰ کیلومتری از شهرستان اردبیل و ۱۸۰ کیلومتری از شهرستان رشت واقع شده‌است.این شهر تا قبل از تقسیمات کشوری ، یکی از بخش‌های شهرستان اردبیل در شرق استان آذربایجان شرقی بوده است. این بخش در سال ۱۳۳۶ خورشیدی صاحب فرمانداری شده و در مهر ۱۳۳۷ خورشیدی به‌طور رسمی به عنوان یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی شناخته شد. شهرستان آستارا در خرداد ۱۳۳۹ خورشیدی به استان گیلان ملحق گردید.

در محل کنونی شهر آستارا در قدیم روستایی به نام دهنه‌کنار وجود داشته که از زمان قاجاریه گسترش یافته و دگرگون شده‌است. آنچه در مورد سوابق این شهر در کتب تاریخی مشهود است این است که منطقهٔ آستارا تا زمان صفویه و پیش از آن از موقعیت خاصی برخوردار نبوده‌است. از آن زمان به بعد است که به سبب توسعه تجارت و مقاصد استراتژیک اهمیت پیدا کرده و در آن قلاع متعددی ساخته شده‌است؛ و در واقع دوران شکوفایی این شهر پس از انعقاد قرارداد عهدنامه گلستان و دو تکه شدن آستارای فعلی و آستارای آذربایجان صورت پذیرفت که منجر به شناخته شدن آستارا در بین مردم ایران و خارج از کشور به سبب موقعیت خاص اقتصادی، مرزی و دریایی شد، در اواخر قاجاریه و تا پایان حکومت دودمان پهلوی، آستارا از شرایط ویژه اقتصادی اوایل دوران انعقاد عهدنامه گلستان برخوردار نبود و بیشتر مردم به سمت دریچهٔ فرهنگی روی آوردند، که تأسیس دبیرستان حکیم نظامی در سال ۱۲۸۷، کتابخانه عمومی شماره یک آستارا در سال ۱۳۰۲، شهرداری آستارا در سال ۱۲۸۷ از جملهٔ این موارد بوده‌است، تشکیل کانون‌های مختلف شعر و ادبیات، ارسال و تأمین آموزگاران شهرهای مختلف مناطق گیلان و آذربایجان نیز سبب شناختهٔ این شهر به عنوان شهری فرهنگی شده بود. اما پس از انقلاب اسلامی و فروپاشی شوروی و تشکیل جمهوری آذربایجان به سبب وضعیت معیشتی ضعیف آذری‌های آن سوی آستاراچای و آمد و شدهای رسمی بین دو کشور تشکیل شد، پس از آن رونق اقتصادی و بازسازی مناطق توریستی و گردشگری آستارا رونق گرفت که موازی با آن چهره این شهر از حالت فرهنگی به حالت توریستی و اقتصادی بدل گشت.

اماکن دیدنی

گردنه حیران

گردنه حیران یکی از زیباترین جاهای دیدنی آستارا است. این گردنه بینظیر در مسیر ارتباطی میان آستارا و اردبیل قرار دارد. این منطقه زیبا در اکثر اوقات سال پوشیده از مه و ابر است. در زبان تالشی حیران به معنی احاطه شده با ابر و مه می‌باشد. این گردنه از یک سو توسط جنگل و از سوی دیگر با دره‌های عمیق احاطه شده است.

قرارگیری رود ارس در این دره‌ها زیبایی این گردنه را چند برابر کرده است. رانندگی در گردنه حیران یکی از هیجان انگیزترین لذت‌ها در سفر به این منطقه می‌تواند باشد.

آدرس: آستارا، 34 کیلومتری جاده آستارا به گردنه حیران، گردنه حیران

آبشار لاتون

این آبشار 105 متری در روستای کوته کومه و شهر لوندیل قرار گرفته است. ارتفاع زیاد آبشار لاتون باعث شده این آبشار از600 متری مسیر قابل روئیت باشد. آبشار لاتون بلندترین آبشار ایران نیز محسوب می‌شود و به همین دلیل در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تپه‌های جنگلی سرسبز با چشمه‌های آب گوارا مسیر صعود این آبشار را به زیبایی و دلچسبی مسیر منتهی به این آبشار افزدوه است.

آدرس: شهرستان آستارا، شهر لوندویل، روستای کوته کومه، آبشار لاتون

تله کابین حیران

اگر می‌خواهید سفری میان ابرها در آسمان داشته باشید، تله کابین گردنه حیران بهترین گزینه است. این تله کابین در منطقه نمونه گردشگری حیران آستارا قراردارد.

تله کابین حیران با 1500 متر امتداد در میان گیلان و اردبیل قرار دارد. این تله کابین مشرف به جنگل‌های فندق‌لو، کشور جمهوری آذربایجان، دریای خزر و شهر زیبای آستارا است. نکته جالب توجه این تله کابین عبور آن از میان مه گردنه حیران است.

آدرس: آستارا، 39 کیلومتری شهر آستارا، منطقه گردشگری حیران، تله کابین حیران

تالاب استیل

این تالاب به تالاب درختان متحرک معروف است. تالاب بین‌المللی استیل یکی از خاص‌ترین و زیباترین جاهای دیدنی آستارا است. این تالاب به قدری اسرار آمیز و شگفت انگیز است که از تماشای آن متحیر می‌شوید.

به دلیل ریشه کردن درختان توسکا در تالاب به جای ریشه کردن در خاک، این درختان دائما در تالاب جابه جا می‌شوند و متحرک هستند. همچنین اگر مشتاق پرنده نگری هستید این تالاب بهترین منطقه برای مشاهده پرندگان کمیاب اروپای مرکزی و قطب شمال است.

آدرس: هفت کیلومتری شهر آستارا، حاشیه جاده رشت به آستارا، تالاب استیل

بازار ساحلی

آستارا بهشت طبیعتگردی شمال ایران است. این شهر پر از مکان‌های طبیعی گردشگری است. رود، تالاب، آبشار و جنگل تنها چند نمونه از زیبایی‌ها و مناطق توریستی این شهر محسوب می‌شود.

اگر بعد از تمامی این مناطق طبیعی دوست داشتید سری به بازار و مناطق شهری بزنید، بازار ساحلی را از یاد نبرید. این بازار در میدان ملت آستارا قرار دارد. اگر علاقه‌مند به خرید اجناس ترک و روس هستید بازدید از این بازار را از دست ندهید.

آدرس: خیابان شهید نادر حاجی عباسی، میدان ملت، بازار ساحلی آستارا

کوه اسپیناس

اگر علاقه مند به کوهنوردی و کمپ میان کوه‌های پوشیده از درختان هستید، کوه اسپیناس آستارا بهترین مکان برای شما است. کوه اسپیناس یکی از نقاط گردشگری و بلندترین کوه آستارا نام دارد. این قله 2015 متری در کنار محدوده تالاب استیل و آبشار لاتون قرار دارد.

این قله در مرز میان شهر آستارا و کشور آذربایجان قرار دار. شما می‌توانید در این محل کمپ بزنید و دریای ابر این منطقه را تماشا کنید، و از بودن در یک محیط بکر طبیعی لذت ببرید.

آدرس: شهر لوندویل، 17 کیلومتری شرق شهر لونودویل