درخواست اصلاح

حسن آبشناسان

از دانشنامه ویکیدا

حسن آبشناسان، متولد نوزدهم اردیبهشت ماه سال 1315 می باشد. او یکی از فرماندهان نظامی کشور ایران بود که زمان جنگ ایران و عراق، فرمانده قسمتی از شمال غرب نزاجا و همینطور لشکر بیست و سه نیروهای ویژه هوابرد ارتش جمهوری اسلامی ایران را بود. آبشناسان سرانجام در هشت مهر سال 1364 به شهادت رسید.

حسن آبشناسان
اطلاعات شخصی
تاریخ تولد: نوزدهم اردیبهشت ماه سال 1315
محل تولد: تهران
محل دفن: قطعه 27 بهشت زهرا
تاریخ شهادت: هشتم مهرماه سال 1364
نحوه شهادت: بر اثر اصابت ترکش توپ
ملیت: ایرانی
تصویری از شهید حسن آبشناسان

زندگی‌نامه

حسن آبشناسان در نوزدهم اردیبهشت سال 1315 در تهران و در یک خانواده مذهبی متولد شد. او بعد از گذراندن مقطع متوسطه به دانشکده افسری رفت و توانست با درجه ستوان دوم از آن دانشکده فارغ التحصیل گردد. او در اولین دوره رنجر که در مرکز پیاده شیراز به وجود آمده بود، شرکت نمود و تا سال 1356 دوره های عالی مختلفی از جمله فرماندهی، چتربازی، تکاوری و... را در داخل و خارج از ایران آموزش دید.

آبشناسان در دوره های متعددی همچون تربیت بدنی، موفقیت در زمینه دریافت درجه استادی در چند رشته مختلف ورزشی و همچنین ترویج ورزش های باستانی و دیگر ورزش ها در بین افسرهای ارتش، در سال 1349 در دوره عالی زبان انگلیسی شرکت نمود، او در سال 1351 به دوره عالی رزم پیاده پیوست، آبشناسان در سال 1354 در در دوره آموزشی فرماندهی و ستاد نیز حضور یافت و همچنین در دوره آموزش هوابرد و چتربازی که در سال 1356 برگزار شد نیز شرکت کرد.

حسن آبشناسان در مسابقه های گروه تجسس و نجات ارتش های دنیا که در سطح بین‌المللی در انگلیس در سال 1356 برگزار شد نیز شرکت کرد و موفق شد مقام اول را برای کشور ایران به ارمغان آورد. او در دوره تکمیلی تکاوری کوهستان که در سال 1357 برگزار شد نیز شرکت کرد‌، این موارد از جمله دوره هایی بودند که حسن آبشناسان در آنان شرکت داشته است.

حضور در جنگ ایران و عراق

وقتی ارتش بعثی عراق، حمله خود را به ایران در سی شهریور ماه سال 1359 آغاز کرد، حسن آبشناسان در جبهه های جنگ حضور پیدا کرد و در اولین روزهای آغاز جنگ توانست خود را به قرارگاه مقدم جنوب برساند و در کنار همرزمانش به دفاع از کشورش بپردازد. او در نقاط متعدد استان خوزستان به مسلح کردن عشایر مناطق دشت عباس و چگری پرداخت و آموزش های نظامی لازم را به آنان آموخت. آبشناسان در کنار نیروهای مردمی دیگر به جنگ نامنظم در ناحیه دشت عباس مشغول بود.

او در روزهای حضورش در جنگ به همراه عشایری که تحت نظر خودش آموزش دیده بودند و با یک تیم ده نفره به ارتش بعث عراق حمله کردند و توانستند حدود ده نظامی عراقی را بکشند و تعدادی از تجهیزات نظامی آنان را نیز نابود کنند. این افراد حدود هفت نفر از عراقی ها را اسیر کردند که آنان جزو اولین اسرای عراقی در جنگ ایران و عراق به حساب می آیند.

شهید آبشناسان اولین کسی بود که برای مبارزه با دشمن در جبهه از موتور سیکلت تیزرو استفاده می نمود و همچنین این کار را به منظور مقاصد نظامی در میان افراد دیگر نیز رواج داد. آبشناسان در سال 1362، فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا در غرب کشور ایران شد. آبشناسان در ادامه کارهایش با همکاری افرادی چون شهید محمد بروجردی، شهید ناصر کاظمی و شهید کاوه به سازماندهی نیروهای مشترک ارتش و سپاه پرداختند و با تلاش بسیار از فعالیت های مختلف ضد انقلاب در کردستان پیشگیری کردند.

تلاش حسن آبشناسان در کنار دیگر همرزمانش سبب شد که محور سردشت به پیرانشهر در سال 1362 از افراد ضد انقلاب پاک گردد و این مسیر بازگشایی شود. سید روح‌الله خمینی به مناسبت این پیروزی، یک پیام به منظور تبریک و تشویق برای فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا و دیگر افراد این قرارگاه فرستاد. آبشناسان در سال 63 از این قرارگاه به دانشکده فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران منتقل گردید و روند آموزش نیروهای تکاور را آغاز نمود.

سوابق

  • شهید حسن آبشناسان، استاد آموزش جنگ های نامنظم و همچنین جنگ های چریکی بود.
  • او مسئولیت آموزش نیروهای سپاه که در کاخ سعدآباد استقرار داشتند را برعهده داشت.
  • آبشناسان وظیفه فرماندهی قرارگاه منطقه شمال غرب مزاجا را برعهده داشت.
  • او عضو ستاد جنگ های نامنظم در لشکر بیست و یک حمزه بود.
  • آبشناسان مسئولیت فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهداء بر عهده داشت و کار تلفیق نیروهای سپاه و ارتش را نیز انجام داد.
  • حسن آبشناسان فرمانده لشکر بیست و سه نیروهای ویژه هوابرد بود.
  • او قرارگاه کمیل را تشکیل داد.
  • او طراحی عملیات قادر و همچین پیاده سازی آن را نیز انجام داد.

شهادت حسن آبشناسان

سرانجام حسن آبشناسان در 8 مهر ماه سال 64 در منطقه ای که سرسول کلاشین شمال در عراق نام داشت در عملیاتی با نام قادر بر اثر ترکش توپ به شهادت رسید.

کتاب چریک پیر درباره این شهید نوشته شده است. مزار شهید حسن آبشناسان در قطعه 27 بهشت زهرا می باشد.