درخواست اصلاح

سعید روستایی

از دانشنامه ویکیدا

سعید روستایی متولد ۲۳ مرداد ۱۳۶۸ است و در یکی از محله‌های جنوب تهران به دنیا آمد. او لیسانس سینما را در دانشگاه سوره کسب کرد و ابتدا با ساخت فیلم کوتاه وارد سینما شد و توانست جوایز مختلفی را از آن خود کند.

سعید روستایی
سعید روستایی
اطلاعات شخصی
تاریخ تولد: ۲۳ مرداد ۱۳۶۸ ‏
محل تولد: ساوه، ایران
ملیت: ایرانی
تحصیلات: کارشناسی سینما از دانشگاه سوره
پیشه: کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس
شروع فعالیت: ۱۳۹۰

سعید روستایی سال ۱۳۹۰ فیلم کوتاه «شنبه» که اولین تجربه کارگردانی وی بود را ساخت. او توانست در جشنواره فیلم کوتاه سال ۹۰ تندیس بهترین فیلمنامه را از آن خود کند. پس از «شنبه»، روستایی فیلم کوتاه دیگری به نام «مراسم» را کارگردانی کرد و سال ۱۳۹۲ برنده بهترین فیلم داستانی در جشنواره فیلم کوتاه نهال شد. اما پس از ساخت چندین فیلم کوتاه، روستایی تصمیم به ساخت فیلمی بلند، آن هم با بازی بازیگران مطرح سینما، گرفت.

فعالیت کارگردانی و نویسندگی

سعید روستایی تاکنون چند فیلم جنجالی و پر سروصدا با محتوایی بسیار سنگین با محوریت مشکلات خانواده‌ها ساخته است که بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند.

لوکیشن‌های پایین شهر و زندگی روزمره خانواده‌های طبقه ضعیف و زندگی سطح پایین که در بین مردم لمس شده و موضوع اعتیاد، از شاخصه‌های جذب مخاطب است که به واقعیت نزدیک‌تر بوده و مخاطبان بیشتر ارتباط برقرار می‌کنند.

فیلم ابد و یک روز

نخستین کار بلند او فیلم «ابد و یک روز» است که بسیار مورد توجه و تحسین قرار گرفت.

وی برای ساخت فیلم ابد و یک روز که نخستین کار وی بود، مورد توجه رسانه‌ها و منتقدین قرار گرفت، همچنین با اولین فیلم خود توانست تمامی جوایز کارگردانی و فیلمنامه را از کلیه جشنواره‌های معتبر داخلی کسب کند که این تعداد جوایز برای یک کارگردان در تاریخ سینمای ایران بی‌سابقه است و یک رکورد محسوب می‌شود.

ابد و یک روز با کسب ۹ سیمرغ در بخش‌های سودای سیمرغ و نگاه نو، بشدت مورد تائید داوران قرار گرفت و مزد محبوبیت مردمی‌اش را هم با برنده شدن سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران دریافت کرد.

بزرگ‌ترین دغدغه اجتماعی روستایی

اعتیاد یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های سعید روستایی از نوجوانی بوده است. روستایی در حوالی میدان جمهوری بزرگ شده و از نوجوانی شاهد ماجراهای تلخ زیادی در شرق و غرب تهران بوده. قصه‌های تراژِیکی که همه با اعتیاد شروع شده و پایانی تلخ را به همراه داشته است. او یک‌بار هم اقدام به ساخت مستندی در رابطه با یکی هم از همین ماجراها کرده که موفق نمی‌شود؛ اما خیلی از جزییات و ایده‌هایی که در «ابد و یک روز» دیده می‌شود، نشئت گرفت از مصاحبات و تحقیقات همان دوران است. سرانجام اینکه تمام این مسائل و دغدغه‌های این کارگردان جوان در سال 94 تبدیل به یک فیلم سینمایی درخشان شد.

متری شیش و نیم

فیلم متری شیش و نیم که به عنوان دومین فیلم بلند سعید روستایی شناخته می‌شود.

روستایی در سال 97 فیلم متری شیش و نیم را ساخته که عنوان پرفروش ترین فیلم غیر کمدی ایران با فروشی معادل 27 میلیارد و ششصد میلیون تومان لقب میگیرد و همچنین دومین فیلم پرفروش تاریخ سینما ایران می شود.

همچنین در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از دیدگاه تماشاگران شد.

این فیلم دومین همکاری سعید روستایی با نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار و پیمان معادی است.

فیلمی که مشکلات و زندگی خانواده‌های پایین شهر و اعتیاد را به تصویر کشیده و مانند ابد و یک روز روستایی حسابی سرو صدا کرده و جذب مخاطب کرده است.

حواشی متری شیش و نیم

سعید روستایی مراسم اختتامیه جشنواره فجر را محلی مناسب برای بیان مکنونات قلبی خود دید. همان جا بود که عنوان کرد دیگر پشت دستش را داغ می‌گذارد که پلیس نه فقط از جلوی دوربین که از پشت دوربین فیلمش هم رد نشود.

همان زمان البته سردار ایوب سلیمانی جانشین فرمانده ناجا رفتار سعید روستایی را بچگانه خواند و وجهی تازه از این کشمکش‌ها را عیان کرد چراکه به گفته او روستایی نه تنها موارد اصلاحی را رعایت نکرده بلکه سکانس‌هایی افزون بر آنچه برای نیروی انتظامی نشان داده، برای مخاطبان به نمایش گذاشته است.

بعدتر هم مجتبی رشوند مدیرعامل «ناجی هنر» برخی سکانس‌های این فیلم را از اساس نادرست و دارای باگ سیستماتیک دانست، او معتقد بود اصلا بازداشتگاهی که در «متری شیش و نیم» به تصویر کشیده شده، وجود خارجی ندارد برای مثال نمی‌شود یک بچه با چند قاچاقی در کنار هم در یک بازداشتگاه باشند.

نویسندگی فیلم‌نامه

روستایی در سال 1395 فیلم نامه «سد معبر» را نوشته که محسن قرائی آن را میسازد و به فروش 10 میلیارد تومان در گیشه دست پیدا میکند ، این اولین کار نویسندگی روستایی بوده است.

جنجال با دستیار نشدن

او در جریان یک کارگاه آموزشی فیلم رو به شهرام مکری گفت: (زمانی شما گفته بودید که دستیاری نکرده‌اید و این برای من الگو شد و به همین دلیل من دستیار نشدم، چون دستیار تفکر ندارد و ته هنر دستیار بستن خیابان است.)

همین جمله باعث شد خیلی از کارگردان‌ها و دستیاران به او حمله کنند که مشهورترین آن مازیار میری در یادداشی وی را فردی تازه وارد خواند که به دنبال دیده شدن است؛ البته روستایی سپس از گفته خود پشیمان شد و عذرخواهی کرد.

محکومیت در دادگاه

شعبه 26 دادگاه انقلاب تهران در مرداد 1402 سعید روستایی کارگردان فیلم «برادران لیلا» را به 6 ماه حبس تعزیری محکوم کرد؛ که یک بیستم آن قابل اجرا و مابقی به مدت 5 سال تعلیق شده است. مستند این حکم، ساخت و پخش فیلم «برادران لیلا» در جشنواره کن بوده است.

فیلم «برادران لیلا»

«برادران لیلا» فیلمی است که از زمان انتشار آن تا به الان واکنش‌های متعدد و البته از طرفی تند از سوی وزارت ارشاد جمهوری اسلامی در پی داشته است.

برادران لیلا (۲۰۲۲) در جشنواره فیلم کن، با حضور بازیگران و کارگردانِ این فیلم، به نمایش درآمد و برنده جایزه فدراسیون بین‌المللی منتقدان فیلم شد. این فیلم درباره دختری به نام لیلا است که سعی دارد کسب و کاری برای چهار برادرش راه بیندازد تا وضعیت اقتصادی خانواده‌اش بهبود پیدا کند، اما در این میان او در چاله پدری مردسالار و البته جاه‌طلب افتاده است که می‌خواهد به هر طریقی شده، بزرگ فامیل شود حتی با پرداخت تمام پس‌اندازهایش.

بازخورد‌ها در خصوص این فیلم بسیار متنوع و جالب توجه بود به طوری‌که عده‌ای آن را سیاسی‌ترین فیلم تاریخ چهل ساله انقلاب اسلامی می‌دانند. فیلمی که به گفته برخی نمودی واقعی از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی حال حاضر ایران است.

فروش «برادران لیلا» تا به الان در سراسر جهان توانست به بیش از ۷۵۸ هزار دلار برسد. کمپانی «وایلد بانچ» حق پخش «برادران لیلا» را بر عهده گرفته و از دوم شهریور آن را بر روی پرده‌های سینمای فرانسه به نمایش گذاشت.

سعید روستایی فیلمنامه‌نویس و کارگردان این فیلم در مصاحبه‌ای که با مجله سینمایی «c'est quoi le cinéma» داشت در خصوص ب«رادران لیلا» گفت: (داستان شخصیت‌های من فوق‌العاده تراژیک است. این فیلم بازتاب زندگی مردم ایران است که با تورم درگیر هستند. فاجعه این است که طبقه متوسط در حال از بین رفتن است، فقرا فقیرتر می‌شوند و درصد بسیار کمی از جمعیت بسیار ثروتمند می‌شوند.)

آثار هنری

آثار کارگردان

آثار فیلم‌نامه‌نویسی و نویسندگی

کارگردانی فیلم کوتاه

  • مراسم
  • از طرف آن‌ها
  • سرباز

جوایز و افتخارات

  • برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران برای فیلم «متری شیش و نیم»
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای فیلم «ابد و یک روز»
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه برای فیلم «ابد و یک روز»
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی نگاه نو برای فیلم «ابد و یک روز»
  • برنده تندیس حافظ بهترین فیلمنامه برای فیلم «ابد و یک روز»
  • سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی و فیلمنامه از خانه سینما برای فیلم «ابد و یک روز»
  • دهمین جشن منتقدان و نویسندگان و برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی و فیلم‌نامه‌نویسی برای فیلم «ابد و یک روز»
  • برنده جایزه انار طلایی بهترین فیلم برای «ابد و یک روز»