درخواست اصلاح

شب‌های برره

از دانشنامه ویکیدا

شب‌های برره یک مجموعه تلویزیونی طنز سیاسی ایرانی است که به نویسندگی پیمان قاسم‌خانی، تهیه‌کنندگی مجید آقاگلیان و حمید آقاگلیان و کارگردانی مهران مدیری ساخته شد. این سریال از تاریخ ۲ مهر ۱۳۸۴ تا ۱۸ بهمن ۱۳۸۴ از شبکه سه پخش می‌شد و داستان آن در زمان رضاشاه رخ می‌دهد و به ماجراهای کیانوش استقرارزاده در روستای خیالی برره می‌پردازد.

شب‌های برره
شب‌های برره
اطلاعات
ژانر: طنز اجتماعی
کارگردان(ها): مهران مدیری
نویسنده(ها): نویسندگان: پیمان قاسم‌خانی خشایار الوند امیرمهدی ژوله سروش صحت حمید برزگر علیرضا ناظر فصیحی بهمن معتمدیان آزیتا ایرایی
تهیه‌کننده(ها): حمید آقاگلیان مجید آقاگلیان
تولیدکننده‌(ها): سازمان صدا و سیما
بازیگران: مهران مدیری سیامک انصاری سعید پیردوست شقایق دهقان محمد شیری فلامک جنیدی محمدرضا هدایتی ساعد هدایتی رضا شفیعی‌جم هادی کاظمی سپند امیرسلیمانی بهنوش بختیاری فاطمه هاشمی اصغر حیدری مختار سائقی علی کاظمی شایان احدی‌فر حسن شکوهی احمد ایراندوست شهرزاد کمال‌زاده
آهنگساز: بهرام دهقانیار
کشور(های) سازنده: ایران
زبان اصلی: فارسی
تعداد قسمت‌ها: 92
تاریخ انتشار اولیه: ۲ مهر ۱۳۸۴ – ۱۸ بهمن ۱۳۸۴

از بازیگران اصلی این سریال می‌توان به سیامک انصاری و مهران مدیری اشاره کرد. شب‌های برره به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین سریال‌های کمدی تاریخ ایران در میان مردم شناخته می‌شود. این مجموعه به دلیل محتوای انتقادی و طنز سیاسی‌اش مورد توجه ویژه‌ای قرار گرفت.

پخش این سریال در ایام محرم متوقف شد و با وجود اعلام پخش مجدد در ۲۷ بهمن ۱۳۸۴، پخش آن ناگهان به پایان رسید. این سریال یک بار از شبکه آی‌فیلم نیز بازپخش شده‌است.

چکیده داستان شب‌های برره

کیانوش استقرارزاده سردبیر یک روزنامه در دهه ۱۳۱۰ خورشیدی است. او پس از نوشتن مقاله‌ای انتقادی علیه حکومت پهلوی به تبعید در نقاط دوردست ایران محکوم می‌شود. در مسیر تبعید، توسط یک مار سمی گزیده می‌شود و شیرفرهاد، پسر خان پایین‌برره، او را به برره می‌آورد. رویدادهای سریال در فضای خیالی روستای برره رخ می‌دهد که مملو از طنزهای انتقادی و اشاره به مسائل روز و مفاهیم اجتماعی است.

همچنین در قسمت‌های پایانی این مجموعه، اشاره‌هایی به شخصیت‌ها و موقعیت‌های مجموعه‌های پیشین مهران مدیری مانند ساعت خوش و نقطه‌چین دیده می‌شود.

بازیگران و شخصیت‌ها

خرزوخان در سریال شب‌های برره

خرزوخان نام یکی از یاغی‌های برره بود که ۱۰۰ سال قبل به دست پدربزرگ سردارخان کشته شده بود. این شخصیت خیالی در مجموعهٔ شب‌های برره هنگامی ظاهر می‌شد که نظام دوبرره از گَرد نخود استفاده کرده و دچار توهم می‌شد. پس از پخش این سریال، "خرزوخان" به اصطلاحی در زبان عامیانه تبدیل شد و به معنای شخص نادیدنی یا خیالی به‌کار رفت.

جلوگیری از پخش شب‌های برره

حسن شکوهی، بازیگر و مدیر تولید این مجموعه، در مصاحبه‌ای اشاره کرد که برخی تغییرات بر روی فیلمنامه باعث شد که صدا و سیما به درخواست مراجع قم از ادامه تولید پس از ایام محرم جلوگیری کند. با وجود آنکه قرارداد برای ساخت ۱۳۵ قسمت بسته شده بود، تنها ۹۲ قسمت تولید شد و ادامهٔ تولید به دستور مدیران شبکه متوقف شد. شکوهی افزود که با وجود آماده‌سازی لوکیشن برای سه ماه جهت ساخت قسمت‌های بعدی، این اتفاق هرگز رخ نداد.

لوکیشن شب‌های برره

لوکیشن این سریال در یک باغ به مساحت ۲۱٬۶۰۰ مترمربع در منطقه سعادت‌آباد و بلوار کوهستان قرار داشت. این مکان متعلق به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی بود و اکنون به مرکز خرید تبدیل شده است.