درخواست اصلاح

غواصی

از دانشنامه ویکیدا

غواصی یک نوع ورزش آبی یا فن است که طی آن فرد در آب غوطه‌ور شده و در زیر آب شنا می‌کند. غواصی به عنوان یک حرفه، شغل و ورزش در سطح جهان مطرح است و در میان رشته‌های ورزشی نیز قراردارد و از دسته ورزش‌های آبی به حساب می‌آید. فردی که عمل غواصی را انجام می‌دهد، غواص نام دارد.

تصویر یک غواص با تجهیزات مخصوص غواصی
تصویر یک غواص با تجهیزات مخصوص غواصی

غواصی انواع مختلفی دارد که کاربردهای متعددی دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. غواصی صنعتی
  2. غواصی حرفه‌ای
  3. غواصی نظامی
  4. غواصی ایمنی
  5. غواصی عمومی
  6. غواصی ورزشی

ورزش غواصی نیاز به آمادگی‌های جسمانی ویژه و تجهیزات خاصی دارد.

انواع غواصی

انواع غواصی بر اساس کاربرد شامل غواصی صنعتی، نظامی، ایمنی، عمومی، ورزشی و... می‌شود. در دسته‌بندی دیگری، غواصی بر اساس نوع انجام عمل غواصی و وسایل و تجهیزات استفاده شده، به انواع زیر تقسیم می‌شود:

غواصی آزاد

این نوع از غواصی بیش از 4000 سال قدمت دارد. در این نوع غواصی فرد غواص نفس را در شش‌ها حبس کرده و درون آب فرو می‌رود. این عمل در گذشته برای سید ماهی‌های خاص، یافتن اشیا زیر آب، جمع‌آوری مروارید یا سنگ‌های قیمتی از کف رودخانه‌ها و دریاچه‌ها و... انجام می‌شده. غواص برای انجام غواصی آزاد به شش‌های سالم و قوی نیاز دارد از این رو تمرین‌های مخصوص تقویت ریه و نفس‌گیری برای انجام این رشته ضروری است.

غواصی اسکوبا

در این شیوه از غواصی، غواص تجهیزات و وسایل مخصوصی را با خود همراه دارد. از این جمله می‌توان به کپسول حاوی هوای فشرده برای کمک به تنفس در غواصی‌های عمیق و طولانی اشاره کرد. غواصی اسکوبا خود به دوشاخه غواصی مدل باز و غواصی مدار بسته تقسیم می‌شود.

غواصی با تغذیه از سطح

این نوع از غواصی به این دلیل تغذیه از سطح نامیده شده که فرد غواص کلاه و ماسک مخصوصی به همراه دارد که کاملا صورت را پوشانده و هوای تنفسی از طریق یک لوله مخصوص که بندناف نامیده می‌شود در محوطه این کلاه و ماسک و بدن غواص درجریان است. این نوع از غواصی ویژه انجام فعالیت‌های صنعتی در عمق آب است.

در این نوع از غواصی، غواص توسط یک کشتی پشتیبان همراهی می‌شود.

غواصی اشباع

این نوع غواصی برای انجام کارهای صنعتی فشرده و سنگین در اعماق آب انجام می‌شود به این ترتیب که غواص تحت تدابیر دقیق تنفسی برای مدت طولانی مثل چند روز یا چند هفته در عمق آب به انجام فعالیت مشغول است. در این مدت فرد غواص فشار آب را تحمل می‌کند به همین دلیل پس از انجام ماموریت و بازگشت به سطح آب، به دلیل تفاوت فشار، می‌بایست مدتی تحت مراقبت‌های پزشکی و در اتاق مخصوص فشار استراحت کند.

تجهیزات

ازجمله تجهیزات لازم برای غواصی می‌توان به این موارد اشاره کرد: