مسمومیت
مسمومیت (به انگلیسی: intoxication) به مجموعهایی از اختلالات در سیستم بدن گفته میشود که در آن سیستم بدن موادی مضر را جذب میکند که اصطلاحا به آن مواد «سم»نیز میگویند.
انواع مسمومیت شامل مسمومیت غذایی، گاز مونوکسید کربن (co)، مسمومیتهای دارویی و سموم دفع آفات میباشد.
علائم
از مهم ترین علامت های مسمومیت غذایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درد شکم
- بی اشتهایی
- تب ضعیف
- بی حالی و ضعف
عوامل خطر
عامل بیشتر مسمومیتهای غذایی یکی از سه مورد زیر است:
باکتریها
باکتری ها شایع ترین علت مسمومیت غذایی هستند. وقتی به باکتریهای خطرناک فکر می کنید، اسامی مانند ای کلای (E.coli)، لیستریا (Listeria) و سالمونلا (Salmonellacome) را به خاطر داشته باشید. سالمونلا بزرگترین عامل موارد مسمومیت غذایی جدی در ایالات متحده است. با توجه به منبع CDC، تخمین زده می شود سالانه 1000،000 مورد مسمومیت غذایی، از جمله نزدیک به 20،000 بستری در بیمارستان، می تواند به علت عفونت سالمونلا باشد. کمپایلوباکتر (Campylobacter) و بوتولیسم (C. botulinum) دو باکتری کشنده کمتر شناخته شده هستند که می توانند در غذاهای ما کمین کنند.
انگلها
مسمومیت غذایی ناشی از انگلها به اندازه مسمومیت غذایی ناشی از باکتری ها معمول نیست، اما انگل های پخش شده از طریق غذا بسیار خطرناک هستند. توکسوپلاسموز انگلی است که در موارد مسمومیت غذایی بیشتر دیده میشود. معمولاً در جعبه بستر گربه یافت میشود. انگلها میتوانند سالها در دستگاه گوارش پنهان شوند. با این حال، افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف و زنان باردار در صورت وجود انگلها در روده هایشان، عوارض جدی خواهند داشت.
ویروسها
مسمومیت غذایی میتواند در اثر ویروس نیز ایجاد شود. نورو ویروس که به عنوان ویروس Norwalk نیز شناخته میشود، سالانه بیش از 19 میلیون مورد از مسمومیت غذایی را ایجاد میکند. در موارد نادر، می تواند کشنده باشد. ساپوویروس، روتاویروس و آستروویروس علائم مشابهی را باعث میشوند، اما میزان آن ها کمتر است. ویروس هپاتیت A عامل یک بیماری جدی است که میتواند از طریق غذا منتقل شود.