درخواست اصلاح

میرحسین موسوی

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۲۵ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''میرحسین موسوی خامنه''' (متولد ۱۱ اسفند ۱۳۲۰، خامنه) معمار، نقاش و سیاستمدار چپگرای ایرانی است که از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ به‌عنوان آخرین نخست‌وزیر ایران فعالیت می‌کرد. پرونده:میرحسین موسوی.jpg|جایگزین=میرحسین موسوی|بندانگشتی|میرحسین موسو...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

میرحسین موسوی خامنه (متولد ۱۱ اسفند ۱۳۲۰، خامنه) معمار، نقاش و سیاستمدار چپگرای ایرانی است که از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ به‌عنوان آخرین نخست‌وزیر ایران فعالیت می‌کرد.

میرحسین موسوی
میرحسین موسوی در سال 1388
عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام
آغاز به کار: ۱۲ مهر ۱۳۶۸
پایان کار: ۲۴ اسفند ۱۳۹۰
دومین مشاور عالی رئیس‌جمهور
آغاز به کار: ۲۰ مهر ۱۳۷۶
پس از: سید مصطفی میرسلیم
پیش از: سید مجتبی ثمره هاشمی
پایان کار: ۲۴ اسفند ۱۳۹۰
نخستین مشاور سیاسی رئیس‌جمهور
آغاز به کار: ۱۲ شهریور ۱۳۶8
پیش از: سعید حجاریان
پایان کار: مرداد ۱۳۷۶

موسوی در سال 1348 در رشته معماری و شهرسازی در دانشگاه ملی ایران فارغ‌التحصیل شد. او سپس به عضویت در هیئت علمی همان دانشگاه درآمد. او همچنین به فعالیت در زمینه نقاشی می‌پرداخت و بیش از ۱۸۰ اثر نقاشی خلق کرد. در پیش از انقلاب، از مبارزان علیه حکومت سلطنتی بود. موسوی یکی از مؤسسان جنبش مسلمانان مبارز با گرایش سوسیالیسم اسلامی بود. او در سال ۱۳۵۲ در اثر حمله عوامل ساواک دستگیر شد.

نخستین فعالیت دولتی رسمی او در پس از انقلاب اسلامی، تصدی وزارت امور خارجه در سال ۱۳۶۰ بود. او پس از شهادت نخست‌وزیر وقت، محمدجواد باهنر، به سمت نخست‌وزیری رسید. از آن‌جا که تمام سال‌های نخست‌وزیری او در زمان رهبری امام خمینی بود و خصوصاً در سال ۱۳۶۴ تمدید کابینه او برای چهارسال مجدد با حکم امام خمینی به‌عنوان ولایت فقیه وقت صورت گرفت، از او با عنوان «نخست‌وزیر امام» نام برده می‌شود. موسوی پس از درگذشت خمینی، با تغییر قانون اساسی و حذف پست نخست‌وزیری، بیست سال از فعالیت‌های اجرایی دولتی کناره گرفت.

موسوی از سال ۱۳۶۸، به تدریس در دانشگاه تربیت مدرس پرداخت و هم‌زمان به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شد. از دیگر پست‌های او در گذشته، تأسیس فرهنگستان هنر در سال ۱۳۷۷ و تا دی‌ماه ۱۳۸۸ ریاست آن را بر عهده داشت. او مدتی عضو ستاد انقلاب فرهنگی بوده‌است. وی به زبان‌های فارسی، انگلیسی و عربی و ترکی آذربایجانی نیز تسلط دارد.

اصلاح‌طلبان در سال‌های ۱۳۷۶ و ۱۳۸۴ از موسوی دعوت کردند که برای انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کند ولی او قصد نداشت به مشاغل دولتی برگردد و نپذیرفت؛ اما در سال ۱۳۸۸ وارد انتخابات شد و پس از اعلام نتایج، همراه با دیگر معترضان، مدعی تقلب گسترده در انتخابات شد. او به رهبران جنبش اعتراضی ایران موسوم به جنبش سبز تبدیل شد و «راه سبز امید» را به عنوان بدنه تشکیلاتی آن تأسیس کرد. گسترش جنبش سبب شد که حاکمیت جمهوری اسلامی از اسفند ۱۳۸۹ او و همسرش زهرا رهنورد و نیز مهدی کروبی را در حبس خانگی قرار دهد.

فعالیت‌های علمی و هنری

سوابق شغلی