لهستان
لِهِستان یا لَهِستان (به لهستانی: Polska؛ به فرانسوی: Pologne) با نام رسمی جمهوری لهستان (به لهستانی: Rzeczpospolita Polska) کشوری است در مرکز اروپا، از غرب با آلمان، از جنوب غربی با جمهوری چک، از جنوب با اسلوواکی، از جنوب شرقی با اوکراین، از شرق با بلاروس، از شمال شرقی با لیتوانی و روسیه (منطقه برونبومی کالینینگراد) و از شمال با دریای بالتیک همسایه است.
مساحت این کشور عددی بالغ بر ۳۱۲٬۶ هزار کیلومتر مربع است که آن را ۶۹مین کشور پهناور جهان و نهمین کشور پهناور اروپا کردهاست. همچنین با جمعیت ۳۷٫۸ میلیون نفری این کشور سی و چهارمین کشور پرجمعیت جهان، هشتمین در قاره اروپا و ششمین در اتحادیه اروپایی میباشد. لهستان با حاکمیتی متمرکز دارای ۱۶ استان است و پایتخت آن ورشو نام دارد.
مهمترین شهرها
این کشور با توجه به جمعیت 37.95 میلیون نفری که دارد جزء ششمین کشور پرجمعیت اتحادیه اروپا قرار دارد و در قاره اروپا هشتمین. همچنین این کشور دارای شهرهای متعددی است که در ادامه به آن اشاره کردیم.
- شهر ورشو
- شهر گدانسک
- شهر شچچین
- شهر پوزنان
- شهر کراکوف
- شهر الشتین
- شهر کاتوویتس
- شهر کیلتس
- شهر ژشوف
- شهر اوپوله
- شهر بیاویستوک
تاریخچه
بر اساس اسناد و مدارکی که وجود دارد کشور لهستان توسط مشکوی در اواخر قرن دهم میلادی تاسیس شد و مردمان لهستان از آن دوره دین مسیحیت را انتخاب کردند. همچنین باید بدانید که در دوره مشکوی پایتخت این کشور شهر گنییزنو بود که اولین پایتخت این کشور هم محسوب می شود. این کشور در قرن 14 و 15 درگیر جنگ های متعدد و زیادی بود که از مهمترین آن ها می توان به تاتبرگ اشاره داشت. سلسله مهم ساتا که در سال 1610 تشکیل گردید، موجب شد که این کشور با استفاده از این سلسله جلوی حملات سوئد، ترکیه و روسیه را بگیرد؛ اما بخش زیادی از خاک کشورش را از دست داد.
همچنین این کشور در سال 1660 تا 1667 بخش های شرقی خود را که آن زمان اکراین بود را از دست داد و به روسیه واگذار کرد. از سال های سیاه و تاریک این کشور می توان به سال 1772 تا 1795 اشاره داشت که عوامل متعددی باعث شد تا مردمان لهستانی از کشور خودشان فرار کنند و به کشورهای دیگر پناه ببرند. لهستان که قربانی همسایگانش بود در 24 اکتبر سال 1795 از نقشه جغرافیا محو شد.
موقعیت جغرافیایی
با توجه به نقشه کشور لهستان از شرق با اوکراین و روسیه، از غرب با آلمان، از جنوب با جمهوری چک و اسلواکی و از شمال با دریای بالتیک همسایگی دارد. همچنین این کشور به عنوان پنجمین کشور با وسعیت شناخته شده است.
همانطور که اشاره داشتیم این کشور از شمال به دریا بالتیک راه دارد که این امر نشان می دهد این کشور به خلیج پومرانیا تا خلیج گدانسک راه دارد. از این رو کشور لهستان دارای بندرگاه های مهم و ارتباطی زیادی است که امکان ساخت کشتی را فراهم می کند.
منابع طبیعی که این کشور دارد به شرح زیر است:
- زغال سنگ
- مس
- سولفور
- گاز طبیعی
- نقره
- سرب
- نمک
- سیب زمینی
- محصولات باغی
- چغندر قند
- دانههای روغنی