همایون ارشادی
همایون ارشادی (زاده ۱۳۲۶ در اصفهان) بازیگر ایرانی است. وی تا مقطع دبیرستان در آبادان درس خواند.
سپس در سال 1344 بعد از گذاراندن مقطع دیپلم در آبادان، برای ادامه تحصیل در رشته معماری عازم ایتالیا می شود و پس از یازده سال به ایران باز میگردد. پس از بازگشت به ایران در یک شرکت ساختمانی در اهواز مشغول به کار می شود و یک سال بعد از انقلاب به کانادا می رود و تا سال 1370 آنجا می ماند.
او سالیان قبل ازدواج کرده و دو فرزند دختر و پسر دارد.
شروع فعالیت هنری
ارشادی در سال ۱۳۷۵ توسط تهمینه میلانی به عباس کیارستمی معرفی و موفق شد در فیلم طعم گیلاس انتخاب شود و به عنوان نقش اول فیلم بازی کند. طعم گیلاس جایزه نخل طلا جشنواره فیلم کن را در سال ۱۹۹۷ بدست آورد و بازی وی نیز مورد توجه قرار گرفت.
ارشادی در سال ۱۳۷۶ در فیلم درخت گلابی جلوی دوربین داریوش مهرجویی رفت و بار دیگر بازی او مورد توجه قرار گرفت. او در فیلم ملکه در سال ۱۳۹۰ به کارگردانی محمدعلی باشه آهنگر در نقش متفاوتی بدون دیالوگ ظاهر شد.
ارشادی در سال ۲۰۰۷ در بادبادک باز ساخته مارک فورستر ایفای نقش کرد. بادبادک باز اولین تجربه بینالمللی و هالیوودی ارشادی بود که تجربه موفقی برای وی به حساب آمد و نقش آفرینی او نیز مورد توجه منتقدان و عموم قرار گرفت. از نظر منتقدان و کارگردان فیلم بادبادک باز نقشآفرینی همایون ارشادی حیرتانگیز بود.
همایون ارشادی در سال ۲۰۰۹ با نقش آسپاسیوس در فیلم آگورا به کارگردانی آلخاندرو آمنابار حضور یافت و بیش از پیش به اعتبار خود افزود. وی در فیلم سی دقیقه پس از نیمه شب ۲۰۱۲ ساخته کاترین بیگلو حضور کوتاهی داشت.
ارشادی در سال ۲۰۱۴ به پروژه تحت تعقیبترین مرد به کارگردانی آنتون کوربن پیوست و در کنار فیلیپ سیمور هافمن، ریچل مکآدامز و ویلم دفو در کارکتر دکتر عبدالله به ایفای نقش پرداخت. ارشادی همچنین در سال ۲۰۱۶ در فیلمی عاشقانه به نام علی و نینو ساخت کشور انگلیس نقش آفرینی کردهاست.
جایزه از بنیاد بلونلیج
بنیاد بلونلیج که یک نهاد معتبر ایتالیایی است و در زمینه اجتماعی و فرهنگی به صورت بینالمللی فعالیت میکند، در چهارچوب پروژه مارکوپولو جوایز امسال خود را در بخش کارگردانی به آناهید آباد کارگردان فیلم «یهوا» و در بخش بازیگری به همایون ارشادی بازیگر ایرانی اهدا کرد.
در متن جایزه همایون ارشادی ذکر شده است:
«به جناب آقای همایون ارشادی بازیگر هنرمند و خلاق و ماندگار ایرانی که با جان بخشیدن به پرسوناژهایی در نقشهای مختلف همذاتپنداری تماشگران را برانگیخته است.»
کلاسهای بازیگری
وی به هیچ کلاس بازیگری نرفته و همه را به صورت تجربی آموخته ولی در ادامه راه میفهمد که دید کارگردان های سینما با هم تفاوت داشته به گونه ای که یک دسته از آنها می خواهند که بازیگر ، برای اجرای نقش خودش باشد ولی دسته ای دیگر علاقه مند هستند که بازیگر تکنیک های بازی را بلد باشد و او در حال حاضر هر دو مورد را فراگرفته است .
بازیگری
همایون ارشادی با محمد نیک بین همسر تهمینه میلانی کارگردان ، رابطه دوستی داشته و ارتباط آنها حتی در زمانی که وی خارج از ایران بوده ادامه میابد ، تا این که محمد نیک بین به او پیشنهاد میکند که در فیلمی از همسرش به اسم کاکادو در سال 78 بازی کند.
آن زمان همایون ارشادی 52 ساله بوده ، با تعجب به این پیشنهاد نگاه کرده و پس از اینکه توسط نیک بین راضی به پذیرش بازی می شود باب بازیگری در سینما برای او گشوده می شود.
شغل
در حال حاضر فقط به بازیگری مشغول است ولی در گذشته به همراه خواهر خود گالری مبل داشته و مبل های قدیمی را میخریدند پس از بازسازی آنها را میفروختند.
فعالیتهای هنری
فیلمهای سینمایی
- کاکادو (۱۳۷۸)
- عشق گمشده (۱۳۷۸)
- طعم گیلاس (۱۳۷۸)
- درخت گلابی (۱۳۷۸)
- بوی گل سرخ (۱۳۷۸)
- مزاحم (۱۳۸۰)
- واکنش پنجم (۱۳۸۱)
- جایی دیگر (۱۳۸۳)
- سیمای زنی در دوردست (۱۳۸۳)
- تفکرات آقای نویسنده (۱۳۸۳)
- پرونده هاوانا (۱۳۸۴)
- سفر به هیدالو (۱۳۸۵)
- رویای خیس (۱۳۸۵)
- از دوردست (۱۳۸۶)
- آل (۱۳۸۸)
- آینههای روبرو (۱۳۸۸)
- یکی از ما دو نفر (۱۳۸۹)
- زمان معکوس (۱۳۸۹)
- ما همه گناهکاریم (۱۳۸۹)
- یک عاشقانه ساده (۱۳۹۰)
- یک سطر واقعیت (۱۳۹۰)
- بی خداحافظی (۱۳۹۰)
- چک (۱۳۹۰)
- نارنجی پوش (۱۳۹۰)
- گناهکاران (۱۳۹۰)
- ملکه (۱۳۹۰)
- یک، دو، سه … پنج (۱۳۹۱)
- چه خوبه که برگشتی (۱۳۹۱)
- روزگاری عشق و خیانت (۱۳۹۲)
- اشباح (۱۳۹۲)
- به تهران خوش آمدید (۱۳۹۲)
- پنج ستاره (۱۳۹۲)
- ماهی سیاه کوچولو (۱۳۹۳)
- چهارشنبه خون به پا می شود (۱۳۹۴)
- ماحی (۱۳۹۴)
فیلمهای خارجی
- بادبادک باز (۲۰۰۷)
- آگورا (۲۰۰۹)
- سی دقیقه پس از نیمه شب (۲۰۱۲)
- تحت تعقیب ترین مرد (۲۰۱۴)
- آرمان شهر (۲۰۱۵)
- علی و نینو (۲۰۱۶)
سریالها
- بگذار آفتاب برآید (۱۳۷۸-۱۳۷۷)
- من نه منم (۱۳۸۵)
- تا ثریا (۱۳۹۰)
- راه شیری (۱۳۹۳)
- آسپرین (۱۳۹۵)