درخواست اصلاح

امارات متحده عربی

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۶ توسط AMIR (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - ' ' به ' ')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

امارات متحدهٔ عربی (به عربی: الإمارات العربيّة المتّحدة) که معمولاً امارات گفته می‌شود، کشوری در غرب آسیا و منطقه خاورمیانه است. این کشور در شرق شبه‌جزیره عربستان قرار گرفته و با کشورهای عربستان و عمان مرز مشترک دارد. همچنین از طریق خلیج فارس با کشورهای ایران و قطر مرز دریایی دارد.

پرچم کشور امارات متحده عربی
پرچم کشور امارات متحده عربی
اطلاعات کشور
نام کامل: امارات متحده عربی
شعار: خدا، وطن، رئیس
پایتخت: ابوظبی
زبان(های) رسمی: عربی
دین(ها): اسلام (76%) مسیحیت (9%) هندو (6%) سایر (8%)
نام(های) اهلیت: اماراتی
حکومت: پادشاهی مشروطه فدرال اسلامی
مساحت: 83,600 کیلومتر مربع (صد و چهاردهمین کشور)
جمعیت: 9,282,410 (2020) (نود و دومین کشور)
تولید ناخالص داخلی (GPD) (اسمی): 536.829 میلیارد دلار (2024) سرانه: 52,407 دلار به ازای هر نفر (بیستمین کشور)
شاخص جینی: 26.0 (2018)
شاخص توسعه انسانی: 0.937 (2022) (هفدهمین کشور)
واحد پول: درهم امارات
منطقه زمانی: یوتی‌سی 4.00+
پیش‌شماره تلفنی: 971+
کد ایزو ۳۱۶۶: AE
دامنه سطح‌بالا: .ae امارات.

امارات متحده عربی یک پادشاهی انتخابی است که از اتحاد هفت امارت شامل ابوظبی (پایتخت)، عجمان، دبی، فجیره، رأس‌الخیمه، شارجه، ام‌القیوین تشکیل شده است. هر امارت توسط یک امیر اداره می‌شود که این امیران مجلس عالی اتحاد را تشکیل می‌دهند. امیر ابوظبی همیشه رئیس امارات متحدهٔ عربی است، درحالی‌که امیر دوبی همواره مقام نخست‌وزیری این کشور را برعهده دارد.

در سال 2023، امارات متحده عربی دارای جمعیتی بالغ بر 9.97 میلیون نفر است. شهروندان اماراتی 11.6 درصد از جمعیت را تشکیل می‌دهند و بقیه ساکنان، غیر اماراتی و اکثراً مهاجرانی از جنوب آسیا هستند.

در کشور امارات، اسلام دین رسمی و عربی زبان رسمی است. ابوظبی پایتخت این کشور است، در حالی که دبی، پرجمعیت‌ترین شهر، یک مرکز بین المللی است.

ذخایر نفت و گاز طبیعی امارات متحده عربی به ترتیب ششمین و هفتمین ذخایر بزرگ جهان است. زاید بن سلطان آل نهیان، حاکم ابوظبی و اولین رئیس کشور، با سرمایه‌گذاری درآمدهای نفتی در امور بهداشتی، آموزشی و زیرساخت‌ها، بر توسعهٔ امارات تأثیر داشت. امارات متحدهٔ عربی دارای بیشترین تنوع اقتصادی در میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس است. در سدهٔ بیست و یکم، وابستگی این کشور به نفت و گاز کاهش یافته‌است و از نظر اقتصادی بر گردشگری و تجارت متمرکز شده‌است.

جغرافیا

امارات متحده عربی در خاورمیانه واقع شده است و با عمان و عربستان سعودی هم مرز است. این کشور در یک موقعیت استراتژیک در جنوب تنگه هرمز قرار دارد که یک نقطه حیاتی برای ترانزیت نفت خام جهان است.

امارات متحده عربی بین 22 درجه و 30 دقیقه و 26 درجه و 10 دقیقه عرض شمالی و بین 51 درجه و 56 درجه و 25 دقیقه طول شرقی قرار دارد. این کشور 530 کیلومتر مرز مشترک با عربستان سعودی در غرب، جنوب و جنوب شرقی، 450 کیلومتر مرز با عمان در جنوب شرقی و شمال شرقی دارد.

بزرگترین امارت، ابوظبی، با مساحت 67340 کیلومتر مربع، 87 درصد از مساحت کل امارات متحده عربی را به خود اختصاص داده است و کوچکترین امارت، عجمان، تنها 259 کیلومتر مربع را در بر می‌گیرد.

ساحل امارات متحده عربی نزدیک به 650 کیلومتر در امتداد ساحل جنوبی خلیج فارس ادامه می‌یابد که برای مسافتی کوتاه توسط یک بخش منزوی از کشور عمان قطع می‌شود. شش امارت در امتداد خلیج فارس و هفتمین امارت، فجیره در ساحل دریای عمان قرار گرفته است.

اقتصاد

امارات متحده عربی با پیگیری طرح‌های جدید اقتصادی از یک اجتماع قبایل بادیه نشین به یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان در طول 50 سال گذشته تبدیل شده است که یکی از بالاترین سرانه تولید ناخالص داخلی (PPP) را در جهان دارد. رشد اقتصادی سریع این کشور در میانه راه، دارای مشکلات زودگذر هم بوده که با مشارکت بخش بین‌المللی برطرف شده است. این کشور در سال‌هایی که غرب دچار مشکلات شدید مالی بود، توانست به میزبان جدید سرمایه و شرکت‌های غربی تبدیل شود. به نحوی که هم‌اکنون بسیاری از شرکت‌های معتبر جهان، در این کشور بخش مولد اقتصادی دارند.