درخواست اصلاح

دریای عمان

از دانشنامه ویکیدا

دریای عمان، خلیج عمان، (نام‌های دیگر: دریای مَکران یا خلیج مکران)، پهنه‌ آبی خلیج مانندی است که در جنوب ایران قرار دارد. این دریا، اقیانوس هند و دریای عرب را به تنگه هرمز و خلیج فارس متصل می‌کند. دریای عمان از شمال به ایران و پاکستان، از جنوب به عمان و از غرب به امارات متحده عربی محدود می‌شود و تنها از شرق به دریاهای آزاد دسترسی دارد. این دریا ۵۴۵ کیلومتر طول و ۱۸۱ هزار کیلومترمربع وسعت دارد.

دریای عمان
دریای عمان

طول خط ساحلی کشور ایران در امتداد دریای عمان چیزی در حدود ۸۰۰ کیلومتر است و از خلیج گواتر تا بندرعباس را شامل می‌شود. شهرهای جاسک، چابهار و گواتر از شهرها و بنادر مهم ایران در ساحل دریای عمان هستند. مسقط، پایتخت عمان، دیگر شهر بزرگی است که در ساحل این دریا قرار دارد. جزیره شیطان در واقع شرقی‌ترین جزیره ایران و تنها جزیره ایران در دریای عمان است.

عمق دریای عمان در مقایسه با خلیج فارس بیشتر است و در نزدیکی چابهار به ۳۳۹۸ متر می‌رسد. با حرکت به سمت غرب و نزدیک شدن به تنگه هرمز عمق آب کاهش پیدا می‌کند و به ۷۳ متر می‌رسد.

کشورهای ساحلی

طول خط ساحلی کشورهای مجاور دریای عمان عبارت است از:

بنادر مهم

  • بندر فجیره، فجیره، امارات متحده عربی
  • ترمینال کانتینری خور فکان، خور فکان، امارات متحده عربی
  • بندر چابهار، چابهار، ایران
  • بندر سلطان قابوس، مطرح، عمان

تجارت بین‌الملل

دریای عمان از سمت غربی به تنگه هرمز و خلیج فارس متصل می‌شود، مسیری استراتژیک که از طریق آن، یک سوم گاز طبیعی و 20 درصد مصرف جهانی نفت از تولیدکنندگان خاورمیانه به سراسر دنیا صادر می‌شود.

اکولوژی

در سال 2018، دانشمندان تأیید کردند که خلیج عمان شامل یکی از بزرگترین مناطق مرده دریایی جهان است، جایی که اقیانوس حاوی اکسیژن کم یا بدون اکسیژن است و حیات وحش دریایی نمی‌تواند وجود داشته باشد. منطقه مرده تقریباً 165000 کیلومتر مربع (63700 مایل مربع) از دریای عمان را در بر می‌گیرد. علت این مسئله ترکیبی از افزایش گرمایش اقیانوس‌ها و افزایش رواناب نیتروژن و فسفر ناشی از کودها است.