جعفری
جعفری، با نام علمیPetroselinum crispum، یک گیاه گلدار است که بومی منطقه مدیترانه بوده و به طور گسترده به عنوان ادویه، گیاه و سبزی کشت میشود. همچنین جعفری با عنوان Ajmood در هند، Achu Mooda در کانادا و Kothambeluri در مالایالام شناخته میشود.
جعفری به طور گسترده در غذاهای اروپای شرقی، اروپایی و آمریکایی به کار میرود. این گیاه به رنگ سبز روشن است و یک گیاه دو ساله در مناطق معتدل و یک گیاه سالانه در مناطق استوایی و نیمه استوایی است.
انواع جعفری
جعفری سه نوع مختلف دارد:
- برگ مجعد: این نوع از جعفری، که جعفری معمولی نامیده میشود، شایع ترین نوع جعفری است و اغلب به عنوان یک چاشنی در سوپ، خورشت و غذاهای دیگر استفاده میشود.
- برگ صاف یا تخت: این نوع از جعفری، جعفری ایتالیایی نامیده میشود و طعم آن بیشتر از جعفری با برگهای مجعد است. همچنین در خورشت، سوپ و حتی در سالاد و سسها نیز به کار میرود.
- هامبورگ: این نوع از این سبزی که ریشه شلغم یا جعفری آلمانی نامیده میشود، تنوع کمتری دارد. این نوع از جعفری را، نه برای برگ های آن بلکه برای ریشههای آن مورد استفاده قرار میدهند. این جعفری به صورت بو داده، سرخ شده یا خرد شده به سوپ یا خورشت اضافه میشود.
طبع جعفری
طبع جعفری گرم و خشک است.
بنابراین جعفری برای سرد مزاجان مناسب بوده و گرم مزاجان میبایست در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
خواص جعفری
- افزایش ایمنی: فراوانی ویتامین C در جعفری آن را به یک غذای کامل جهت افزایش سیستم ایمنی تبدیل میکند. روغنهای اسانس موجود در آن نیز میتوانند واکنش ایمنی بیش از حد را سرکوب کنند. این خواص تقویت ایمنی جعفری به التیام سریع زخمها نیز کمک میکنند.
- محافظت از قلب: جعفری میتواند یک افزودنی کم نمک به عنوان چاشنی باشد؛ مخصوصا اگر از غذاهای دریایی استفاده میکنید. همانطور که میدانید، نمک کم به معنای قلب سالم است. شما میتوانید جعفری خشک را با آویشن و پودر سیر به عنوان یک چاشنی خوش طعم و در عین حال سالم ترکیب کنید. مطالعات نشان میدهد که جعفری میتواند برای درمان فشار خون شریانی و بیماریهای قلبی[۱] حاصل از آن استفاده شود.
- ارائه خواص ضد باکتری: با توجه به مطالعات انجام شده مشخص شد که جعفری خواص ضد باکتری را به ویژه در برابر باکتری استافیلوکوک اورئوس نشان میدهد. حتی روغنهای اسانس جعفری آلی میتوانند خواص ضد باکتری و آنتی اکسیدانی را ارائه دهند. همچنین جعفری بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی اثرگذار است. این گیاه میتواند یک عامل ضد باکتری قوی باشد و به عنوان یک تحقیق میتواند جهت اهداف دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
- پشتیبانی از سلامتی غدد: جعفری نقش مهمی در سلامت غدد دارد. مطالعات نشان میدهد که جعفری توانایی قابل توجهی جهت کاهش غدد ورم کرده و بزرگ دارد. همچنین میتواند سموم آبکی و مخاط اضافی را از بین ببرد. این گیاه همچنین میتواند غدههای فوقانی[۲] را آرام کند و بر اساس یک مطالعه دیگر، ریشه جعفری حاوی کلسیم، آهن و ویتامین B است که همهی آنها غدد پاراتیروئید را تقویت میکنند.
- جوان سازی رگهای خونی: مطالعات نشان میدهند که عصاره جعفری میتواند رگهای خونی، به ویژه آرترئول ها و مویرگ ها، را تسکین دهد. با این حال، تحقیقات کمی در مورد این موضوع وجود دارد. برای اطلاعات بیشتر در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
- درمان اسهال: برگها، دانهها و حتی ریشههای گیاه جعفری ابزاری قدرتمند برای درمان اسهال شناخته شدهاند. مطالعات ویژهای بیان کردهاند که نوشیدن جعفری به عنوان چای میتواند جهت درمان اسهال به خوبی عمل کند. چای هضم چربیها و پروتئینها را افزایش میدهد و حتی جذب روده را نیز بهبود میبخشد.
- بهبود هضم: جعفری جهت درمان سوء هاضمه و سایر شرایط مرتبط با آن از جمله نفخ شکم و قلنج استفاده میشود. این قابلیت این گیاه سودمند را میتوان به فیبر آن نسبت داد. فیبر به حرکت آرام و نرم غذاها در دستگاه گوارش کمک میکند. ویژگیهای مسهل و ادرارآور این گیاه در جهت گوارش بهتر مفید هستند. Apiol، روغن استخراج شده از دانههای جعفری، نیز جهت کمک به هضم شناخته شده است.
- تنظیم سطح کلسترول: دلیل اینکه جعفری در تنظیم سطح کلسترول خوب عمل میکند، محتوای فیبر آن است. مطالعات نشان میدهد که عصارههای آبی جعفری دارای خواص هیپوکلسترولمی هستند که میتوان به فلاونوئیدها نسبت داد. فلاونوئیدها سبب کاهش بیوسنتز کلسترول و کاهش سطح کلسترول خون میشوند.
- بهبود سلامت گوش: جعفری یکی از گیاهانی است که میتواند به تمیز کردن مایع درون گوش کمک کند. از آنجا که جعفری به طور طبیعی مخاط را در بدن حرکت میدهد، میتواند به جریان سیال از گوش به طور موثر کمک کند؛ نوشیدن عصاره جعفری خام میتواند اثرات مفید داشته باشد. اما ابتدا با پزشک خود مشورت کنید زیرا گفته میشود که در برخی افراد عصاره جعفری سبب ناراحتی معده میشود.
مضرات جعفری
- مصرف گیاه جعفری در دوران بارداری توصیه نمیشود؛ زیرا سبب انقباضات رحمی شده و خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
- استفاده از روغن جعفری در زنان باردار سبب سرگیجه و تشنج میشود.
- اگزالات موجود در جعفری برای افرادی که به نقرس مبتلا هستند مضر است.
- مصرف بیش از حد جعفری ممکن است سبب حساسیت پوست نسبت به نور خورشید شود.
- استفاده از آب جعفری به زنان شیرده توصیه نمیشود.
- جعفری ممکن است سبب تداخل با داروهایی که ضد انعقاد خون هستند شود.
- زیاده روی در مصرف جعفری سبب کند شدن جریان خون میشود.
مصلحات جعفری
با توجه به طبع گرم جعفری، توصیه میشود که گرم مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل کاسنی و بادرنجبویه میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج جعفری اصلاح شود.
منابع
- ↑ <انواع بیماریهای قلبی> برداشت شده در 1402/01/24
- ↑ <غدد لنفاوی چیست؟ محل غدد، علائم، علت و راههای درمان> برداشت شده در 1402/01/24