درخواست اصلاح

بنفشه آفریقایی

از دانشنامه ویکیدا

بنفشه آفریقایی از گیاهان بومی کشور تانزانیا و قسمت گرمسیری شرق آفریقا و همچنین اطراف جنوب شرقی کنیا می‌باشد. این گیاه اولین بار توسط فردی به نام سنت پل، شناسایی شده است.

بنفشه آفریقایی
بنفشه آفریقایی
شرایط نگه داری
خاک مورد نياز گیاه
خاک مورد نياز:
مخلوط خاک برگ و پرلیت
نور مورد نياز گیاه
نور مورد نياز:
غیرمستقیم و متوسط
دمای مورد نياز گیاه
دمای مورد نياز:
18 تا 26 درجه سانتی‌گراد
آبياری و رطوبت مورد نياز گیاه
آبياري و رطوبت:
50 تا 60 درصد
اطلاعات
فرمانرو: گیاهان
شاخه: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌های نو
راسته: نعناسانان
تیره: جسنریان

جذابیت گیاه بنفشه آفریقایی نه تنها به دلیل گل‌های رنگین و زیبایش، بلکه به دلیل برگهای مخملی و کرکدار به رنگ سبز تیره و فرم آن می باشد. در برخی مدل های بنفشه آفریقایی، لبه های برگ، سفید یا روشن تر هستند. این گیاه حساس بوده و به مراقبت و توجه بیشتری نیاز دارد تا زمانی که موقعیت مناسب خود را پیدا کرده و به زندگی آرام خود ادامه دهد. تفاوت واریته های مختلف بنفشه آفریقایی در رنگ و تعداد گلها می‌باشد. بنفشه آفریقای در رنگهای سفید، صورتی، زرشکی، بنفش و ارغوانی دیده می‌شوند. به دلیل بی تفاوت بودن به طول روز ،گل دادن این گیاه در شرایط مساعد و در تمام طول سال اتفاق می‌افتد.

مشخصات ظاهری

  • ارتفاع گل 6 الی 15 سانتی متر
  • گلبرگ های 5 تایی مخملی به قطر 2 الی 3 سانتی متر
  • برگ ها 2.5 الی 8.5 سانتی متر
  • دم برگ ها 2.5 الی 8.5 سانتی متر

بنفشه آفریقایی فضایی

سال 1984، در یک پروژه ، سازمان هوافضای آمریکا (ناسا) با همکاری شرکت اپتیمارا که یکی از بزرگترین تولید کننده های گل بنفشه آفریقایی در دنیا است تعداد 25000 بذر بنفشه آفریقایی را در یک سفینه فضایی قرار داد.

این سفینه در مدار گردش به دور زمین قرار گرفت. گردش ماهواره به دور زمین حدود 6 سال به طول انجامید و پس از پایان مأموریت، بذرها به زمین باز گردانده و کاشته شده اند.

بنفشه هایی که از این بذرها به دست آمده است، به بنفشه های فضایی یا Everfloris معروف شدند.

این بنفشه ها ویژگی ظاهری حیرت انگیز و متفاوتی دارند که این ویژگی های منحصر به فرد به دلیل قرارگیری بذرها تحت تشعشع امواج فضایی و حذف شدن اثر جاذبه زمین است.

برخی از این ویژگی ها عبارتند از:

  • برگ ها و گل ها چین دار و موج دار هستند.
  • زمان گلدار بودن این بنفشه ها بسیار طولانی تر است و تعداد گل های بوته آن نسبت به بنفشه های عادی بیشتر می باشد.
  • علاوه بر بزرگتر بودن سایز گل ها و بیشتر بودن زمان گلدهی، سایز بنفشه های سری فضایی نسبت به گونه های معمولی کمی بزرگتر است.

بنفشه‌های سری فضایی 11 گونه می باشند که اسامی آن ها در زیر آمده است:

1- EverJoy

2- EverPraise

3- EverBeautiful

4- EverLove

5- EverGlory

6- EverYoung

7- EverPrecious

8- EverGrace

9- EverHarmony

10- EverRejoice

11- EverSpecial

میزان آب کافی و مورد نیاز برای رشد

برای آبیاری گل بنفشه آفریقایی بهتر است اجازه دهید تا کمی ریشه خشک شده و در آبیاری افراط نکنید، چون باعث آسیب به ریشه می شوید. در دمای اتاق یک نایلون را زیر گلدان قرار داده و تا کمتر از 30 دقیقه صبر کنید تا گیاه از زیر آب را جذب کند. آب پاشی روی برگ ها نداشته باشید و مستقیم به گیاه آب بدهید. توجه داشته باشید آب خیلی سرد باعث فر خوردن و ایجاد لک روی برگ ها می شود.نکته ی بعدی پرهیز از استفاده از آب شیرین است چون آب شیرین باعث زیاد شدن نمک می شود و درنهايت در PH و الکتریسیته بهم ریختگی و آسیب ايجاد شده و توان گیاه در جذب مواد مغذی و مورد نیاز کاهش می یابد.

عدم استفاده از آب های کلردار؛ درست است که کلر برای بعضی از گیاهان لازم است اما کار زیاد برای گل بنفشه آفریقایی باعث آسیب جدی در برگ ها و عدم گل دهی می شود. اگر شما فقط آب کلردار در اختیار داشتید برای از بین رفتن کلر آن ظرف آب را یک شب بیرون از یخچال قرار دهید.

و همچنین دستگاهی طراحی شده است که آب کافی را در آن می ریزید و در داخل گلدان قرار می گیرند. این دستگاه طبق نیاز گیاه در زمان مناسب گیاه را آبیاری می کند. باوجود این دستگاه گیاهان شما از نظر آبیاری نیاز چندانی به مراقبت ندارد.

خاک مناسب برای گل بنفشه آفریقایی

بهترین خاک متناسب برای رشد این گیاه، خاک برگ آماده و بهترین گلدان، گلدان هایی با جنس پلاستیک می باشد. گیاه بنفشه آفریقایی به هوای سرد بسیار حساس است و سرمای زیاد باعث مرگ آن می شود. گلدان های پلاستیکی سرما را جذب نکرده و باعث ایجاد تعادل در هوای ریشه ها می شود.

اگر خواستید گلدان را عوض کنید بهترین زمان فصل بهار می باشد.

نور

بنفشه آفریقایی نیاز به نور برای رشد و گلدهی دارد. این نور نباید نور مستقیم خورشید باشد چون نور مستقیم باعث سوختگی این گل می‌شود. بهترین مکان برای قرارگیری بنفشه، مکانیست که گیاه در معرض نور های غیر مستقیم غربی و جنوبی باشد. اگر میخواهید گیاهتان تابش مستقیم نور خورشید را دریافت کند، بهترین زمان آن، اوایل صبح و اواخر روز می‌باشد.

در صورتی که دسترسی به نور برای گیاه ممکن نباشد. می‌توان از نور های ال ای دی و یا مهتابی برای رشد گیاه استفاده کرد. توجه داشته باشید این گل نباید بیش از 16 ساعت نور دریافت کند.

کوددهی

به علت سبک بودن خاک بنفشه آفریقایی و کوچک بودن گلدان، این گل نیاز به کوددهی دارد. شما می‌توانید از محلول رقیق شده کودهایی با فسفر بالا برای این گل استفاده نمایید.

دما

دمای 16 تا 25 درجه سانتی گراد برای این گل مناسب است. بنفشه گل مقاومی است و می‌توانید در دماهای بالاتر نیز به خوبی زندگی کند اما ممکن است از زیبایی آن کاسته شود. اختلاف دمای شبانه روز برای بنفشه آفریقایی، به گلدهی زودرس آن کمک می‌کند. در صورت بیش از حد سرد شدن محیط، گیاه ممکن است به بیماری هایی نظیر شپشک آردآلود مبتلا شود.

تکثیر

بنفشه آفریقایی علاقه بسیاری به بزرگ کردن خانواده خود دارد ؛به همین جهت برای تکثیر آن می توان از روشها مختلفی استفاده کرد.برای این کار باید از راه کاشت بذر، قلمه برگ و تقسیم بوته استفاده کرد.

قلمه برگ

ساده ترین و معروفترین روش تکثیر این گیاه روش قلمه برگ است که در فصل تابستان صورت می گیرد.در این روش برگ مناسب را با چاقوی تیز از انتهای دم برگ باید جدا کرده و درون آب قرار دهید تا ریشه دهد، فقط باید مراقب بوده تا برگ درون آب قرار نگیرد. راه دیگر این است که قلمه برگ را در خاک سبک ریشه دار کنید.قرار دادن نایلون روی قلمه ها برای رطوبت بیشتر محیط ،موجب افزایش سرعت ریشه زایی می شود.

کاشت بذر

در روش کاشت بذر باید بذرهای تازه و با قوه نامیه مناسب تهیه کرده و آنها را درون بستر خاک بکارید. نور مناسب و درجه حرارت مناسب 25-20 درجه سانتی‌گراد هم برای رشد بذرها نیاز است. برای آبیاری نیز می توان از روش اسپری کردن آب استفاده کرد.

تقسیم بوته

روش تقسیم بوته نیاز به صبر بیشتری دارد، زیرا با بالا رفتن سن گیاه، و رشد پاجوش های کنار گیاه که نشان از تولدی جدید است باید عمل کرده و این پاجوش ها را جدا کنید ، سپس آنها را در درون گلدان دیگری بکارید.

خواص دارویی

در حوزه ی طب سنتی و گیاهی استفاده از گل بنفشه به صورت دمنوش برای پیشگیری از عارضه های ریوی و همچنین سرطان مفید و مؤثر است.

همچنین استفاده از گل بنفشه به صورت شربت و یا مربای آن جهت بهبود و درمان سرفه های ایجاد شده از خشکی و گرما می تواند کمک کننده باشد و باعث نرم شدن در مجاری تنفسی و ریه ها شود.

از جمله خواص دیگر گل بنفشه آفریقایی می توان به پاکسازی ریه ها در زمان هایی که از آلودگی دچار حساسیت شده اند اشاره کرد.

رشد گل بنفشه در فصل بهار می باشد و برگ ها و گل های ای گیاه دارای اسید سالیسیک و آلکالوئیدی است.

جهت آماده سازی دمنوش گل بنفشه آفریقایی می توانید طبق مشورت با کارشناسان مرتبط حدود 70 گرم برگ تازه ی آن را بعد از شستن کامل آن با حدوداً نیم لیتر آب جوشانده و بعد از 12 ساعت که رنگ این محلول به رنگ سبز درآمد آن را از صافی رد کنید و محلول بدست آمده را در هر 2 ساعت یک مرتبه استفاده کنید.

کودکان

از دیگر فواید و خواص دارویی بنفشه های آفریقایی می توانیم به رفع مشکلات گرفتگی بینی در کودکان اشاره کنیم.

گرفتگی های بینی از جمله مشکلات شایع در کودکان و نوزادان است که باعث اذیت شدن و کلافگی در آن ها می باشد. برای این منظور طبق مشورت می توانید از جوشانده ی بنفشه به صورت بخور دادن استفاده کنید که باعث رفع گرفتگی و بهبودی انسداد بینی شود.

و یا یک یا دو قطره از آن جوشانده را با استفاده از قطره چکان در بینی کودک یا نوزاد خود بچکانید.

برای آماده کردن این جوشانده با مشورت از حدود 10 گرم از مخلوط گل بنفشه آفریقایی با یک لیتر آب استفاده کنید و آن را در مدت زمان 3 تا 5 دقیقه بجوشانید و از یک صافی رد کنید.

عادت ماهانه

یکی از بهترین و مؤثرترین ها برای کاهش دردهای قاعدگی استفاده از گل بنفشه آفریقایی است. برای این منظور از روغن آن به صورت ماساژ روی کمر استفاده کنید.

و همچنین از دیگر خواص روغن بنفشه آفریقایی می توان سلامت پوست و مو، درمان اختلالات خواب و بی خوابی ها و به صورت مسکن برای دردها اشاره کرد.