درخواست اصلاح

هواپیمایی زاگرس

از دانشنامه ویکیدا

هواپیمایی زاگرس در سال 1384 در منطقه آزاد اروند به ثبت رسید و کار خود را با وارد کردن 2 فروند هواپیمای توپولوف آغاز کرد، سپس در سال 1386 با اضافه کردن 2 مدل هواپیمای بویینگ MD ناوگان هوایی خود را توسعه داد.

نشان شرکت هواپیمایی زاگرس
نشان شرکت هواپیمایی زاگرس
اطلاعات
نام رسمی شرکت: شرکت هواپیمایی زاگرس
تاریخ تاسیس: ۲۰۰۵
وبسایت: www.zagrosairlines.com

معرفی

شرکت هواپیمایی زاگرس در حال حاضر یکی از مشهورترین شرکت‌های هواپیمایی داخلی می‌باشد. اولین پرواز خارجی شرکت هواپیمایی زاگرس در سال ۱۳۸۷ در مسیر تهران به دمشق انجام شده است. شرکت مسافرتی زاگرس دارای گواهینامه‌ های Part 145 و Part M در بخش مهندسی تعمیرات هواپیما می‎باشد، همچنین کترینگ بزرگ این شرکت هواپیمایی یکی از مجهزترین کیترینگ‌های صنعت هوانوردی ایران است و از جدیدترین لوازم برای تهیه غذاها در کترینگ این ایرلاین استفاده می‌شود.

ناوگان

درحال حاضر در ناوگان هوایی زاگرس ۱۸ فروند هواپیما در حال ارائه خدمات به مسافران هستند و امکان خرید بلیط هواپیما خارجی و داخلی را در اختیار مخاطبین قرار داده اند. در این ناوگان هوایی نام دو برند معتبر هواپیمایی به چشم میخورد، هواپیماهای ایرباس و مک دانل داگلاس. البته این شرکت هواپیماهای خود را به همین تعداد محدود نکرده است و در سال های اخیر سفارش ۱۰ عدد هواپیمای دیگر را هم در دستور کار قرار داده است.

معنای نام

زاگرس نام یکی از رشته کوه‌های بلند ایران می‌باشد که از غرب ایران آغاز شده و تا جنوب غربی کشور در استان خوزستان و بوشهر امتداد یافته، نام شرکت هواپیمایی زاگرس هم از این رشته کوه گرفته شده است.

حوادث

• در 8 بهمن 1394 یک فروند هواپیمای بویینگ MD83 متعلق به شرکت هواپیمایی زاگرس با 154 مسافر که از اصفهان به مقصد مشهد پرواز کرده بود، در ساعت 19:40 دقیقه هنگام فرود روی باند فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد به علت لغزندگی زمین از انتهای باند خارج شد و دچار خسارت مالی شد. در این سانحه به مسافرین و خدمه آسیب جدی نرسید.

• در روز 4 شهریور 1395 پرواز تهرانشیراز ابتدا به دلیل آنچه نقص فنی در سیستم موتور هواپیما اعلام شده بود مجوز پرواز نگرفت و مسافران دوباره در فرودگاه مهرآباد تهران پیاده شدند. پس از اعلام رفع نقص و سوار شدن مجدد مسافران و تیک آف از باند فرودگاه مهرآباد، به دلیل آنچه که از سوی خدمه هواپیما، نقص فنی در سیستم هیدرولیک هواپیما اعلام شده بود، خلبان با تغییر مسیر مجبور به بازگشت و فرود اضطراری در فرودگاه مهرآباد شد.

• در 27 مهر 1396 در مسیر تهران – اهواز بعد از 10 دقیقه پرواز در آسمان تهران، به دلیل نقص فنی در یکی از بال‌ها به سمت فرودگاه تهران بازگشت. در حین فرود این هواپیما، لاستیک یکی از چرخ‌ها دچار ترکیدگی شده و خلبان مجبور به توقف در باند پرواز می‌شود.