درخواست اصلاح

پرتاب دیسک

از دانشنامه ویکیدا

پرتاب دیسک عنوان یکی از رشته‌های ورزشی و از زیرمجموعه‌های دو و میدانی است. این ورزش یکی از رشته‌های حاضر در رقابت‌های المپیک است و قدمت بالایی نیز دارد.

احسان حدادی قهرمان پرتاب دیسک ایران
احسان حدادی قهرمان پرتاب دیسک ایران

در این ورزش، ورزشکار وسیله‌ای صاف و دیسک مانند را پس از چرخش در یک محوطه، به سمت زمینی مشخص پرتاب می‌کند. بدیهی است که هرچه مسافت بیشتری توسط دیسک طی شده‌باشد، احتمال موفقیت ورزشکار در رقابت بالاتر می‌رود.

تاریخچه

ورزش پرتاب دیسک، قدمتی بیش از 5000 سال دارد. در اشعار هومر، شاعر معروف یونانی، اشاره‌هایی به این ورزش شده است.

در شکل مدرن این ورزش، ابتدا پرتاب دیسک از یک پایه شیب‌دار انجام می‌شد، اما رفته رفته حالت استانداری برای زمین، محل پرتاب، وزن دیسک و نوع پرتاب برای درنظر گرفته شد.

اکنون رکورد جهانی پرتاب دیسک در مردان، در اختیار ورزشکار آلمانی به نام یورگن شولت است که موفق به انجام پرتابی به میزان ۷۴٬۰۸ متر شده‌است.

در بخش زنان نیز رکورد جهان در اختیار ورزشکار زن آلمانی به نام گابریله راینش با پرتابی به میزان ۷۶٬۸۰ متراست.

در آسیا رکورد پرتاب دیسک در اختیار احسان حدادی، پرتاب‌گر ایرانی با پرتابی به میزان ۶۹٬۳۲ متر است.

در ایران رکورد پرتاب دیسک در اختیار احسان حدادی، با پرتابی به میزان ۶۹٬۳۲ متر است.

زمین

پرتاب دیسک توسط ورزشکار از درون یک دایره با قطر 213 سانتی‌متر انجام می‌شود. ورزشکار برای پرتاب دیسک، حدود 1 و نیم دور می‌چرخد و سپس دیسک را به سمت زمین فرود پرتاب می‌کند. ورزشکار در حین پرتاب و تا زمان فرود دیسک، نباید از این دایره خارج شود و یا لبه‌های آن را لمس کند.

ورزشکاری که برای پرتاب دیسک آماده می‌شود، در مرکز دایره‌ای به قطر 213 سانتی متر قرار می‌گیرد. دایره پرتاب هم‌سطح با زمین است و ممکن است با سیمان، آسفالت و پوشش‌های دیگر پوشانده شده باشد.

محیط این دایره به وسیله یک لبه فلزی از جنس آهن یا فولاد مشخص شده به طوری که لغزنده نباشد و تنها 14 تا 26 میلی‌متر بالاتر از دایره پرتاب است.

کف محوطه پرتاب نباید لغزنده باشد.

دیسک پس از پرتاب در زمینی از جنس خاک یا چمن فرود می‌آید، به نحوی که دیسک پس از فرود روی آن جا بگذارد و شکسته هم نشود. ناحیه فرود دیسک محدوده‌ای با قطاع ۴۰ درجه است که با دو خط یا نوار ۵ سانتی‌متری مشخص می‌شود.

دیسک

دیسک استاندار مورد استفاده در رقابت‌های پرتاب دیسک، جامد و توخالی است. جنس آن غالبا از چوب است و لبه‌های آن فلزی می‌باشند. شکل دیسک به صورت یک دایره کامل است که مانند یک دانه عدس ضخامت آن در لبه‌ها کمتر و در وسط بیشتر است. دو طرف یسک باید متعادل و متقارن باشد. لبه‌های دیسک نیز گرد شده هستند. ضخامت دیسک در قسمت وسط باید در حدود ۴۴ تا ۴۶ میلی‌متر باشد.

وزن دیسک در مسابقات مردان 2 کیلوگرم و در مسابقات زنان 1 کیلوگرم است. قطر دیسک در مسابقات مردان بین 219 تا 221 سانتی‌متر و در مسابقات زنان بین 180 تا 182 سانتی‌متر است.

قوانین

  1. ترتیب پرتاب‌کنندگان در مسابقات رسمی پرتاب دیسک با قرعه‌کشی مشخص می‌شود.
  2. اگر تعداد شرکت‌کنندگان بیش‌تر از 8 نفر باشد، هر پرتاب‌گر، 3 فرصت برای پرتاب در اختیار خواهد داشت، سپس 8 نفر که بهترین نتایج را داشته‌اند انتخاب شده و هرکدام با در اختیار داشتن 3 فرصت پرتاب دیگر، با هم رقابت می‌کنند.
  3. اگر تعداد شرکت‌کنندگان کمتر از 8 نفر باشد، هر پرتاب‌گر، 6 فرصت برای پرتاب در اختیار خواهد داشت و رده‌بندی از روی بهترین نتایج هر شرکت‌کننده مشخص می‌شود.
  4. پرتاب‌کننده پس از اعلام اجازه پرتاپ، تنها یک دقیقه فرصت دارد که دیسک را پرتاب کند.
  5. در هنگام پرتاب و تا زمان فرود دیسک، پا و هیچ یک از اعضای بدن ورزشکار نباید از خط محدوده پرتاب عبود کند.
  6. استفاده از دستکش در پرتاب دیسک ممنوع است.
  7. پوشاندن انگشت‌ها با چسب، نوار یا بانداژ در مسابقات پرتاب دیسک ممنوع است.
  8. ریختن یا پاشیدن هر ماده‌ای اعم از مایع، پودر و... بر کفش‌های ورزشکار یا کف محوطه پرتاب ممنوع است.
  9. استفاده از کمربند برای محافظت از ستون فقرات مانعی ندارد.
  10. پس از اعلام نتیجه، ورزشکار باید از نیمه عقبی دایره خارج شود.