درخواست اصلاح

کیش ایر

از دانشنامه ویکیدا

کیش ایر در خرداد ماه سال 1370 به عنوان يکی از شرکت‌های تابعه سازمان منطقه آزاد کيش و در قالب يک شرکت سهامی خاص، تاسیس شد و فعالیت خود را از سال 1371 با دو فروند هواپیمای اجاره ای آغاز کرد. در حال حاضر این شرکت در شهرهای تهران و کیش دفتر مرکزی دارد.

نشان شرکت هواپیمایی کیش ایر
نشان شرکت هواپیمایی کیش ایر
اطلاعات
نام رسمی شرکت: شرکت هواپیمایی کیش ایر
تاریخ تاسیس: ۱۳۷۰
شرکت مادر: سازمان منطقه آزاد کیش

تاریخچه

پس از طي دوره تاسيس و راه اندازی، از اواخر سال ۱۳۷۲ با تغيير استراتژی و رويکرد شرکت هواپیمایی کیش ایر، به کارگيری متخصصان کارآزموده و رعايت اصل صرفه جويی و فعاليت مداوم سبب شد تا کیش ایرلاین در مدت کوتاهی ضمن رفع مشکلات، به پيشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در زمينه بازرگانی، عمليات، فنی، خدمات فرودگاهی و پشتيباني برسد. این اتفاقات زمینه را فراهم کرد تا شرایط مناسبی در جهت رشد و سازندگي فراهم شود. بعد از گذراندن این اتفاقات و مراحل اولیه هواپیمایی کیش ایر وارد مرحله‌ی جدیدی شد که شاید بتوان آن را دوره بازنگري و شکوفايي شرکت کیش ایرلاین نامید. این مرحله از اواخر سال ۱۳۷۶ و با تغيير مجدد مديريت کلید خورد.

هواپیمایی کيش اير در اين زمان ۱۰ فروند هواپيماي اجاره اي شامل هواپيماي ياک ۴۰ و توپولف ۱۵۴ در اختيار داشت که با تغيير سياست‌ های ارزی بانک مرکزی، عدم واگذاري ارز دولتي و افزايش نرخ ارز براي شرکت هاي هواپيمايي، امکان نگهداري و انجام حداقل ساعت پرواز تعيين شده براي آن‌ها عملي نبود. لذا به منظور پيشگيري از ضرر و زيان احتمالي و در راستای بهینه‌سازی فعالیت‌های خود، هواپیمایی کیش ایر تعداد هواپيماهاي اجاره اي را کاهش داد.

پس از کاهش هواپیماهای اجاره‎ای، شرکت هواپیمایی کیش ایر ساعت پرواز هواپيماهاي باقيمانده خود را افزايش داد. رفته رفته کیش ایرلاین سعی بر خرید هواپیماهای جدید و تغییر در ناوگان خود شد. از طرف دیگر هواپیمایی کیش ایر از خدمه‌ی پروازی داخلی بیشتر و ایجاد تیم مهندسی تعمیرات استفاده کرد که این عوامل نقش مثبتی در راستای بهبود عملکرد و کارایی شرکت کیش ایرلاین شد. در نهایت به سبب کارهای مثبتی که در این مدت انجام شد شرکت به نوعی به یک بلوغ رسید و اکنون دارای 9 فروند هواپیما است که این تعداد در بین ایرلاین‌های ایرانی یک عدد مناسب به شمار می‌رود.

ناوگان

هواپیمایی کیش در گذشته دارای هواپیماهای اجاره‌ای گوناگونی بود؛ اما در حال حاضر ناوگان فعلی این شرکت سه هواپیمای زیر را شامل می‌شود:

حوادث

  • در ۲۸ شهریور ۱۳۷۴ یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۰۷‏ که از تهران عازم کیش بود توسط شخصی به نام رضا جباری ربوده و نهایتا در یک پایگاه هوایی نیروی هوایی اسرائیل در نزدیکی ایالات به زمین نشست.
  • در ۹ خرداد ۱۳۸۸، در مسیر اهواز - تهران، ۱۵ دقیقه پس از پرواز مأموران امنیت پرواز هواپیما متوجه جاسازی یک بمب دست‌ساز در داخل دستشویی هواپیما شدند و هواپیما بلافاصله در فرودگاه اهواز به زمین نشست و پس از تخلیه مسافران با تلاش مأموران، این بمب دست‌ساز خنثی شد.
  • ۱۸ فروردین ۱۳۹۱، پرواز فوکر کیش - تهران پس از حدود یک ساعت از برخاستن به‌ دلیل نقص فنی مجددا به فرودگاه کیش بازگشت.
  • در ۱۲ دی ۱۳۹۲، هواپیمای مسیر کیش - اصفهان پس از گذشت مدتی از پرواز به‌دلیل نقص فنی به کیش بازگشت.
  • در ۲۲ خرداد ۱۳۹۴ پرواز کیش - یزد در حالی که به نزدیکی یزد رسیده بود به‌علت نقص فنی در پمپ هیدرولیک موتور سمت چپ مجبور به بازگشت به کیش شد.

افتخارات

افتخارات و گواهینامه های شرکت هواپیمایی کیش ایر در مدت زمان فعالیت این شرکت هوایی بسیار زیاد است، کیش ایر یکی از موفق ترین ایرلاین‌های ایرانی در صنعت هوانوردی داخلی و بین المللی می‌باشد و در مدت فعالیت خود توانسته جوایز زیادی را دریافت کند.

عضویت در انجمن بین المللی IATA، کسب گواهینامه AOC از سازمان هواپیمایی کشوری و گواهینامه بین المللی ایمنی پرواز IOSA از جمله مهمترین افتخارات شرکت هواپیمایی کیش ایر است.

کلاس های پروازی

هواپیمایی کیش ایر در دو کلاس پروازی اقتصادی یا اکونومی (Economy) و کلاس پروازی تجاری یا بیزنسی (Business Class) به مسافران خود خدمات ارائه می دهد. بلیط هواپیمای بیزنس کلاس ایرلاین کیش به مسافران در مسیرهای پروازی رفت و برگشت پروازهای تهران - کیش و تهران - مشهد ارائه می شود.