درخواست اصلاح

کیک‌بوکسینگ

از دانشنامه ویکیدا

کیک‌بوکسینگ عنوان یک رشته ورزشی است که یکی از ورزش‌های رزمی به حساب می‌آید. کیک‌بوکسینگ ترکیبی از کاراته و تکواندو و بوکس است.

نمایی از یک مسابقه کیک بوکسینگ
نمایی از یک مسابقه کیک بوکسینگ

در این ورزش ضربات مشت از رشته بوکس، ضربات پا از رشته تکواندو و ضربات دست از رشته کاراته گرفته شده و ترکیب شده‌اند.

کیک بوکسینگ یکی از رشته‌های ورزشی موثر در تقویت دفاع شخصی است از این رو این رشته در میان نظامیان طرفداران بیشتری دارد.

هدف از کیک‌بوکسینگ دفاع از خود است. تقویت آمادگی جسمانی و تناسب اندام نیز از دیگر اهداف آن هستند.

درجه حرفه‌ای بودن هر فرد در کیک‌بوکسینگ، مانند کاراته و تکواندو با رنگ کمربند وی نشان داده می‌شود. رنگ‌های کمربند در رشته کیک‌بوکسینگ عبارتند از: سفید، زرد، نارنجی، سبز، آبی، قهوه‌ای و مشکی که به ترتیب سفید پایین ترین درجه و مشکی بالاترین درجه است. کمربند مشکی همچنین در 9 سطح یا دان به ورزشکاران داده می‌شود که کمربند مشکی دان 9 بالاترین درجه کمربند مشکی است و پس از آن کمربند فایتری وجود دارد که بالاترین درجه یک ورزشکار در رشته کیک بوکسینگ است.

تمام تمام فنون کیک بوکسینگ بر پایه هفت قانون فاصله، دفاع، فریب، زمان، قدرت، پایداری و مشت اجرا می‌شوند.

تاریخچه کیک بوکسینگ

اغلب هنرها رزمی ریشه در شرق آسیا دارند. خاستگاه‌ کیک‌بوکسینگ نیز به هنرهای رزمی هندوچینی برمی‌گردد.

در دهه ۱۹۵۰، یک کاراته‌کای ژاپنی به نام تاتسو یامادا با ترکیب کاراته و موی تای یک رشته ورزشی جدید را ابداع کرد که به کیک‌بوکسینگ فعلی شباهت داشت.

اولین مسابقات کیک بوکسینگ در سال ۱۹۶۶ در اوزاکا ژاپن برگزار شد. کیک‌بوکسینگ در آمریکا از سال 1970 شناخته شد و پس از آن نیز به اروپا راه یافت. این رشته فراز و فرودهای متعددی داشته است. مدتی در اوج و مدتی کاملا بدون فعالیت.

انجمن جهانی کیک بوکسینگ (WKA) در سال ۱۹۷۶ به طور رسمی تاسیس شد.

کیک بوکسینگ در ایران

انجمن ملی کیک بوکسینگ ایران زیرنظر فدراسیون ورزش‌های رزمی و سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک ایران اداره می‌شود. کلیه رویدادها و مسابقات کیک‌بوکسینگ در ایران زیرنظر این انجمن قرار دارند و تعاملات تیم‌های کیک بوکسینگ از طریق این انجمن انجام می‌شوند.

قوانین

کیک‌بوکسینگ دارای یک سری قوانین کلی است که در سراسر جهان به آن عمل می‌شود. اما در هر کشور یا منطقه، ممکن است برخی تغییرات در قوانین وجود داشته باشند. کلی‌ترین قوانین کیک‌بوکسینگ عبارتند از:

  1. اگر ورزشکاری آسیب جدی ببیند یا توسط حریف خود در شرایطی قرار بگیرد که نتواند بازی را ادمه دهد، به اصطلاح ناک اوت شده و بازنده اعلام می‌شود.
  2. در غیر از حالت ناک اوت، ورزشکاری پیروز رقابت است که بیشترین امتیاز را از ضربات و فنون خود کسب کرده باشد.
  3. داشتن محافظ سر و دندان، محافظ سینه (برای زنان)، محافظ پا و ران برای ورزشکاران در حین مسابقه الزامی است.
  4. مسابقات بر اساس وزن‌کشی انجام می‌شوند و رقبا در هر مسابقه در یک گروه وزنی قرار دارند.
  5. مسابقات سبک کیک بوکسینگ در 3 دست یا راند دو قیقه ای انجام می‌شود و مسابقات کامل کیک بوکسینک در 3 راند یک دقیقه‌ای برگزار می‌شوند.