اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی، شیزوفرنی یا روانگسیختگی (به انگلیسی: Schizophrenia)، نوعی اختلال روانی مزمن است که معمولاً اثراتی نظیر تحریف واقعیت و توهم را به همراه داشته و نحوه برداشت فرد از عوامل محیطی، تفکر و شیوه رفتارهای وی را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
این بیماری چندان شایع نبوده و بر اساس مطالعات، تنها در حدود یک درصد از جمعیت جهان به این اختلال دچار هستند.
علائم اسکیزوفرنی
علائم اسکیزوفرنی به سه گروه علائم اولیه، علائم مثبت و علائم منفی تقسیم میشوند.
علائم اولیه
علائم اولیه ابتلا به این اختلال عمدتاً در سالهای نوجوانی و اوایل دهه ۲۰ زندگی مشاهده شده و غالباً به رفتارهای معمول و مشکلات نوجوانی نسبت داده میشود. به این ترتیب، در بسیاری از مواقع این نشانهها چندان مورد توجه قرار نمیگیرند. علائم اولیه اسکیزوفرنی عبارتاند از:
- تغییر مداوم دوستان یا گروههای اجتماعی
- کاهش تمرکز
- مشکلات خواب اعم از کمخوابی یا پرخوابی
- تحریکپذیری
- ضعیف شدن عملکرد تحصیلی و مشکل در انجام و ارائه تکالیف
علائم مثبت
علائم مثبت اسکیزوفرنی عبارت از رفتارهایی است که عموماً در افراد سالم مشاهده نمیشود؛ بنابراین، اطلاق این صفت به علائم به معنای مطلوب یا خوشایند بودن آنها نیست. در اصل، منظور این است که پس از گذشت مدتی ممکن است این نشانهها نیز به علائم اولیه اضافه شده و زندگی و روابط اجتماعی فرد را تحت تأثیر خود قرار دهند. نشانههای مثبت شیزوفرنی عبارتاند از:
توهم
توهم عبارت از تجربیاتی است که در واقع وجود نداشته و ذهن فرد آنها را برای وی ایجاد میکند. این موارد شامل شنیدن، دیدن، بوییدن، چشیدن یا به طور کلی، حس کردن چیزهایی است که در واقعیت وجود نداشته و اطرافیان نمیتوانند آنها را تجربه کنند. لازم است توجه داشته باشید، در بین مبتلایان به شیزوفرنی توهم شنیداری و دیداری از سایر موارد شایعتر است.
هذیان
هذیان اعتقاد به باورهایی غیرمنطقی و خلاف واقعیت است. از شایعترین انواع هذیانهای مربوط به این اختلال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرد مبتلا به شیزوفرنی بر این باور است که خویشان و آشنایان در صدد آزار و اذیت وی هستند.
- فرد مبتلا به شیزوفرنی کلیه رویدادهای طبیعی و رفتارهای عادی اطرافیان را سوءتعبیر کرده، آنها را دارای بار معنایی خاصی دانسته و به خود نسبت میدهد.
- فرد مبتلا به شیزوفرنی در خلال تصورات هذیانی خود را فرد بسیار مهمی پنداشته و غالباً فکر میکند از قدرتهای ماورایی برخوردار است.
- فرد مبتلا به شیزوفرنی در خلال حملات هذیانی میپندارد تحت کنترل فرد یا گروهی بیگانه قرار دارد. این افراد باور دارند تحت تلقین و تحمیل افکار بیگانگان قرار داشته یا ایدهها و نظرات شخصی آنها توسط افرادی دزدیده میشود.
اختلالات فکری
برخورداری از روشهای غیرمعمول تفکر یا پردازش اطلاعات از ویژگیهای مبتلایان به این بیماری بهحساب میآید. از این جمله میتوان به عدم تمرکز، استفاده از واژهها و جملات از هم گسیخته، بهکارگیری کلمات و عبارات بیمعنا، استفاده از واژهها و عبارات آهنگین و فاقد معنا و تکرار بیش از اندازه جملات اشاره کرد.
اختلالات حرکتی
اختلالات حرکتی عبارت از تحرکات آشفته یا حالتهای عجیبوغریب و غیرمعمولی است که در بیماران شیزوفرنی مشاهده میشود. از این جمله میتوان به مواردی نظیر رفتوآمدهای مکرر و بیهدف در فضایی نسبتاً کوچک یا در الگویی دایرهوار اشاره کرد.
اختلالات رفتاری
از جمله اختلالات رفتاری بیماران شیزوفرنی میتوان پرخاش، تکرار مکرر برخی حرکات و ثابت ماندن در وضعیتی خاص برای مدتی طولانی را نام برد. در واقع، ابتلا به این بیماری کلیه فعالیتهای هدفمند فرد را دچار اختلال میکند. به این ترتیب، بیمار قادر به کنترل رفتارها و واکنشهای خود نبوده و نمیتواند با سایرین بهدرستی ارتباط برقرار کند.
علائم منفی
کلمه منفی صرفاً به معنای بد بودن نشانهها نبوده و به معنای عدم وجود برخی ویژگیهایی است که در افراد سالم مشاهده میشود. از این میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم وجود یا محدود بودن احساسات
- کمبود انرژی
- کمحرفی
- بیانگیزگی
- عدم اشتیاق به زندگی و لذتهای آن
- عدم رعایت بهداشت و رسیدگی به وضعیت ظاهری