درخواست اصلاح

خورش ترشه تره

از دانشنامه ویکیدا

خورش ترشه تره یکی از خورش های گیلانی است که برای تهیه آن از سبزیجاتی همچون نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، اسفناج و سبزی‌های شمالی مانند چوچاق، خالیواش و تره کوهی استفاده می شود. برای تهیه این خورش از گوشت قرمز و یا گوشت مرغ استفاده نمی شود.

خورش ترشه تره
خورش ترشه تره به همراه برنج
اطلاعات
خاستگاه: ایران (گیلان)
مواد اصلی: سبزی، سبزی‌های شمالی، برنج، تخم مرغ، آبغوره، ادویه و سیر.
دمای سرو: گرم

از دیگر مواردی که در تهیه این خورش به کار می روند می توان به زردچوبه، آبغوره، فلفل، سیر، تخم مرغ و... اشاره کرد. این خورش اغلب به همراه ماهی سرخ شده، ماهی دودی و یا حتی به تنهایی سرو می گردد. برنج کته، نان، زیتون، باقلا، ترب سفید و اشپل از جمله مواردی هستند که به همراه خورش ترشه تره خورده می شوند.

خورش ترشه تره به روش های متفاوتی تهیه می شود و انواع مختلفی دارد که عمده تفاوت آن ها در نوع پروتئین گیاهی است که در تهیه این خورش به کار می رود مانند: لوبیا چیتی، لپه، پاچ باقلا، لوبیا قرمز، عدس و...

طرز تهیه خورش ترشه تره

مواد لازم برای تهیه خورش ترشه تره به تعداد چهار نفر:

  • سبزی خورد شده: پانصد گرم
  • نعنا خورد شده: یک چهارم پیمانه
  • خالواش خورد شده: یک چهارم پیمانه
  • سیر: نصف بوته
  • برنج: دو قاشق غذاخوری
  • تخم مرغ: دو عدد
  • کره: بیست الی سی گرم
  • آبغوره یا آب نارنج: به مقدار کافی
  • فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار کافی
  • روغن و نمک: به مقدار کافی
  • ماهی دودی و برنج: برای سرو

طرز تهیه خورش ترشه تره:

برای تهیه این خورش ابتدا دو قاشق غذاخوری برنج را با آب بشویید تا کاملا تمیز شود سپس آن را با مقداری آب برای چند ساعت خیس کنید. وقتی برنج چند ساعت خیس خورد، آب آن را دور بریزید و برنج را به همراه دو لیوان آب درون قالبمه ای مناسب بریزید و روی حرارت قرار دهید. حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید برنج به خوبی بپزد و له شود.

وقتی برنج کاملا پخته و له شد، پانصد گرم سبزی خرد شده را به برنج بیافزایید. سبزی خورد شده برای خورش ترشه تره شامل: اسفناج، برگ چغندر، گشنیز، تره، جعفری و شوید می شود. حال درب قالبمه را بگذارید تا سبزی ها کاملا پخته شوند و برنج در خورش حل گردد.

نصف بوته سیر را پوست بگیرید و با رنده به صورت ریز خرد نمایید. یک تابه با اندازه مناسب انتخاب کنید و درون آن مقداری روغن بریزید. سیر خرد شده را نیز به همراه مقداری زردچوبه درون تابه بریزید روی حرارت قرار دهید. سیر را تفت دهید تا عطر آن خارج شود و زردچوبه نیز کاملا سرخ شود. دقت کنید که سیر نباید زیاد سرخ شود زیرا خیلی زود میسوزد و طعم بدی پیدا می کند. یک چهارم پیمانه نعنا خرد شده و یک چهارم پیمانه خالواش را درون تابه بریزید و به همراه سیر تفت دهید تا سبزی‌های طعم دار شده و سرخ شوند.

وقتی سبزی‌های خرد شده درون خورش پخته شدند، ترکیب سیر، نعنا و خالواش را نیز درون قالبمه بریزید و به میزان نمک، فلفل سیاه، آبغوره یا آب نارنج خورش را تنظیم نمایید. دقت کنید که این خورش طعم ترشی دارد و میزان آبغوره یا آب نارنج درون این خورش باید از بقیه غذاها بیشتر باشد.

در مرحله بعدی بیست الی سی گرم کره را درون قابلمه بریزید و اجازه دهید خورش کاملا پخته و جا بیوفتد. ده دقیقه به پایان پخت خورش ترشه تره، دو عدد تخم مرغ را بشکنید و درون قابلمه بریزید. برای افزودن تخم مرغ چند روش وجود دارد. در روش اول شما باید تخم مرغ ها را به صورت جداگانه در تابه ای به همراه مقداری روغن یا کره سرخ کنید و سپس به خورش اضافه نمایید.

در روش دوم ابتدا تخم مرغ ها را درون ظرفی بشکنید و مخلوط کنید تا یکدست شود سپس درون خورش بریزید تا با خورش پخته شود. در روش سوم تخم مرغ را درون خورش بشکنید و اجازه دهید کاملا پخته شود.

وقتی خورش به خوبی پخته شد و روغن انداخت ابتدا چک کنید که تخم مرغ پخته شده باشد سپس خورش را درون ظرف مورد نظر بریزید و به همراه برنج کته و ماهی سرخ شده یا دودی سرو نمایید. همانطور که گفته شد زیتون، ترب سفید، باقلا و اشپل از جمله مخلفاتی هستند که به همراه خورش ترشه تره سرو و خورده می شوند.