درخواست اصلاح

سیب

از دانشنامه ویکیدا

سیب، به انگلیسی: apple، میوه شیرین و گوشتی است که از درخت سیب، با نام علمی: M. pumila که درختی برگریز از خانواده گلسرخیان است، می‌باشد.

سه رنگ متفاوت از سیب
سه رنگ متفاوت از سیب
اطلاعات
فرمانرو: گیاهان
شاخه: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌های نو
راسته: رزیدها
تیره: گل‌سرخ‌سانان
زیر خانواده: گلسرخیان
گونه: M. pumila
نام علمی: M. pumila

منشأ این درخت آسیای مرکزی است؛ جایی که هنوز هم گونهٔ وحشی آن، یعنی مالوس سیورسی، یافت می‌شود. سیب پس از هزاران سال کشت در آسیا و اروپا، توسط مهاجران اروپایی به آمریکای شمالی برده شد.

انواع سیب

سیب زرد

سیب زرد یا طلایی جزو سیب های موجود در بازار سیب ایران است. این نوع از سیب به رنگ زرد، طلایی و یا سبز کمرنگ با لکه های ریز قهوه ای رنگ می‌باشد. سیب زرد در انواع اندازه های کوچک تا متوسط رشد می‌کند. شکل مخروطی یا بیضی دارد. سیب های زرد، گوشتی سفید رنگ و ترد دارند که طعم بسیار شیرینی دارد.

سیب زرد با توجه به اقلیمی که در آن رشد می‌کند، طعم متفاوتی دارد. به عنوان مثال، سیب هایی که در آب و هوای خنک رشد می‌کنند، به دلیل داشتن میزان اسید بیشتر، طعم شیرین تری خواهند داشت. درخت سیب کاشت شده در مناطق گرم تر، دارای محتوای اسیدی کمتر بوده و در نتیجه طعم ملایم تری دارد.

سیب زرد سرشار از فیبر محلول است که برای کاهش وزن، کاهش کلسترول خون و تنظیم قند خون بسیار مفید است. سیب زرد دارای ویتامین‌های A و C و پتاسیم است. سیب ها فاقد چربی و پروتئین هستند. سیب زرد ماندگاری کمی دارد و نگهداری از آن کمی سخت است.

این سیب، در برابر پوسیدگی و آسیب بسیار حساس است. برای نگهداری طولانی مدت از سیب زرد، به نگهداری دقیق تر و محیط سردتری مثل یخچال نیاز است. این میوه به راحتی بوهای تند را جذب می‌کند.

سیب سرخ

سیب قرمز، دارای گوشتی خامه‌ای رنگ با بافت پفکی، نرم و آبدار است. این نوع سیب ها بیشتر از اصلاح نژاد سایر سیب ها حاصل شده‌اند. این سیب اولین بار در سال 1880 میلادی در شهر مادیسون ایالت آیووا در آمریکا برداشت گردید. بیش از 50 نوع از سیب قرمز موجود می‌باشد. سیب قرمز ماده‌ای به نام فلوریدزین در پوست خود دارد که موجب بهبود تراکم استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان به خصوص در خانم های یائسه می‌گردد.

همچنین سیب قرمز حاوی ماده‌ای به نام بورون در پوست خود است که نقش موثری در کاهش خطر پوکی استخوان دارد. سیب سرخ انواع مختلفی دارد. برخی از آن‌ها رنگ تیره تر و برخی رنگ روشن تری دارند. برخی دارای رگ های سفید یا زرد رنگ بر روی پوست خود هستند که می‌توان به سیب رم، قرمز لبنانی، مکینتاش، سوپر چیف و رد چیف اشاره کرد.

انواع سیب سرخ

  • سیب قرمز لبنانی: سیب قرمز لبنانی، بسیار به سیب زرد لبنانی شباهت دارد. این سیب به جهت طعم ترکیبی و بافت پوک و پودری خود از محبوبیت زیادی برخوردار نمی‌باشد.
  • سیب سوپر چیف (superchief): سیب سوپر چیف از انواع جدید سیب لبنانی قرمز می‌باشد. این نوع سیب بومی آمریکا بوده و درخت آن پربازده می‌باشد. میوه های این درخت دیررس بوده و در اواخر مهر ماه برداشت می‌شوند. اندازه میوه های این نمونه بسیار درشت هستند.
  • سیب ردچیف (red chief): سیب ردچیف از سیب های مرغوب در جهان است که از انواع جدید سیب لبنانی قرمز می‌باشد. این نوع از سیب در اواسط مهرماه برداشت شده و از نوع سیب های دیررس می‌باشد. این نمونه دارای درختی پربازده است.
  • سیب فوجی (Fuji apple): سیب فوجی ترد و بسیار شیرین است. اندازه‌ای متوسط تا درشت دارد و فصل برداشت آن اواخر شهریور ماه است. رنگ پوست آن متفاوت و از قرمز پررنگ تا زرد مایل به سبز با سایه‌ای قرمز رنگ متغیر است. این سیب بومی کشور ژاپن است. درخت آن دارای رشد سریعی بوده و باردهی بالایی دارد.
  • سیب رم (Rome apple): سیب رم دارای پوستی به رنگ قرمز روشن است. میوه‌ای آبدار با شیرینی کم دارد. طعم آن در حالت تفت داده و پخته بهتر از حالت خام آن می‌باشد.
  • سیب مکینتاش (McIntosh apple): سیب مکینتاش جزو سیب های سرخ است. این سیب به رنگ قرمز روشن و دارای طعمی ترش و شیرین است.
  • سیب رد استارکینگ یا قرمز فرانسه: این نوع از سیب دارای رنگ پوست قرمز تیره بوده و دارای ماندگاری بالایی است. درخت آن پر بازده بوده و دارای عمر اقتصادی 50 سال می‌باشد. دارای میوه‌ای آبدار، درشت با گوشتی کرمی، سفت و شیرین است. این نوع سیب در اواخر شهریور می‌رسد.
  • سیب واین سَپ (Winesap): سیب واین سَپ سیبی به رنگ بنفش مایل به قرمز است. دارای طعم تندی است که برای تهیه سرکه سیب بسیار مناسب می‌باشد.

سیب سبز (Granny Smith)

این نوع سیب که در ایران هم کشت می‌شود، دارای رنگ سبز با طعم ترش و ملس است. میوه های آن در اندازه های درشت و نیمه هستند. این نوع سیب بومی کشور استرالیا است. میوه های این نوع از سیب دیررس بوده و در اواسط مهر برداشت می‌شوند. استفاده از این نوع سیب برای کاهش وزن و تثبیت قند خون موثر است.

سیب گلاب

  • سیب گلاب کهنز: سیب گلاب خراسان جزو سیب هایی هستند که در ایران پرورش یافته‌اند. میوه سیب گلاب در اوایل تابستان می‌رسد. دارای طبعی گرم و تر بوده و آبدار است. از این سیب در تهیه مربا و کمپوت استفاده می‌شود. نوع سیب کاکس ارنج یا سیب زعفرانی گلاب نوعی از سیب گلاب است که در شهریور ماه می‌رسد.
  • سیب قندک: سیب قندک سیبی است که در اوایل تابستان می‌رسد. اندازه بسیار کوچک دارد و بسیار آبدار و شیرین است. سیب قندک در تهیه مربا و کمپوت سیب استفاده می‌شود.

سیب سفید

از کمیاب ترین انواع سیب ها می‌باشد. این میوه بومی استرالیا بوده و به جهت داشتن رنگ سفید خود، به این نام نامگذاری شده است. بخش خارجی میوه‌ها به میوه گواوا[۱] شباهت دارد. سیب سفید در تهیه کوکتل ها و پای سیب استفاده بیشتری دارد.

خواص مصرف سیب

سلامت عصبی و زوال عقل

یک مطالعه آزمایشگاهی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که ماده کورستین دارای یک اثر محافظت کنندگی عصبی است؛ احتمالاً به این دلیل که از ایجاد گونه های واکنش پذیر جلوگیری می‌کند. به نظر می‌رسد که خواص سیب درختی به سلول های عصبی کمک می‌کند تا زنده بمانند و به عملکرد خود ادامه دهند. بنابراین ممکن است با مهار مرگ نورون های مرتبط با افزایش سن به این روند کمک کند.

در سال ۲۰۱۵، نتایج یک مطالعه بر روی موش‌ها نشان داد که مکمل‌های کورستین با دوز بالا ممکن است به محافظت از سلول ها در برابر آسیب هایی که می‌تواند منجر به بیماری آلزایمر شود، کمک کند.

شایان ذکر است که اکثر مطالعات انجام شده بر روی این نوع، از دوزهای بالای کورستین استفاده می‌کردند که بعید است در منابع غذایی معمولی وجود داشته باشد. علاوه بر این، دانشمندان قبل از تایید بهبود بخشیدن سلامت عصبی افراد با کورستین، بایستی مطالعات بیشتری روی انسان ها انجام دهند.

خواص سیب برای قلب

سیب حاوی فیبر، ویتامین C، آنتی اکسیدان ها و پتاسیم است. یک سیب با اندازه متوسط ​​قادر به فراهم کردن موارد زیر است:

  • ۱۳ تا ۲۰ درصد از نیاز روزانه یک فرد به فیبر
  • ۹ تا ۱۱ درصد از نیاز روزانه یک فرد به ویتامین C
  • ۴ درصد از نیاز روزانه یک فرد به پتاسیم

به نظر می‌رسد فیبر به مدیریت فشار خون کمک کرده و می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش دهد.

ویتامین C آنتی اکسیدانی است که در کنار سایر آنتی اکسیدان ها می‌تواند در محافظت برخی جنبه های سلامت قلبی نقش داشته باشد. ویتامین C همچنین قادر به تقویت سیستم ایمنی بوده و به دفاع بدن در برابر عفونت ها و بیماری ها کمک می‌کند.

پتاسیم به آرامش رگ های خونی کمک کرده و خطر فشار خون بالا و عوارض قلبی عروقی را کاهش می‌دهد.

خواص سیب برای دیابت

در سال ۲۰۱۳، یک مطالعه جمعیتی نشان داد افرادی که سه وعده در هفته آب میوه را با همان مقدار میوه کامل، از جمله سیب جایگزین می‌کنند، نسبت به افرادی که میوه نمی‌خورند، ۷ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند. همچنین، طبق یک بررسی در سال ۲۰۱۱، افرادی که فیبر بیشتری مصرف می‌کنند، کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند.

یک سیب متوسط ​​حاوی ۱/۲۵ گرم کربوهیدرات است که ۹/۱۸ گرم آن شکر است. با این حال، قادر به فراهم آوردن فیبر و سایر مواد مغذی دیگر است که به معنی یک میان وعده شیرین همراه با فواید سلامتی بیشتر خواهد بود. 

خواص سیب برای سرطان

مصرف غذاهای غنی از آنتی اکسیدان میتوانند به جلوگیری از استرس اکسیداتیو آسیب زننده سلولی و نیز پیشگیری از ایجاد برخی سرطان‌ها، کمک نمایند. سیب منبع خوبی از آنتی اکسیدان‌ها است.

نتیجه یک متا آنالیز در سال ۲۰۱۶ نشان داد که از جمله خواص سیب برای ریه، کاهش خطر ابتلا به سرطان است. در مورد خواص سیب برای زنان نیز کاهش ابتلا به سرطان سینه به چشم میخورد. بر اساس یک متا آنالیز منتشر شده در سال ۲۰۱۸، از جمله خواص سیب برای روده، کمک به کاهش خطر سرطان روده بزرگ است.

مضرات مصرف سیب

آسیب به دندان

سیب اسیدی است به همین دلیل مصرف بیش از حد آن به دندان ها آسیب وارد می‌کند. بهتر است برای خوردن سیب از دندان‌های آسیاب برای خرد کردن آن استفاده کنید تا میزان آسیب به دندان ها به حداقل برسد. البته در صورتی که زیاده‌روی نکنید و روزانه فقط یک سیب مصرف کنید، لازم نیست نگران آسیب وارد شدن به دندان های خود باشید.

افزایش فشار به روده ها

بهتر است افرادی که از بیماری روده تحریک پذیر یا دیگر بیماری‌های گوارشی رنج می‌برند در مصرف سیب زیاده روی نکنند. سیب جزء مواد غذایی است که سرشار از قند است بنابراین هضم آن بسیار دشوار است.

مسمومیت

سیب از جمله میوه هایی است که در صدر فهرست میوه های آلوده به آفت کش قرار دارد. از آنجایی که این میوه سم بیشتری را جذب می‌کند، زیاده روی در مصرف آن می‌تواند سبب بروز مسمومیت با آفت کش شود.

منابع

  1. <معرفی میوه گوآوا> برداشت شده در 1402/05/01