کمال تبریزی
کمال تبریزی کارگردان ایرانی متولد ۵ مهر ۱۳۳۸ در تهران است که فعالیت خود را از سال ۱۳۵۸ آغاز کرد. تبریزی فارغالتحصیل رشته سینما و تلویزیون از دانشگاه هنر است. او تا به حال در رشتههای تدوین، تهیه و تولید، صحنه و لباس، فیلمبرداری، فیلمنامه و کارگردانی فعالیت کردهاست.
تبریزی فعالیتهای سینماییاش را با کارگردانی، نویسندگی، فیلمبرداری و تدوین فیلم کوتاه «انقلابی بزرگتر از انقلاب اول» از سال 1358 آغاز کرد.
کارنامه هنری
وی فعالیت سینمایی خود را با فیلمبرداری فیلم«آوای غیب» سعید حاجی میری، در سال ۱۳۶۲ آغاز کرد.
کمال تبریزی، جایزه بهترین فیلم از جشنوارهی بینالمللی فیلم سیدنی (2005)، جایزهی بهترین فیلم آسیایی از جشنواره بینالمللی فیلم مونترال (۲۰۰۴) برای فیلم «مارمولک»، جایزهی بزرگ صندوق کودکان آلمان از جشنواره فیلم برلین (۱۹۹۹)، جایزهی سیپیای از جشنوارهی بینالمللی سینمای جوان کاسل (۱۹۹۹) برای فیلم «مهر مادری» (۱۹۹۹)، سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی در بخش فیلمهای معناگرا و سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی در بخش فیلمهای بلند ایرانی، از دوره بیست و سوم جشنواره فیلم فجر برای فیلم «یک تکه نان» (1383)، سیمرغ بلورین جایزهی ویژهی هیئت داوران و سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران از بیست و دومین دورهی جشنوارهی فیلم فجر (1382) برای فیلم «مارمولک»، سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیئت داوران، سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران از بیست و یکمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر (1381)، تندیس زرین فیلم منتخب انجمن نویسندگان و منتقدان از دوره هفتم جشن خانهی سینما (1382)، سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه از چهاردهمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر (1374) برای فیلم «لیلی با من است»، تندیس بلورین بهترین کارگردانی برای فیلم «پایان کودکی» از دورهی پنجم جشنوارهی دفاع مقدس (1373) و دیپلم افتخار بهترین کارگردانی از سومین دورهی جشنوارهی دفاع مقدس (1369) برای فیلم «عبور»، را در کارنامه دارد.
تحصیلات دانشگاهی
وی در سال ۱۳۵۶، یعنی زمانی که ۱۸ ساله بود، موفق شد در رشتهی مهندسی راه و ساختمان دانشگاه پلی تکنیک قبول شود. تبریزی پس از ورود به این دانشگاه، در کمیته فرهنگی دانشجویان عضو شد و اولین فعالیتهای نمایشی و سینماییاش را از همین کمیته، آغاز نمود. البته تبریزی، بعد از انقلاب فرهنگی تغییر رشته داد.
او در سال 1359 و با شروع انقلاب اسلامی و همزمان با جنگ تحمیلی به سمت مسئولیت بخش آموزش مرکز اسلامی فیلمسازی رسید. این سمت او سبب شد که وی در دوران جنگ تحمیلی برای اخت فیلمهای مستند به منطقهی جنگی اعزام شود. وی پس از انقلاب فرهنگی دوباره به دانشگاه برگشت و با تغییر رشته از مهندسی به نمایش تئاتر مشغول به تحصیل در این رشته در دانشگاه هنر شد.
شهرت
تبریزی با فیلم سوم خود یعنی پایان کودکی، دیده شد اما بدون شک، فیلم جنگی و کمدی لیلی با من است مهمترین دلیل مشهور شدن این کارگردان برجسته ایرانی بود.
حضور کمال تبریزی در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا
کمال تبریزی میگوید: من اصلا شخص سیاسی نبودم ولی از آنجایی که در یک گروه فیلم و عکس مشغول بودم با این گروه در سفارت وقت آمریکا حضور یافتم. مطمئنا اگر ما نبودیم هیچ سند، فیلم و عکسی از تسخیر لانهی جاسوسی آمریکا در حال حاضر، موجود نبود. ما از تمام صحنههای این تسخیر، عکس و فیلم گرفتیم ولی هیچکدام از این اسناد و فیلمها در دست ما نیست و نمیدانیم که با آن ها چه کردند.
در حال حاضر، تمام فیلم و عکسهایی که از لحظهی تسخیر سفارت آمریکا میبینید کار من و آقای حاجی میری است.
فیلم مارمولک
در سال ۱۳۸۲ با ساخت فیلم مارمولک به نویسندگی پیمان قاسمخانی و بازی پرویز پرستویی به شدت جنجالی شد، این فیلم بعدها مورد تمجید رهبری نیز قرار گرفت.
حاشیهها در تلویزیون
آقای تبریزی فعالیت خود را در تلویزیون با ساخت سریال توقیف شده «قصههای رودخانه سیاکیا» محصول مشترک ایران و مالزی شروع کرد، اما دیدنیترین اثر وی سریال شهریار در سال ۱۳۸۴ بود.
مجموعه سرزمین مادری دیگر سریال متوقف شده او در سال ۱۳۹۶ میباشد.
سوابق کاری
آثار سینمایی کمال تبریزی
- سال ۱۳۹۸: دست انداز
- سال ۱۳۹۷: ما همه با هم هستیم
- سال ۱۳۹۶: مارموز
- سال ۱۳۹۴: امکان مینا
- سال ۱۳۹۳: طعم شیرین خیال
- سال ۱۳۹۲: طبقه حساس
- سال ۱۳۸۹: خیابانهای آرام
- سال ۱۳۸۸: دونده زمین
- سال ۱۳۸۷: از رئیسجمهور پاداش نگیرید
- سال ۱۳۸۶: همیشه پای یک زن در میان است
- سال ۱۳۸۳: یک تکه نان
- سال ۱۳۸۲: مارمولک
- سال ۱۳۸۱: فرش باد
- سال ۱۳۸۱: گاهی به آسمان نگاه کن
- سال ۱۳۷۷: شیدا
- سال ۱۳۷۶: مهر مادری
- سال ۱۳۷۴: لیلی با من است
- سال ۱۳۷۲: پایان کودکی (کودک قهرمان)
- سال ۱۳۶۹: در مسلخ عشق
- سال ۱۳۶۷: عبور