درخواست اصلاح

هلند

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۰۲ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

هلند با نام رسمی پادشاهی هلند یک کشور کوچک فراقاره‌ای است که بخش اصلی آن در شمال قاره اروپا است و همچنین شامل چندین جزیره در قاره آمریکا است. از لقب‌های مشهورکشور هلند می‌توان به کشور گل لاله و سرزمین آسیاب‌های بادی اشاره کرد.

پرچم کشور هلند
پرچم کشور هلند
اطلاعات کشور
نام کامل: پادشاهی هنلد
شعار: ماندگار خواهم شد
پایتخت: آمستردام
زبان(های) رسمی: هلندی
دین(ها): مسیحی، مسلمان، بی‌دین
حکومت: پادشاهی مشروطه
مساحت: ۴۱٬۵۴۳ کیلومتر مربع
جمعیت: ۱۷٬۱۳۱٬۰۰۰ نفر
تولید ناخالص داخلی (GDP) برابری قدرت خرید (PPP): ۵۴۱٫۵۱۳ میلیارد دلار
واحد پول: یورو
منطقه زمانی: CET
گاه‌شماری: میلادی
جهت رانندگی: راست
پیش‌شماره تلفنی: ۳۱+

مساحت کشور هلند برابر با ۳۳۵۰۰ کیلومتر مربع است. این کشور از شمال به دریای شمال، از شرق با آلمان، از جنوب با بلژیک و از غرب و از طریق راه دریا با بریتانیا همسایه است. بندر روتردام دومین شهر بزرگ هلند است که از نظر تعداد اسکله‌ها و وسعت، بزرگ‌ترین بندر اروپا نیز به‌شمار می‌رود.

جمعیت هلند ۱۷٫۷ میلیون نفر و در جایگاه شصت و نهمین کشور پرجمعیت جهان و دهمین کشور پرجمعیت قاره اروپا قرار می‌گیرد.

کشور هلند دومین صادرکننده بزرگ مواد غذایی و محصولات کشاورزی در جهان از نظر ارزش است. با وجود مساحت کم این کشور به دلیل خاک حاصلخیز، آب و هوای معتدل، کشاورزی فشرده و خلاقیت تولیدات کشاورزی این کشور شهرت جهانی دارد.

واژه‌شناسی

هلند، نام این کشور که در زبان فارسی به‌کار می‌رود در اصل نام منطقه‌ای از این کشور بوده که در زمان گذشته از سوی ایرانیان برای اشاره همه این منطقه به‌کار رفته‌است. واژه هلند که در زبان هلندی میانه به شکل holtland بوده است به معنی «سرزمین چوب» است.

نام این کشور در زبان هلندی Nederland به معنی «سرزمین پست» (فروبوم) است چرا که حدود ۵۰ درصد از زمین‌های هلند ارتفاعی کمتر از یک متر از سطح دریا دارد. انتخاب این نام هم به مناسبت همین کم ارتفاع بودن سرزمین هلند است. واژه‌های هم معنی بسیاری در زبان‌های دیگر برای این کشور به‌کار می‌رود که همگی به همین معنی است.

حکومت

نقشه کشور هلند روی کره زمین
نقشه کشور هلند روی کره زمین

تا پیش از استقلال این کشور زیر فرمان امپراتوری هابسبورگ و به هلند هابسبورگ مشهور بود. اما پس از جنگ خونین هشتادساله این کشور با امپراتوری هابسبورگ در سال ۱۶۴۸ میلادی از زیر فرمان امپراتور اسپانیا خارج شد.

پس از استقلال با برقراری جمهوری و در پی آن با ایجاد آرامش در کشور، فعالیت‌های بازرگانی، فرهنگی و سیاسی گسترده‌ای از سوی هلندیان آغاز شد که از آن به عنوان دوران طلایی هلند نام برده می‌شود.

هلند از سال ۱۸۴۸ دارای نظام پادشاهی مشروطه پارلمانی با ساختاری واحد است.

زبان

زبان رسمی هلند، هلندی است (به هلندی:Nederlands). این زبان شاخه‌ای از زبان‌های ژرمنی است و به آلمانی شبیه است. برخی واژگان فرانسوی نیز از دوره‌های تسلط فرانسویان بر این منطقه، در زبان هلندی جذب شده‌اند. همچنین اکثر مردم هلند به یک زبان خارجی مسلط هستند به گونه‌ای که بین ۹۱ تا ۹۳ درصد آن‌ها به انگلیسی، ۷۱ درصد به آلمانی، ۲۹ درصد به فرانسوی و ۵ درصد به اسپانیایی می‌توانند محاوره کنند.

اقتصاد

اقتصاد توسعه یافته‌ای هلند، این کشور را در رتبه‌ بالای اقتصادهای جهان قرار داده است. این کشور از قرن‌ها پیش نقش ویژه‌ای در اقتصاد اروپا ایفا می‌کند. از قرن 16 میلادی، کشتیرانی، ماهیگیری، کشاورزی، تجارت و بانکداری بخش‌های پیشرو در اقتصاد هلند بوده‌اند.

هلند یکی از کشورهای برتر در گزارش جهانی توانمندسازی تجارت (رتبه دوم در سال 2016) و از آزادی اقتصادی بالایی برخوردار است. این کشور در سال 2017 توسط موسسه بین المللی توسعه مدیریت سوئیس در رتبه پنجم رقابتی ترین اقتصاد جهان قرار گرفت. علاوه بر این، این کشور در رتبه بندی پنجمین کشور مبتکر جهان در شاخص جهانی نوآوری 2022 نسبت به رتبه دوم در سال 2018 کاهش یافته است.

از سال 2020، شرکای تجاری اصلی هلند آلمان، بلژیک، بریتانیا، آمریکا، فرانسه، ایتالیا، چین و روسیه بوده‌اند. مواد غذایی بزرگترین بخش صنعتی این کشور را تشکیل می‌دهند. سایر صنایع عمده این کشور عبارتند از مواد شیمیایی، متالورژی، ماشین آلات، کالاهای الکتریکی، تجارت، خدمات و گردشگری. نمونه‌هایی از شرکت‌های هلندی بین‌المللی فعال در هلند عبارتند از Randstad، Heineken، KLM، خدمات مالی (ING، ABN AMRO، Rabobank)، مواد شیمیایی (DSM، AKZO)، پالایش نفت (Royal Dutch Shell)، ماشین‌آلات الکترونیکی (Philips، ASML)، و ناوبری ماهواره ای (TomTom).